Päť vecí, ktoré som sa naučil v UpSide za barom

10911340_784996288204765_597734632489724832_o

Koncom novembra minulého roku, keď otvárali nízkoprahové centrum UpSide na Obchodnej ulici v Bratislave, som dal verejný prísľub, že ak do konca roka na portáli ĽudiaĽuďom.sk suma darov prekročí 750-tisíc eur, budem v klube každú januárovú stredu obsluhovať ako dobrovoľník. Stalo sa a tak som pred mesiacom v zástere začal čapovať kofolu, variť kávu či čaj a roznášať zákusky alebo iné dobroty. Občas mi síce niečo z podnosu “skočilo” na zem, za čo sa ospravedlňujem, no inak verím, že som bol nápomocný a do UpSide-u som azda pritiahol aj nových podporovateľov.

Dnes som si odkrútil štvrtú, poslednú “šichtu”, jednu sme totiž z januára museli presunúť na prvú februárovú stredu. Každá trvala štyri hodiny, dnes dokonca o čosi viac a tak nadišiel čas bilancovať. Sedím za počítačom riadne uťahaný, no plný zážitkov a pocitov, ktoré by som s vami rád zdieľal. Toto sú veci, ktoré som sa za uplynulé stredy naučil:

 

  1. Dobrovoľníčiť je výborná vec, ktorá vás nabije pozitívnou energiou! Všetci raz za čas robíme nezištné dobré skutky. Keď som bol chalan, pod vplyvom foglaroviek a Modrého života (Kto čítal Prístav volá, vie, o čom hovorím.), som sa snažil urobiť jeden dobrý čin denne, dokonca som si to značil. Dnes sa už takej štatistiky trochu bojím, no štyri večery v UpSide ma naučili jednu vec – ak niekomu cieľavedome a nezištne pomáhate, vráti sa vám to tým najlepším pocitom, teplom pri srdci a endorfínmi na maxime. UpSide je postavený na dobrovoľníkoch, všetci odborníci tam robia bez nároku na honorár a tak ten pocit bol možno ešte silnejší. Je to skvelá rodina ľudí s dobrým srdcom.
  2. Každý potrebuje aspoň dve uši naviac! V UpSide som stretol mnoho mladých ľudí, ktorých veľkým problémom bolo, že si ich nemal kto vypočuť, nemal s nimi kto prebrať ich súženia. Na Obchodnej 33 ten priestor našli. Vždy sú tu uši pripravené počúvať a ústa, ktoré vyjadria podporu, poradia, nasmerujú. Ja sám si odtiaľ beriem záväzok, že budem ľudí v mojom okolí viac počúvať, že si najmä nájdem viac času s nimi byť a preberať, čo ich trápi.
  3. Mladá generácia nie je stratená, ako sa hovorí! Za štyri večery som spoznal mladých ľudí, ktorí by možno mohli byť radšej večer v kine, krčme či na nejakom internátnom žúre. Vysokoškolákov, ktorí namiesto toho sedia s mladými ľuďmi a snažia sa im pomôcť. Len tak, lebo ich to baví a vedia, že to má zmysel. Ak mi ešte niekto povie, že títo dnešní mladí sú nanič, dotiahnem ho za ruku do UpSide-u.
  4. Neexistuje malá boľačka! Problém je možné riešiť, keď je obrovským balvanom, len to už občas môže byť neskoro. Lepšie je niekedy problémy hľadať v zárodkoch a zabrániť tomu, aby sa z nich stali balvany. Nebudem písať o príbehoch, ktoré som v UpSide počul. Nepatrí sa. Viem len, že prevencia je veľmi potrebná aj v oblasti duševného zdravia. Mimochodom, spoznal som pár budúcich psychológov (študentov, ktorí pracujú v klube ako dobrovoľníci), už čoskoro budú zrejme v praxi a poviem vám, nebál by som sa zveriť sa im.
  5. Práca čašníka je fakt drina! Bolia ma nohy, chrbát a som skutočne riadne “zdevastovaný”. Po tejto skúsenosti budem k čašníkom omnoho milší, aj keby som mal za sebou riadne blbý deň. Možno ho totiž mali aj oni. A navyše pekných pár hodín na nohách.

Roland Kyška podporuje výzvy

Image 2

UPside – Štartovacia dráha pre lepší život mladých ľudí

Dnešné deti a mladí trávia veľa času v pochybných podnikoch, experimentujú s drogami a alkoholom. Niekedy tak robia pod tlakom spolužiakov a priateľov. Zabúdajú, kým v skutočnosti sú a strácajú svoje postoje a názory. Iní sú možno hanbliví alebo im chýba dobrá partia. Pre všetkých bez rozdielu je tu UPside. Miesto, kde môžu byť sami sebou a v bezpečí pred všetkými rizikami, do ktorých ich neraz spoločnosť tlačí. Obývačka, herňa, bar a klub v jednom. Avšak bez drog či strachu z odmietnutia.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu