SK-NIC sa pripája k Svetovému spusteniu IPv6

World_IPv6_launch_badge_256

Mnohí prevádzkovatelia internetových sietí, výrobcovia hardvéru, ako aj poskytovatelia internetového obsahu na celom svete sa rozhodli, že 6. júna 2012 permanentne zapnú protokol IPv6 na svojich produktoch a službách. SK-NIC sa radí medzi nich.

Táto iniciatíva medzinárodnej organizácie The Internet Society nadväzuje na minuloročný úspešný Svetový deň IPv6, ktorým bol 8. jún 2011. Svetové spustenie  IPv6 predstavuje významný míľnik v celosvetovom zavádzaní IPv6.

IPv6 (skratka pre Internet Protocol Version 6) je internetovým protokolom novej generácie. Bol navrhnutý tak, aby poskytoval výhody oproti protokolu IPv4. Jednou z najväčších je veľkosť adresného priestoru. Kým protokol IPv4 využíva 32 bitové adresy, čo limituje ich maximálny počet na cca 4 miliardy (2^32) unikátnych IP adries, protokol IPv6 využíva 128 bitové adresy, čo umožňuje vytvoriť 2^128 unikátnych IP adries. Inými slovami, na každý štvorcový milimeter zemského povrchu pripadá 667 000 000 000 000 000 unikátnych IPv6 adries.

Dôvodom pre zavedenie protokolu IPv6 je, že adresný priestor IPv4 je takmer úplne vyčerpaný.  Široká podpora IPv6 je preto pre ďalší rozvoj internetu nevyhnutná. Podpora IPv6 v doménovom mennom systéme je kritickou podmienkou rozšírenia IPv6.

Spoločnosť SK-NIC, a.s. ako správca internetovej domény najvyššej úrovne .SK, chce hrať aktívnu úlohu pri propagácii a rozširovaní IPv6 v Slovenskej republike. Preto sme už v minulom roku implementovali IPv6 transport pre autoritatívne DNS servery a upravili informačný systém SK-NIC tak, aby bolo možné zadávať AAAA záznamy pre jednotlivé domény.

V tomto roku sme sa rozhodli ešte aktívnejšie podporovať zavádzanie protokolu IPv6. Spustili sme webovú stránku o IPv6 (ipv6.tld.sk), na ktorej je populárnym spôsobom podrobne vysvetlený protokol IPv6, aj s technickými detailmi. SK-NIC tiež sprístupnil stránku, na ktorej majú záujemcovia možnosť otestovať si pripojenie na protokol IPv6 (test-ipv6.tld.sk). V tomto období sme zavŕšili implementáciu IPv6 v spoločnosti SK-NIC a sprístupnili sme naše stránky cez protokol IPv6. Webové sídlo SK-NIC, www.sk-nic.sk, je permanentne prístupné cez IPv6. Zaradili sme sa tak do stále rastúceho zoznamu organizácií, ktoré prispievajú k fungovaniu IPv6 internetu na svete.

Viac informácií o Svetovom spustení IPv6 nájdete na www.worldipv6launch.org.

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu