Zo života včelára

Pred niekoľkými dňami na portáli ĽudiaĽuďom.sk pribudla nová aukcia. Môžeme ju nazvať aj “zdraviu prospešná”. Ide totiž o zážitkovú prednášku o včelínoch s praktickými ukážkami, pozorovanie zrodu kráľovnej,  rozlišovanie rôznych druhov medu a predošetkým jeho ochutnávku.

Ako “zdraviu prospešnú” by som ju nazvala hneď z viacerých dôvodov. Po prvé, kým sa dostanete na miesto, kde sa včelíny nachádzajú, musíte prejsť okolo Devínskeho jazera a priľahlej lúky. Vedie tadiaľ dokonca cyklistická trasa, čiže to môže byť aj zaujímavý výlet priamo z  Bratislavy. Po druhé, stráviť čas netradične, so včelárom, vás určite zrelaxuje. Hlavne ak celý týždeň pracujete v kancelárii.

Pán Dedinský sa rozhodol venovať túto “medovo-včelárske aukcie”, aby tak podporil aj inú jeho vášeň – šport. Vydražená suma peňazí poputuje pre Cyklokoalíciu, združenie aktívnych ľudí rozvíjajúcich lepšie podmienky pre mestskú cyklistiku a mestskú dopravu v Bratislave.

Pán Dedinský daroval trochu medu aj pre “dievčatá z ofisu”. Keď sme ochutnávali lyžičkou ten zázvorový, spomenula som si na moju mamu, ktorá mi vždy pri bolestiach hrdla nabalí do tašky pohár medu a nariadi snáď najznámejšiu medicínu na svete – horúci čaj osladený touto špecialitou. Mnohokrát zastaví chorobu ešte pred začatím užívania liekov.

Okrem niekoľkých výnimiek vie asi len málokto z nás niečo o remesle s názvom včelárstvo. A pritom je to remeslo, ktoré poznali už stovky či tisícky generácií pred nami. Údajne sa najstaršie maľby zobrazujúce zberačov medu nachádzajú v Španielku v jaskyni Araña a sú staré 8000 rokov. Ani moderná doba so všelijakými umelými sladidlami a maškrtami nám nedokázala zobrať chuť na sladké potešenie, ktoré si vychutnávame vďaka úžasnému ekosystému včiel a rastlín.

Med poznajú všade. V Turecku, kde si ľudia potrpia na kultúru stolovania, nesmie chýbať ráno na stole a v obchodoch sa bežne predávajú aj celé plásty medu. V jazernom meste Van na východe krajiny si môžete byť istý jedným – určite Vás domáci pohostia horským medom s çörekom (pečivo nahrádzajúce chlieb). A hoci je oblasť značne poškodená zemetraseniami, hrdosť miestnych ľudí na ich medovú tradíciu Vás jednoducho očarí.

Aby toho nebolo málo, pri hraniciach so Sýriou, blízko mesta Şanlıurfa nájdete iné prekvapenie. Už dve generácie opustené domy sa až nápadne podobajú na včelie úle. A tak sa aj teraz označujú. „Beehive houses“ v dedine Harran sú jednými z najznámejších tohto druhu na svete a to je asi dôvod, prečo turisti bez reptania podstúpia cestu v rozheganom dolmuşi (miestny minibus) po ceste obsypanej dierami.

 Keď zadáte slovo med do internetového prehliadača, zaplaví vás kvantum článkov rozličnej odbornosti. O zložení medu, jeho účinkoch a receptoch na medovníky si teda prečítať môžete všeličo.

Podstatne menej toho však nájdete o živote včelára. Vydražením aukcie s názvom: “Zážitkové spoznávanie včelínov“, prispejete na dobrú vec a zároveň sa budete môcť dozvedieť priamo od odborníka, čo život včelára obnáša, koľko času denne musí venovať starostlivosti o tento užitočný hmyz, alebo ako sa vôbec dokáže skamarátiť s nimi natoľko, že ho nepoštípu. Ochutnáte rôzne druhy medov, pozriete si zrod kráľovnej a… zvyšok Vám už radšej neprezradíme, to bude prekvapenie od samotného pána včelára :-).


Žaneta Halászová podporuje výzvy

Image 1

Cyklokoalícia

Nasadnite spolu s nami na bicykel a podporte naše aktivity presadzujúce lepšie podmienky pre chodcov či cyklistov a kvalitnejší verejný priestor. Ďakujeme!

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu