Pomáhať si by malo byť prirodzené

Zdroj: IMDb.com

Keď som prvýkrát počula o portáli ludialudom.sk, ihneď som sa nadchla pre jeho myšlienku. Nielen ako žena, ale aj ako niekdajšia novinárka a aktuálna „pracantka“ pôsobiaca v oblasti public relations. Veď napokon, public relations alias vzťahy s verejnosťou som si vybrala aj preto, aby som bola akousi pomocníčkou médií a spoločnosti. Prostredníctvom projektov, na ktorých som spolupracovala, sme pomohli slovenským materským centrám športovým vybavením, získali finančné prostriedky na život zachraňujúce vakcíny do Kambodže a pomohli napríklad každým centom zo zásielok zdravotne znevýhodneným ľuďom v Bratislave. Nechcem sa však rozpisovať o mne či o práci, vrátim sa k myšlienke pomáhania si, čo by z môjho pohľadu malo byť úplne prirodzené. Možno až natoľko, že by sa o tom nemuseli natáčať americké filmy ako napríklad To sa môže stať každému alebo film Pošli to ďalej, ktoré sme mali možnosť vidieť počas vianočných sviatkov.

Hlavnou postavou filmu To sa môže stať každému je policajt Charlie, ktorý jedného dňa nemal drobné na prepitné, a tak napol žartom ponúkol mrzutej servírke Yvonne polovicu svojej možnej budúcej výhry. Čo sa však malo stať, stalo sa a Charlie so svojou manželkou Muriel vyhral štyri milióny dolárov. Charlie sa rozhodne dodržať slovo a prenechá Yvonne polovicu výhry. Poteší aj priateľa, ktorému venuje doživotnú permanentku na zápasy jeho obľúbeného tímu. Tam však Charlieho šľachetnosť nekončí a pomáha azda každému, koho stretne. Muriel dochádza trpezlivosť, požiada o rozvod a získa napokon všetky zvyšné peniaze z výhry vrátane peňazí, ktoré predtým venoval Yvonne. Páči sa mi však myšlienka filmu, ktorá v závere filmu poukazuje na dobrosrdečnosť bežných ľudí, ktorí Charliemu a Yvonne pošlú spolu viac nez 600 tisíc dolárov za ich šľachetné srdcia, pretože neustále pomáhali ľuďom aj vtedy, keď im bolo najhoršie.

Film Pošli to ďalej nám dáva návod na to, ako môžeme pomoc poslať ďalej. Všetko sa to začalo tým, že 11-ročný Trevor dostal hneď prvý deň v škole domácu úlohu od nového učiteľa. Má porozmýšľať, čo asi od neho, obyčajného chlapca očakáva svet a čo môže urobiť pre to, aby ho zmenil k lepšiemu. Chlapec si vezme úlohu k srdcu natoľko, že už v prvý deň si domov privedie bezdomovca. Vymyslí systém – ak on pomôže trom ľuďom, každý z tých troch pomôže ďalším trom a tak to môže ísť ďalej. Spustí tak reťazovú reakciu, ktorej pozitívny výsledok sám nezažije – film má totiž smutný koniec, Trevor zomiera, no jeho myšlienka žije ďalej a funguje. Neraz sa sama zamýšľam nad tým, že ak by to takto fungovalo aj v reálnom živote, bolo by na svete omnoho viac usmiatych tvárí a šťastných ľudí.

Som však nesmierne rada za to, že takúto šľachetnú úlohu prevzal na seba portál ludialudom.sk a musím uznať, že si svoju prácu robí naozaj dobre. My všetci tak máme šancu pomáhať viacerým ľuďom a nielen tým, ktorých máme vo svojom okolí. Skvelá myšlienka, skvelá práca ľudí, ktorí sú súčasťou tohto portálu a verím, že aj skvelá pomoc tým, ktorí ju naozaj potrebujú. Tak sa všetci snažme, aby tej pomoci v roku 2013 bolo čo najviac a zároveň si vzájomne dokážme, že láska a ochota pomáhať si je stále v nás.


Daniela Gilányi podporuje výzvy

Image 54

Christianko -Autista ! Nevie klamať, pretvarovať sa ...a nemá predsudky...

Christián túži, sníva, ľúbi tak ako každé iné dieťa v jeho veku. V porovnaní so svojimi rovesníkmi má to však o kúsok ťažšie, je autista. Jeho deň má viac príchutí a zápletok. Zvláda ich najlepšie ako vie aj vďaka ľuďom, ktorých má okolo seba. Ľúbia ho. Chcete ho spoznať?

Podporiť výzvu

Image 100

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Podporiť výzvu

Image 2

Nádej pre ťažko zdravotne postihnutého Lukáška :)

Lukáško má viac diagnóz,má DMO-ataktickú formu,hyperkinetickú poruchu správania,je autista,má časté úrazy pre centrálnu nervovú a koordinačnú poruchu.je plne plienkovaný a má aj psychomotorickú retardáciu.V Piešťanoch -Adeli centre nám dali nádej.Tento pobyt stojí cez 3000eur aj s ubytovaním a stravou.Pomôžte mi dať nádej pre môjho synčeka.ĎAKUJEME :)

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu