Super biznis na „tehuľkách“

Viete koľko prachov sa dá oplieskať za deväť mesiacov? Poviem vám, veľa. Veľmi veľa. Nezdravo veľa. Obzvlášť, keď viete, že ste tehotná a chcete pre svoje dieťa (najmä to prvorodené) len to najlepšie, najkvalitnejšie a všetko nevyhnutné životzachraňujúce.

Na každom rohu číha duch biznisu, ktorý sa skrýva za potenciálny strach o dieťa a to je, prepáčte, dosť nechutné. Začnem zľahka. Kyselinou listovou. Aj vy si myslíte, že bez nej sa hádam ani otehotnieť nedá a už vôbec nie donosiť zdravé dieťa? Nuž, pokiaľ si to zdravotný stav vyslovene nevyžaduje, tak dá! Celkom elegantne. Kyselinu listovú som jakživ videla len v špenáte, brokolici či v surovom šaláte. Asi 10 krát som sa pýtala gynekológa, či ju naozaj nemám užívať, lebo všetky tehule naokolo na nej fičia. Spýtal sa ma: „Cítite sa zle?“ Odpovedám, že nie. „Chcete mesačne vyhodiť do luftu desiatky eur?“ No jasné,  že NIE!

Každá jedna budúca mamina hneď na začiatku dostane od lekára tehotenskú knižku. Neviem či na celom Slovensku, ale minimálne v Bratislave sa vydáva v pevnom obale, aby sa nepokrčila, na ktorom sú dievčenské a chlapčenské mená, čo má akože uľahčiť výber, no a zároveň tam je informácia o uložení pupočníkovej krvi do súkromnej banky. Obal evidentne dodáva Eurocord, presnejšie Občianske združenie Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, čiže súkromná organizácia, ktorá je ako jediná oprávnená na Slovensku s touto krvou podnikať. Plagáty a prospekty o pupočníkovej krvi sú všade, v čakárni u bežného doktora, na ultrazvukoch, v pôrodnici, v kabínkach na prezliekanie, v mamičkovských časopisoch…

Kým sa ma to netýkalo, mala som niekde vzadu v mozgu podvedome vytvorený názor, že uložiť pupočníkovú krv je samozrejme úplná nevyhnutnosť. No ale neskôr som sa tým začala aspoň trochu zaoberať. Zistila som, že to stojí strašné prachy, štandardný odber stojí 690 € a ročný poplatok za skladovanie je následne 58 €. Zároveň som zistila, že na Slovensku akosi nie je žiaden príbeh záchrany chorého dieťaťa vlastnou krvou. V žiadnom prípade nespochybňujem osoh pupočníkovej krvi, preto som sa začala zaujímať o možnosť darovania našej krvi do verejnej banky, keďže som bola fit a vyzeralo to, že aj dcéra bude zdravá ako buk, preto naša krv mohla pokojne niekomu pomôcť. Lenže som narazila na podmienku – pôrodná váha dieťaťa nad 4000 gramov. Trochu priveľa.

Oslovila som Eurocord, že prečo? Na základe čoho je taká podmienka? Odpísali mi, že si ju určili oni: „Tento parameter je určený verejnou bankou, úlohou je zabezpečiť darovanú pupočníkovú krv, ktorá má najvyššie predpoklady splniť požiadavky transplantačných centier.“ Fajn, čiže považujú za kvalitnú a skladovania hodnú krv len od „megadetí“ nad 4 kilá, ale po zaplatení je hodná skladovania aj krv bábätka s pôrodnou váhou 2600 gramov? Pekne! Následne som zistila, že kritické príspevky na tému súkromná banka pupočníkovej krvi miznú z archívov televízií, prípadne sa do vysielania nedostávajú.

Poďme ďalej. Máte pocit, že vaše dieťa bude v obrovskom ohrození ak nebudete mať monitor dychu? Lebo predsa hrozí Syndróm náhleho úmrtia novorodenca? Samozrejme! Asi v siedmom mesiaci som ho bežala kúpiť. Potom som porodila a v nemocnici som sa dozvedela, ako sa dá proti tomu obávanému syndrómu bojovať. Dávať dieťa spať tak, aby sa nezadusilo možnými zvratkami, teda ideálne na bok, resp. na chrbát s hlávkou na bok a neprikrývať perinou, aby si ju nestiahlo na nos a neudusilo sa. No a potom nedrogovať, neožierať sa, nefajčiť a podobné absurdné rady, ktoré normálna matka fakt nepotrebuje. Tak som nadobudla zvláštny pocit, že to ten syndróm je hádam nejaká marketingová koťuha na vystrašené mamičky. Monitor som ani nevybalila zo škatule a predala maminke, ktorá rodila predčasne a u ktorej môže mať táto zdravotnícka pomôcka naozaj zmysel. Mimochodom ale netreba ho za každú cenu ani v takom prípade kupovať, nemocnice ho zvyknú požičiavať na domov.

A taká pikoška tesne pred záverom. Viete, ako súvisí predaj monitorov dychu s pupočníkovou krvou? Ten kto si zacvaká odber krvi do súkromnej banky, dostane kupón so zľavou 30 % na nákup monitoru do postieľky model Babysense II , čo je pri štandardnej cene cca 100 € zľava celkom slušná. Skvelý marketing.

Dnes už viem veľmi presne, že to boli nenápadné PR články a príspevky, vďaka ktorým som sa úplne nekriticky v podvedomí nastavila, že pupočníkova krv musí byť, monitor musí byť, umelé vitamíny musia byť. Tak ešte raz, nie nemusia. Zabezpečiť pre dieťa to najlepšie sa dosahuje úplne inak a som rada, že som to zistila včas…

 


Martina Töröková podporuje výzvy

Image 42

Prosím pomožte Katke aby mohla žiť plnohodnotný život

Náš Anjelik Katka si zaslúži žiť krajší a plnohodnotný život aby sa mohla hrať a smiať bez zábran ako iné detičky

Podporiť výzvu

Image 23

Peťko anjelik

ÚČEL: REHABYLITAČNÉ POBYTY PRE PETKA

Podporiť výzvu

Image 19

Karolínka chce behať so svojím bratčekom

Tužím po dni , keď budeme môcť sledovať ako si Karolínka vykročí s Oliverkom na prechádzku a budú kráčať predo mnou držiac sa spolu za ručičky, a vtedy budem najšťastnejší človek na svete . Ale dovtedy potrebujeme absolovavať ešte rehabilitáciu v Adeli centre v Piešťanoch , ktorá by nás mohla posunúť k naplneniu môjho sna .

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu