5 hlúpostí o Mariánovi Kotlebovi

Marián Kotleba sa stal županom, či presnejšie predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja. Od včerajšej noci, keď sa objavili prvé výsledky volieb, je to téma číslo jeden. Politici sa vyviňujú a obviňujú navzájom. Niektorí nadávajú, iní nechápavo krútia hlavami a nemálo je tých, ktorí vysunuli brady vyššie a potľapkávajú sa po ramenách, že ako to tým gorilám ukázali.

Ako vždy, keď hovorí veľa úst, natrepe sa aj mnoho hlúpostí. Toto je mojich TOP 5 sprostostí, ktoré som v súvislosti s ostatnými voľbami a osobou M. Kotlebu zaregistroval.

1. Kotleba vo funkcii pohorí, lebo nemá oporu v zastupiteľstve.

Táto teória predpokladá, že Kotleba má čokoľvek (azda program), s čím chce uspieť. Situácia, ktorá vznikla, mu naopak nahráva. Už dnes má krásne alibi pred svojimi voličmi a priaznivcami za hranicami kraja. On by chcel, ale župní poslanci, rovnako ako národná vláda či parlament, všetci sú proti nemu. Z rokovaní zastupiteľstva sa stane kabaret, plný obviňovaní, atakov, fráz – vďačných obrazov pre tradičné médiá i samozvaných občianskych žurnalistov, ktorí si ešte ledva stihli odlepiť čiarový kód z kamery, ktorú kúpili v akcii.

Kotleba získal nové javisko, vystupuje v hlavnej úlohe. Očakávať, že z neho bude druhý dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha, je naivné. On má radšej rolu Dávida, ktorý stojí proti Goliášovi v podobe (citujem:) potkanov v politike, ktorí slúžia cieľom Nového svetového poriadku s cieľom zničiť všetko národné a kresťanské.

Navyše, viete si predstaviť napríklad riaditeľa školy, ktorý neprijme svojho šéfa, predsedu samosprávneho kraja ako zriaďovateľa a nebude prikyvovať hlavou, keď sa postaví pred školu a povie, ja by som chcel, ale poslanci…

2. Na Slovensku máme omnoho menej nacionalistov ako inde v Európe, nie je dôvod na paniku.

Áno, v Národnej rade SR nesedí žiadna na prvý pohľad nacionalistická strana. Dôvodom je machiavelistický úspech Róberta Fica, ktorý vo svojom Smere absorboval skutočne kadečo, vrátane politikov i voličov s nacionalistickými tendenciami. Za potemkinovskou ľavicovou fasádou člena Strany európskych socialistov sa skrýva rovnako Tisov fanúšik Podmanický ako ortodoxný marxista Blaha. V kombinácii s neschopnosťou a sprofanovanosťou lídrov SNS, ktorá tento priestor okupovala od začiatku 90-tych rokov, ostatné voľby jednoducho nevygenerovali dostatočne atraktívnu ponuku. To ale neznamená, že tu nemáme dopyt.

Kotlebovci na celom Slovensku získali v ostatných voľbách 40-tisíc hlasov, ich líder včera siahol na métu 70-tisíc hlasov. Ak v nasledujúcich parlamentných voľbách tento zisk v celoslovenských podmienkach len zdvojnásobí, pri podobnej volebnej účasti je za bránami NR SR. Pútnikov klaňajúcich sa soche Svätopluka na nádvorí Bratislavského hradu bude môcť pohostiť v jeho interiéri, vo svojej poslaneckej kancelárii.

3. Kotleba nemôže byť ohrozením demokracie, veď bol demokraticky zvolený.

Extrémisti sú niečo ako autoimunitné ochorenie. Nikto presne nevie, ako vzniká, ale jednoducho jedného dňa začne telo napádať samo seba a likvidovať sa. Kotleba, aj keď dnes už nehovorí o stavovskom štáte, je hrozbou. Niet asi uznávanejšej definície demokracie ako je tá od Abrahama Lincolna: “Demokracia je vládou ľudu, prostredníctvom ľudu a pre ľud.”

Kotleba nehovorí o právach, kričí o ich odoberaní. Už nie každý bude mať právo byť ľudom, ktorý vládne a už vôbec nie v prospech každého. Nehovorí o zákone, hovorí o domobrane. Nehovorí o rešpekte k menšinám, ba naopak. Pre Kotlebu je demokraciou možnosť zakričať si na námestí “Na stráž!”

4. Kotleba je vztýčeným ukazovákom starým štruktúram, existujúcim politikom. 

Kotleba je vztýčeným prostredníkom pre nás všetkých! Väčšina slušných a poctivých ľudí sa s údivom pozerá, čo sa to deje. Deje sa to, že ste si sami dali facku. Uverili ste tomu, že sa neoplatí angažovať. Nemá zmysel voliť. V ostatných dňoch po meste, v ktorom žijem a kde sa cítim doma, pobehuje banda pomätencov a vykrikuje, že si berie späť svoju krajinu. To je aj moja krajina, to je krajina mojich predkov, ktorí prežili strašné režimy a snažili sa neohnúť chrbát, vychovávať svoje deti vo viere, slušnosti a úcte k ostatným. Dnes sa tu ktosi snaží vylamovať dvere do verejných inštitúcií, po vianočných trhoch plných rodín s deťmi pobehuje sfanatizovaná partia s nožmi za opaskami a “berie si túto krajinu”.

Ak 88 percent voličov v Košickom kraji nedokázalo včera zdvihnúť zadok a ísť možno len na koniec ulice k volebnej miestnosti, tak vedzte, že vy ste tí, ktorí sa tejto krajiny vzdávate a odovzdávate ju ani neviete komu.

Sú politici neschopní (alebo naopak všetkéhoschopní), skorumpovaní, lživí a ktovie akí ešte? Sú takí, akých ste si zvolili alebo akých ste nechali zvoliť svojimi susedmi, ktorí sa na to nevykašľali. V dome, v ktorom som ešte nedávno býval, sme nevedeli zvoliť na schôdzi ani len zapisovateľa. Nikomu sa nechcelo participovať ani len na veci, ktorá sa ho tak bytostne týka, ako dom, v ktorom žije. Pozerajte si Paneláky, hrajte si počítačové hry, alebo nasávajte v pohostinstve s kamošmi. Ale potom sa nedivte!

5. Aspoň si konečne kompetentní uvedomia aký kľúčový je rómsky problém a začnú niečo robiť.

Práveže nezačnú! Za ostatné dva týždne sme riešenie tejto otázky zakonzervovali na súčasnom stave. Ak predseda SDKÚ vo svojej víťaznej reči po zvolení za bratislavského župana jedným dychom volá po jednotnom postupe demokratických strán s cieľom vyfúknuť agendu extrémistom, hovorí len jedno – musíme klesnúť na ich úroveň. Frešo s Kaníkom si už tlačovku pred rómskou osadou urobili, a nezabralo. Bude treba pritvrdiť.

Nastáva éra represie. Len hlavne náhodou niekomu z Rómov nepridať, nepomôcť, lebo by to bola voda na mlyn kotlebovcov. Damoklov meč v podobe 71 397 kotlebovych voličov zmení optiku politikov, ktorá je už dnes riadne rozostrená. Zabudnime na projekty sociálnej inklúzie, na internátne školy, na vzdelávacie projekty, komunitné centrá. Politické náklady na akékoľvek kroky v tejto oblasti rastom Kotlebových akcií na burze riadne zdraželi.

V konečnom dôsledku tak namiesto riešenia problému sa tento bude len ďalej prehlbovať. Chudobných bude pribúdať, rozdiely budú len narastať, beznádej doženie mnohých k stále asociálnejším činom. 

 

P.S.: Dnes som sa rozhodol nezdrojovať a nelinovať niektoré vyjadrenia. Je to moje súkromné rozhodnutie v súlade s mojou vnútornou blogerskou etikou. Nebudem zvyšovať návštevnosť a zlepšovať ratingy nenávistných a hlúpych textov.


Roland Kyška podporuje výzvy

Image 1

Multikultimapa

Slovensko nie sú len Slováci a Slovenky. Slovensko je rozmanité. Máme radi rozmanitosť a preto ju už 5 rokov “mapujeme” na www.multikulti.sk. Naším zámerom je vytvoriť Multikultimapu Bratislavy, neskôr i celého Slovenska, na ktorej chceme návštevníkom ponúknuť prehľad existujúcich menšinových miest, ako sú rôzne etnické reštaurácie, potraviny, kultúrne inštitúty, pamätníky a podobne.

Podporiť výzvu

Image 1

Menšiny vítané

Na Slovensku v súčasnosti neexistuje web alebo aplikácia, ktorá by dávala spätnú väzbu o správaní sa v našich podnikoch a inštitúciách k menšinám či už rasovým, etnickým, sexuálnym a ďalším zraniteľným skupinám ako sú napríklad utečenci. Neexistuje priestor, v ktorom by ľudia mohli verejne vyjadrovať a zdielať svoje skúsenosti, napriek tomu, že poznáme množstvo prípadov otvorenej diskriminácie v podnikoch. Našim cieľom je to zmeniť.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu