Daruj seba – inšpiruj ostatných

Symbolicky, pri príležitostí Svetového dňa – pohybom k zdraviu (10.5.), zamestnanci a dobrovoľníci s telesným a zmyslovým postihnutím z Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav v Banskej Bystrici 11. mája 2013 spúšťajú verejný projekt s názvom „Daruj seba – inšpiruj ostatných“.

Organizátori vyzývajú k zapojeniu sa do projektu širokú verejnosť.

„Príďte medzi nás Prístavákov – ľudí s telesným a zmyslovým postihnutím, spoločne vytvoríme a vyrobíme výrobky pomocou troch techník (práca s gorálkami – výroba anjelov – prívesok na mobil; zdobenie krabičiek servítkovou technikou a výroba sŕdc technikou falošného patchworku), ktoré následne ROZDÁME – DARUJEME ľuďom na ulici (komukoľvek, kto bude prechádzať okolo nás).“

Zámerom projektu je ROZDÁVANIE SA pre druhých, INŠPIROVAŤ druhých a urobiť RADOSŤ. „Ak vieme urobiť radosť aj v biedach tohto sveta, je to pre ľudí rovnako milé ako raj,“ konštatuje organizátorka projektu Marcela Václavková Konrádová, predsedníčka občianskeho združenia Prístav nádeje. „Lebo radosť je sila, ktorá umožňuje prekonávať aj ťažké a neradostné situácie,“ dodáva Václavková Konrádová.

Dôvodom projektu bolo uvedomenie si vytrácania radosti z každodenných všedných dní slovenského obyvateľstva. „Neraz sa nachádzame v spleti starostí a problémov, riešime ťažké životné situácie, trápia nás choroby. Preto si myslím, že nastal čas, aby sme si urobili radosť. Navzájom si pomohli, povzbudili sa, prejavili spolupatričnosť. Len tak. Lebo sme ľudia,“ dodáva Václavková Konrádová.

Organizátori projektu veria, že prostredníctvom tohto projektu dokážu sekundárne poukázať a hovoriť o integrácii ľudí s hendikepom, ale zároveň aj spojiť silu, ktorá mnohým dodá nádej a chuť do ďalších dní života.

Harmonogram:  SOBOTA 11.5.2013

9.00 – 13.00 = výroba výrobkov (so zameraním na tri vyššie uvedené techniky) v Chránenej kaviarni s knižnicou Prístav, v OD Prior, Robotnícka 2, B. Bystrica

14.00 – 16.00 = spoločný presun na Námestie v Banskej Bystrici, rozdávanie spoločne vyrobených výrobkov/darčekov okoloidúcim ľuďom v meste

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že s pohybom a zdravím tento projekt vôbec nesúvisí, opak je pravdou. „Najskôr spoločne vyrobíme výrobky. Potom sa spoločne presunieme do mesta medzi ľudí – Banskobystričanov, ale i turistov a návštevníkov tohto krásneho mesta. Mnohí z nás majú telesný hendikep a obmedzenie realizovať tak silové športy. Chôdza je však tiež istý druh športu. A tak okrem toho, že potešíme srdiečko nejedného človeka na ulici, urobíme aj niečo pre svoje zdravie. Minimálne si zvýšime kondíciu,“ vysvetľuje Václavková Konrádová.

Ak máte záujem a chcete urobiť niečo pre druhých aj VY, zapojte sa do tohto verejného projektu, prostredníctvom ktorého darujete kus samého seba/samej seba. Okrem Vás sa projektu zúčastnia aj známe tváre, osobnosti z Banskej Bystrice. Ich mená budeme prinášať postupne J.

Viac na www.pristav-nadeje.eu alebo www.facebook.sk/pristavnadeje


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu