Detský čin roka 2015: Lívia pomáhala s opaterou o babku s ťažkou diagnózou

DCR_blog 3_pic_extraordinary

Nie je to nič výnimočné?

Lívia je dnes žiačkou siedmeho ročníka a donedávna svoj voľný čas trávila staraním sa o svoju babku trpiacou sklerózou multiplex. Po dlhé roky spríjemňovali dni jedna druhej. Tá mladšia postupne preberala zodpovednosť nad opaterou o tú staršiu, a nezastavila sa ani pri náročných úkonoch. Všetky ich vykonávala s obrovskou láskou, ktorú babka neustále pociťovala a možno aj preto Líviu nazvala svojim „slniečkom“. Pre Líviu oddanosť pre babku „nie je ničím výnimočným“. Jej ľahkovážne vyjadrenie ma privádza k otázke: Máme súhlasiť s Líviou alebo jej tvrdenie máme brať ako príliš skromné?

Prvý prípad nás vrhá do situácie, kedy bojujeme s prejavmi v spoločnosti okolo nás. Pozorujeme odklon od tradičných hodnôt, akými sú starostlivosť o rodinu, rešpekt voči a podpora starších, pomoc blížnemu, a od ľudskosti vôbec, a snažíme sa ísť popri prúdu. Vtedy sa nám zdá, že Lívia robí to, čo by mala ako správna vnučka robiť, preto jej chovanie nie je nutné vyzdvihovať. Zastávame názor, že všetci by sme sa mali správať podobným spôsobom, a preto je pre nás konanie Lívie v súlade s normou.

V druhom prípade sme stotožnení s momentálnym stavom vecí, kde sa ľudia od seba odcudzujú, a stávajú sa vrcholne individuálnymi. Vtedy vnímame Líviine konanie ako niečo vzácne, čoho svedkami sme len zriedka. Na druhej strane by sme chceli o takýchto príbehoch počuť častejšie, a preto Líviu predkladáme ako príklad pre ostatných.

Čo sa nám stáva bežne, je vnútorný zápas medzi dvoma hore načrtnutými prístupmi. Niekedy sme aktívnejší a pomáhame čochvíľa a s radosťou. Vtedy sa nazdávame, že by to tak mali robiť všetci a nemyslíme si, že je to niečo mimoriadne. A niekedy sme pasívnejší, čo znamená, že stále by sme chceli vidieť zmenu v hodnotovo zhoršujúcej sa spoločnosti, a preto zdôrazňujeme skutky iných, avšak sami v rovnakom smere zaostávame.

Skúsme preto bojovať tvrdšie. Staňme sa aktívnejší čo i len jedným dobrým skutkom denne, každý deň. A buďme za to na seba hrdí. Chopme sa myšlienky, že robíme pozoruhodné veci, lebo tá predstava bude naším hnacím motorom vpred. Len tak bude v našej spoločnosti pribúdať výnimočných ľudí, až sa z výnimočnosti stane norma.

 

Ak chcete podporiť malých hrdinov, hlasujte za ich detské činy tu.


Petra Augustinova podporuje výzvy

Image 2

PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2015

V roku 2015 sa viac ako 100 000 detí učí cez reálne príbehy detských hrdinov pochopiť čo je dobré, ako pomôcť , ako ochrániť ľudí i prírodu!

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu