Detský čin roka pomáha deťom vnímať správne hodnoty. Cenu ĽudiaĽuďom.sk získali rómski chlapci z Vinodolu.

Detský čin roka

Už deväť rokov je ĽudiaĽuďom.sk súčasťou Detského činu roka, špeciálneho slovenského projektu, ktorý pomáha vyniknúť dobrým skutkom tých najmenších. Projekt venovaný deťom, ktoré cez vlastné zážitky, diskusie, ale aj ocenením verejnosti precítia, čo znamená konať dobro, funguje na Slovensku už 21 rokov. Doteraz sa do Detského činu roka, nad ktorým opakovane prevzala záštitu prezidentka Slovenskej republiky, Zuzana Čaputová, zapojilo neuveriteľných 1 700 000 detí.

Detské príbehy plné dobra, ktoré každoročne zaplnia schránku organizátorov Detského činu roka, sú dobrým znamením a veľkou nádejou pre našu budúcnosť. „Podporovať u detí láskavosť a konanie dobra je jedným zo základných predpokladov vnímavejšej a solidárnejšej spoločnosti. Preto sme už deviaty rok hrdým partnerom tohto projektu. Príbehy o dobre, ľudskosti a odvahe sú veľkou inšpiráciou nielen iným deťom, ale aj nám dospelým,“ hovorí Roland Kyška, riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o.

Celý rok v znamení dobrých skutkov

Organizátori Detského činu roka vždy na jar vyzvú deti a učiteľov na základných školách po celom Slovensku, aby im dali vedieť o dobrých skutkoch, ktoré sa deťom podarilo urobiť počas roka. Príbehy sú rozdelené do ôsmich kategórií, do finále postupuje päť príbehov z každej z nich. Medzitým organizátori z vybraných príbehov a tém, vhodných na diskusiu v detských kolektívoch, vytvoria materiál, ktorý je rozosielaný na školy. V roku 2021 dorazil až do 2 200 škôl. S príbehmi pracujú učitelia a deti na hodinách slovenského jazyka, etickej či náboženskej výchovy. Popri čítaní príbehov spoločne diskutujú o dôležitosti hodnôt, pomoci a láskavosti. Detské príbehy sú už niekoľko rokov dostupné aj online na Youtube, kde ich načítali Katka Brychtová a Ludwig Bagin. Príbehy aktuálneho ročníka mali spolu na Youtube takmer 12 000 vzhliadnutí. O víťazných detských činoch vo všetkých kategóriách rozhodujú vždy samotné deti. V roku 2021 tvorilo detskú porotu spolu  34 398  detí zo 431 slovenských škôl.

Cena ĽudiaĽuďom.sk pre rómskych chlapcov do Vinodolu

Do hlasovania sa mohla zapojiť aj verejnosť, a to prostredníctvom ankety, ktorej partnerom bola už deviatykrát nezisková organizácia ĽUDIA ĽUĎOM. Vybrať si z množstva výnimočných skutkov, za ktorými stoja deti, nebolo vôbec jednoduché. Príbehy zverejnené na web stránke www.detskycin.ludialudom.sk získali spolu neuveriteľných 221 761 hlasov a boli zdieľané na Facebooku až 3 780-krát. Absolútnych víťazov sme spoznali koncom roka 2021. Držiteľmi Ceny ĽudiaĽuďom.sk sa stali rómski chlapci z Vinodolu s úžasných príbehom revitalizácie židovského cintorína.

Šiesti chlapci, žiaci základnej školy vo Vinodole, ponúkli dobrovoľne svoju pomoc členom občianskeho združenia Zoulus, ktorí sa venujú odstraňovaniu krovín, úprave terénu a oprave starých náhrobných kameňov na starom židovskom cintoríne. Rozhodli sa tak z úcty k židovským obyvateľom obcí Horný Síleš, Dolný Síleš a Černík, ktorí sú tu pochovaní. Chlapci tu doposiaľ odpracovali približne 180 hodín a odhodlali sa vytrvať 24 mesiacov, ktoré sú plánované do konca úpravy cintorína. Popri práci odkrývajú chlapci aj smutnú časť histórie. Dozvedajú sa o hrôzach vojny a o osudoch rómskej a židovskej populácie počas tohto obdobia. „Tak ako mnohých, aj nás víťazný príbeh rómskych chlapcov z Vinodolu mimoriadne chytil za srdce a snažili sme sa pre nich vymyslieť darček, na ktorý nezabudnú, “ hovorí Roland Kyška, riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM, n. o., a dodáva: „keď sme sa dozvedeli, že sú veľkými fanúšikmi slovenského rapu a obľubujú tvorbu známeho hudobníka Rytmusa, neváhali sme ho osloviť. Po tom ako sme mu vyrozprávali príbeh chlapcov, Rytmus bez váhania súhlasil so stretnutím.“ Stretnutie je naplánované na jar a my budeme určite pri tom.

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu