My všetci sme Fond vzájomnej pomoci

fvp_logo_1

Keď nás koncom mája oslovili v mene premiéra Igora Matoviča jeho spolupracovníci z Úradu vlády SR (ÚV SR), považovali sme to za zadosťučinenie a ocenenie desaťročnej práce množstva ľudí, ktorí sa podieľali na vývoji a prevádzke darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk.

ĽudiaĽuďom.sk za prvé desaťročie svojho fungovania sprostredkoval tým, ktorí pomoc nutne potrebujú, už 11,5 milióna eur od 177-tisíc darcov. Po nástupe pandémie, ktorá znamenala neľahké chvíle pre mnohých, ak nie väčšinu z nás, sme veľmi pozorne sledovali, či sa táto globálna kríza s lokálnymi dôsledkami odrazí aj na našom darcovskom portáli. Jednoducho, či darcovia, ktorí denno-denne počúvajú o poklese ekonomiky, padajúcom HDP a naopak rastúcej nezamestnanosti, neobmedzia svoju štedrosť. Napokon, možno i sami pocítili tieto negatíva.

fvp_logo_1Ak ma niečo práca na projekte ĽudiaĽuďom.sk neustále učí, tak je to, aby som nepochyboval o dobre v našich srdciach. Za prvých sedem mesiacov narástla medziročne suma darov cez náš portál o 122%. Neuveriteľný nárast v čase koronakrízy. A aby som bol ešte exaktnejší – od 12. marca, teda odo dňa, keď začala na celom území SR platiť vládou vyhlásená mimoriadna situácia – poslalo do konca júla cez náš portál viac ako 40-tisíc darcov až 1,8 milióna eur.  Neexistuje vari lepší dôkaz toho, že vzájomná pomoc na Slovensku funguje.

Výzva predsedu vlády na solidaritu s ľuďmi postihnutými ochorením Covid-19, sa musí oceniť. Rovnako ako reakcia politikov, podnikateľov i bežných ľudí, ktorí prispeli do novovytvoreného Fondu vzájomnej pomoci (FVP). Po tom, ako nás ÚV SR oslovil k spolupráci, dlho sme spolu diskutovali, akoby sme vedeli tomuto zámeru pomôcť. Z týchto debát vznikol projekt, ktorý sme dnes predstavili, a ktorý stojí na následných pilieroch:

  1. ĽudiaĽuďom.sk vytvorilo platformu na zber žiadostí na príspevky z Fondu vzájomnej pomoci. Máme desaťročné skúsenosti a know-how s organizovaním podpory ľuďom v núdzi a to s využitím najmodernejších informačno-komunikačných technológií.
  2. Príspevky z Fondu vzájomnej pomoci sa budú prideľovať násobením, alebo tzv. matchingom podľa kľúča, ktorý určí Úrad vlády SR. Za každých max. 10 eur od unikátneho darcu prispeje z FVP rovnakou sumou a to až do súhrnnej sumy tisíc eur.
  3. Takýto mechanizmus rozdeľovania prostriedkov z FVP má viacero výhod. Predovšetkým o naliehavosti jednotlivých výziev a žiadostí budú rozhodovať samotní ľudia a nie nejaká komisia v kožených kreslách úradu. Tento princíp decentralizovania pomoci presadzujeme v ĽudiaĽuďom.sk od úplného začiatku.
  4. Model, v ktorom sa budú generovať príspevky na pomoc núdznym od bežných darcov, nesie známky trvalej udržateľnosti, aj po (verím, že skorom) skončení krízy, spôsobenej pandémiou Covid-19. Z nášho pohľadu tak Fond vzájomnej pomoci pomôže ešte viac spropagovať a rozšíriť efektívne a adresné on-line darcovstvo cez ĽudiaĽuďom.sk.
  5. O pomoc sa budú žiadatelia aktívne uchádzať a nebude len automatickým príspevkom z anonymného štátneho balíka peňazí.

Máme za sebou neľahkú jar i leto a dnes nikto nevie povedať, čo nás čaká na jeseň či v zime 2020. Jedno je však už dnes viac než jasné, bude tu mnoho tých, ktorí budú odkázaní na pomoc iných. Viac, než kedykoľvek predtým. Bude to skúška nás všetkých, či vieme pomôcť tak, ako je to v názve nášho projektu – ľudia ľuďom.

 

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu