Kreativita je sloboda

ID-100218430

Alebo prečo je kreativita cestou k slobode a k sebapoznaniu?

Ženská spiritualita je napojená na sily kreativity. Ženy, nositeľky archetypu matky majú v sebe predispozície privádzať na svet nový život, ale aj nové myšlienky, nové nápady, dokážu ľahko premieňať temnotu na svetlo a skrze svoje telo nechávať dozrievať plody. Sú napojené na sily života a ich telo sa každý mesiac mení na zázračné metamorfózne miesto tvorivosti.

Je to veľký dar i zodpovednosť. Prečo vlastne kreativitu riešiť a prečo ju nanovo objavovať?

Pretože kreativita je autentické sebavyjadrenie a je súčasťou našej prirodzenosti. Ak ju nepraktizujeme, je to akoby sme stratili časť seba.

Prečo ženy neuplatňujú svoje kreatívne predstavy o živote? Jednako, majú samé priveľa predsudkov o tom, čo tvorivosť je a tiež, tvorivosť sa považuje za dosť sebeckú záležitosť. Tvorivosť nie je len o rozdávaní sa, ako je to prijateľné pre väčšinu bohabojných ľudí, ale tvorivosť je aj zdravé podporovanie sa, čiže nájdenie si čas na samú seba, vytvorenie priestoru na vlastné zotavenie sa, na urobenie si radosti a rozmaznávanie sa. Je to objavovanie vecí, ktoré máme radi, na ktoré sme zabudli a znovuaplikovanie ich do nášho života.

Na mojich 12-týždňových kurzoch kreativity sa stretávam s dvomi extrémami. Buď ženy robia samé tvorivé činnosti, a vyzerá to, že sa „našli“, ale napriek tomu sa iskra vytráca a oni už nemajú takú radosť, ako kedysi a samozrejme nemajú na nič čas… Hlavne nie na svoju obnovu a argumentujú rovnako „objektívnymi príčinami“ ako tie zablokované ženy, ktoré nevidia žiadne možnosti uplatnenia sa.

A druhý extrém je o ženách, ktoré si nevedia predstaviť myslieť na seba a vyhradiť si čas pre seba. Tiež udávajú čas, ako objektívnu príčinu ich nemožnosti sa realizovať, ale nie preto, žeby už robili to, čo chcú, ale preto, že robia iba to, čo nechcú.

Niekedy sa stretávam ešte s jedným typom žien a to sú tie, ktoré sú tak zmierené so svojím životom, že aj keď žijú akoby bez duše, sú presvedčené, že je to správne. Respektíve, že je to dobrý život. A nevidia žiadny dôvod meniť ho. Ale keď sa objavia na nejakom mojom seminári, je to vždy signál, že to tak úplne nie je, ako to predkladajú druhým…

Vo všetkých prípadoch sa snažím ženy primäť k tomu, aby začali písať denne tri strany, a tie by sa mali stať akýmsi meditačným či modlitebným nástrojom na kontatk so samým sebou a vyššími silami, ktoré k nám prehovárajú, ale ktoré sme zabudli vnímať. Potom sa snažím z týždňa na týždeň ich motivovať, aby si vytvárali viac priestoru pre seba, aby sa rozmaznávali, aby si robili radosť rôznymi spôsobmi. Tieto nástroje som prebrala z knihy Cesta umelca od J. Cameron a okrem toho, že ich vyskúšali tisícky žien po celom svete, mám ich vyskúšané aj sama na seba.

Pretože ak sa začneme podporovať samé, povedie to k ďalším zdrojom podpory.

Nám robí neuveriteľný problém venovať sa sem-tam aj sebe, ak to nemáme vyslovene spojené s nejakým presahom k iným ľuďom. Vyhradiť si čas na na vlastnú výživu je, zdá sa, nateraz neprekonateľný stav mnohých žien a stretávam sa s tým na každom kurze či seminári.

Snažím sa ženy podporiť v tom, aby si začali viac veriť. Kreativita nie je o talente, ale o dovolení si byť kreatívnými. Mnohé chodia na jógu, alebo na rôzne kultúrne akcie a myslia si, že urobili niečo tvorivé, ale pritom je to len trendy. Nájsť niečo, čo by naozaj prebudilo to hravé dieťa v nás je o sebapoznaní, a to nás už stojí oveľa viac energie, ako len zaplatiť vstupenku.

Oživenie kreativity znamená použiť známe veci úplne inak, ako sme boli zvyknuté, alebo ako sme ich doteraz robili. Takže chodili ste niekedy bosé po snehu? Tancovali ste nahé v lese? A čo keby ste  jedli len tak pre zábavu celý týždeň iba s rukami? Musíte stále niečo čítať? Skúste si dať týždeň nečítania… Deprivácia vašej obľúbenej činnosti je výborným tréningom, ako objaviť zabudnuté hravé činnosti. Uvidíte, že nudiť sa nebudete, len musíte trochu vybočiť zo starých vzorcoch správania a mať odvahu na to, že väčšina ľudí vás bude považovať za bláznivých.

Nové zdroje nenechajú na seba dlho čakať. Čím bláznivejšie to znie, tým lepšie. V tom tkvie prebudenie k tvorivosti, prebudenie k novým pohľadom, zážitkom a k znovunájdeniu vlastných zdrojov, ktoré vám prinášali radosť.

Nebudete viac čakať, kto vás rozosmeje, môžete to pokojne urobiť aj sami. Kreativita je o slobode, a nových možnostiach, ak po tom túžite, neváhajte si to vyskúšať.

Môžete to aj na mojom kurze kreativity http://www.zenskaspiritualita.sk/kurz-kreativity/ , akebo jeho skrátenej online forme zdarma http://www.zenskaspiritualita.sk/e-mailovy-kurz-posilnenia-kreativity/


Ivana Adamcová podporuje výzvy

Image 1

Prosím,pomôžte nám začať žiť..

Každá žena sa teší z narodenia dieťatka..aj ja,dokonca 2 krát.Som najšťastnejšia matka 2 najkrajších detí na celom svete,aj keď bez partnera.Žiaľ môj starší synček(9) je ťažko zdravotne postihnutý a druhý drobec má len 1,5roka.Máme neskutočné dlhy,pretože žijeme na hromádke ja,moje 2 srdiečka,moja mamina a babka,ktorá je tiež ŤZP.Žijeme v sociálnom nájomnom mestskom byte,odkiaľ budeme musieť odísť z finančných dôvodov.A nechceme skončiť na ulici..nemôžme skončiť na ulici..Lenže všetky nájomné byty sú veľmi drahé a nemôžme ísť bývať "hocikam"..A tak potrebujeme Vašu pomoc..prosím v mene celej svojej rodiny..na kolenách a celým srdcom..pomôžte nám..

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu