Kto vyrába vašu kávu

Ivory-Coast-01

Zo všetkých výskumov o prínose konzumácie čokolády sa môžeme dozvedieť, aké má priaznivé účinky na funkciu mozgu a srdca či dokonca pri boji z nadváhou. S kávou môžeme zas prijať až 70 percent antioxidantov a tým chrániť svoj kardiovaskulárny systém a potlačiť vznik rakoviny, Parkinsonovej a Alzheimerovej choroby. Odborné články nám však nikde neradia, aký druh a značku čokolády alebo kávy si máme kúpiť a či náhodou práve tú našu „medicínu” nevyrobili vykorisťovaní otroci. Dá sa povedať, že mnoho z kávy a čokolády, ktorá nášmu zdraviu tak prospieva, zároveň ohrozuje slobodu a život stoviek a tisícov robotníkov vrátane malých detí.

Pobrežie Slonoviny produkuje viac ako 40 percent svetovej produkcie kakaových bôbov. Robotníci tam zbierajú bôby mačetami na ďalšie spracovanie. Už v roku 2000 reportéri z BBC uverejnili reportáž, že na farmách bežne pracujú detskí otroci. Priekupníci pašujú chlapcov a dievčatá, často už od siedmich rokov, zo susedných krajín ako Mali, Burkina Faso a predávajú vlastníkom plantáží.

Detskí otroci

Na plantážach nútia detských otrokov do tvrdej manuálnej práce, musia nosiť ťažké náklady, pracovať s mačetami a pesticídmi. Pracujú vyše 80 hodín týždenne a takmer nikdy nedostanú zaplatené. Tých, ktorí nevládzu pracovať, bijú reťazami a ak sa pokúsia ujsť, spútajú ich lanom a dobijú tak, že im ostanú jazvy.

Pätnásťročný Zanga Traore, ktorému sa podarilo utiecť z otroctva, povedal: „Ak pracujete pomaly alebo odmietate pracovať, zbijú vás.” V inom dokumente dvanásťročná Mariam Marico povedala, že ju únoscovia nalákali na možnosť zarobiť si peniaze. Takéto sľuby sú však väčšinou prázdne.

Producenti čokolády sa neustále snažia zastierať vážnosť situácie a prekryť fakty čo možno najpútavejšou reklamou na nové výrobky. Reportér BBC Humphrey Hawksley na vlastné oči videl deti nesúce mačety a pesticídy. Museli tvrdo pracovať pri zbere a spracovaní kakaových bôbov. „Deti sa nesmiali ani nehrali. Na nohách mali jazvy po zraneniach od mačety. Nikde nebola lekárnička ani ochranné oblečenie.”

Moderné otroctvo a zneužívanie detskej práce sa týka mnohých výrobkov, okrem iného aj kávy. Podľa správy Svetovej organizácie práce sa detská práca zneužíva v Kolumbii, Guatemale a na Pobreží Slonoviny. Káva sa často pestuje na rovnakých farmách ako kakaové bôby.

Ak aj kávoví farmári nezneužívajú otrokov, zneužívajú drobných farmárov spoločnosti v dodávateľských sieťach. Väčšina zo svetových 25 miliónov farmárov pestujúcich kávu dostáva menej ako jedno percento z ceny, ktorú zaplatíme v kaviarni za kapučíno.

K dnešnému dňu pracuje na svete 27 miliónov ľudí v otroctve. V roku 1850 bolo ťažké chytiť a transportovať otroka. V dnešnej dobe sú potenciálnymi otrokmi milióny ekonomicky a sociálne zraniteľných ľudí. Pričiniť sa o zmenu môže každý, kto nakupuje výrobky so značkou fair trade. Káva či čokoláda s takýmto označením je zárukou, že na jej výrobu nebola použitá detská práca či otroctvo, robotníci dostali za svoju prácu spravodlivú mzdu, nezneužívali ich ani ich nenútili pracovať v nezdravých a nebezpečných podmienkach.

Základná ľudská morálka hovorí, že tak ako je nesprávne kupovať si lacné veci od niekoho, o kom vieme, že pravidelne predáva kradnutý tovar, tak je tiež rovnako nemorálne kupovať si lacnú čokoládu, kávu, cukor a iné produkty, ktoré boli vyrobené prostredníctvom ukradnutej, nútenej alebo otrockej práce. Podobne ako za našu prácu očakávame výplatu, mali by sme byť ochotní platiť ľuďom spravodlivú sumu za prácu ktorú robia pre nás.

Možnosti už aj u nás

Práve forma spravodlivého obchodu fair trade predstavuje vyrovnané partnerstvo medzi spotrebiteľmi v Európe a samotnými producentmi v Ázii, Afrike, Latinskej Amerike a Karibiku. Znamená, že združenia farmárov na svete sa budú môcť spoľahnúť na spravodlivú cenu a minimálny príjem na prežitie. Na Slovensku už jestvuje čoraz viac možností, ako si zakúpiť fair trade produkty – či už v kamenných obchodoch, hypermarketoch a supermarketoch, bio obchodoch, online obchodoch a špecializovaných kávových predajniach, ktoré ponúkajú zatiaľ jedinú slovenskú fair trade kávu vysokej kvality. Dozvedieť sa viac o tomto spôsobe obchodu na Slovensku je možnosť 11. mája, keď si pripomíname Svetový deň fair trade. Na viacerých miestach sa v tento deň konajú Férové raňajky, ktoré môže ktokoľvek zrealizovať aj u seba doma s priateľmi alebo známymi alebo sa pripojiť k priateľom Nadácie Integra. Ak ste to nestihli tento rok, nechajte sa motivovať a skúste to o rok.


Nadácia Integra podporuje výzvy

Image 8

Adopcia afrických detí na diaľku

S vami pomáhame vytvárať budúcnosť pre opustené a znevýhodnené deti v Afrike, prostredníctvom vzdelania a starostlivosti. Spolu s Vami dávame deťom príležitosť navštevovať školu, mať bezpečný domov, zdravé jedlo, pitnú vodu a prístup k zdravotnej starostlivosti.

Podporiť výzvu

Image 2

Pomoc chorým deťom, podpora ošetrovne

S Vašou pomocou môžeme zabezpečiť deťom aspoň základnú zdravotnú starostlivosť. S Vašou pomocou môžeme pomôcť predísť zbytočným úmrtiam detí na ochorenia, ktoré sa dajú bežne liečiť.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu