Lemury z e-aukcie na ĽudiaĽuďom.sk majú prírastok

image004

Návštevníci portálu LudiaLudom.sk si iste pamätajú e-aukcie venčenia lemurov kata, ktorým sa ZOO Bratislava snažila získať zdroje na vybudovanie nového výbehu pre vlkov. Zdá sa, že takáto možnosť sa tak skoro nezopakuje. Dôvod? Lemury Riško a Zojka sú zamestnaní výchovou potomstva.

Historicky prvé mláďatko lemura kata (Lemur catta) sa v ZOO Bratislava narodilo v polovici marca. Otcom je samec Riško, narodený 12. apríla 2002 v ZOO Ústí nad Labem, ČR. Matkou je samica Zojka, narodená 10. marca 2006 v ZOO Jihlava, ČR. Ešte donedávna sa naša skupina lemurov kata skladala z dvoch samíc a jedného samca. Dominantná samica Eva už bola stará a preto nemohla mať mláďatá, no zároveň  zabraňovala mladšej samici Zojke páriť sa so samcom. Keď stará dominantná samica uhynula, mladšia samica sa mohla začať páriť s chovným samcom a výsledkom ich snaženia je životaschopný potomok.

Mláďatko lemura kata je prvým jedincom tohto druhu odchovaným v bratislavskej ZOO. Mláďa je zdravé, vitálne a jeho matka sa o neho vzorne stará. Zatiaľ pije materské mlieko, ale snaží sa už ochutnávať aj tuhú a kašovitú stravu (ovocie, zelenina, jogurty…), ktorú jeho rodičom dávajú chovatelia. Pohlavie mláďaťa zatiaľ nie je známe, nakoľko chceme čerstvej rodinke dopriať čo najviac pokoja a nechceme starostlivú matku a  mláďa stresovať ich oddelením. Samica privádza po 136 dňoch gravidity na svet jedno mláďa, ktoré sa ihneď po narodení zavesí na srsť matky na jej bruchu. Takto sa mláďa nosí približne dva týždne, potom sa usadí na matkinom chrbte. Mláďa je kojené po dobu piatich mesiacov, úplne samostatné je vo veku 6 mesiacov.

Lemury kata sú skupinové zvieratá a v každej skupine vládne samica. Tá rozhoduje, čo bude skupina robiť, kam a kedy sa pohne za potravovým, či vodným zdrojom a kde bude skupina spať. Lemury pochádzajú z ostrova Madagaskar a nikde inde na svete sa voľne nevyskytujú. Takéto druhy sa nazývajú endemické. Lemury milujú teplo a veľmi radi sa vyhrievajú v takzvanej “jogínskej polohe” – sedia tvárou otočené k slnku, s roztiahnutými prednými a zadnými končatinami. Lemury kata majú dlhé páskované chvosty, ktorými udržiavajú rovnováhu pri lezení po konároch stromov, taktiež nimi udržiavajú súdržnosť v skupine a vyjadrujú svoju náladu. Samce využívajú svoj chvost v boji o samicu – chvost si natierajú výlučkami pachových žliaz a následne ním švihajú proti samčiemu rivalovi. Samec, ktorý zápach nevydrží, utečie a boj prehráva.

Našu novú rodinku môžete vidieť v ich výbehu, ktorý je umiestnený v blízkosti detského ihriska a ZOOshopu, v centrálnej časti ZOO.


ZOO Bratislava podporuje výzvy

Image 66

Pomôžte nám budovať krajšiu ZOO!

Najdôležitejšou úlohou zoologických záhrad na celom svete je záchrana ohrozených druhov zvierat. Niektoré z nich vďaka ľudskej rozpínavosti vymizli z prírody a prežívajú už len v zajatí. Zoologické záhrady na Slovensku a v Čechách sú príspevkové organizácie a ani jedna z nich si na seba nezarobí zo vstupného, alebo zo služieb návštevníkom. Preto tak, ako aj mnohé iné zoologické záhrady v zahraničí, aj bratislavská ZOO ponúka možnosť sponzorovať zvieratko. Sponzorstvo je forma okamžitej pomoci konkrétnemu zvieraťu podľa vlastného výberu. Váš príspevok môže byť určený i na všeobecný rozvoj ZOO, prípadne vybudovanie nového výbehu pre konkrétny druh zvieraťa.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu