ĽudiaĽuďom.sk má ako prvý darcovský portál mobilnú aplikáciu

Screenshot_2013-06-10-17-16-28

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk ako prvý na Slovensku spustil vlastnú mobilnú aplikáciu. Umožňuje používateľom prehliadať si výzvy uverejnené na portáli a rovno aj podporiť ľudí v núdzi či autorov zaujímavých projektov priamo zo svojho telefónu. Používateľ si nielen prezrie výzvu, môže sa tiež rozhodnúť akou sumou ju podporí a aplikácia ho rovno posunie do prostredia jeho banky.

Aplikácia je zatiaľ prístupná pre operačné systémy Android iOS (iPhone), pracuje sa na verzii pre Windows Phone. Používateľom je aplikácia k dispozícii samozrejme bezplatne.

Mobilná aplikácia používateľom uľahčí aj draženie v benefičných elektronických aukciách z aukcie.ludialudom.sk. Dražitelia môžu prihadzovať cez svoj smartphone a vďaka takzvaným push notifikáciám sa okamžite dozvedia, že niekto ponúkol viac. Žiadna e-aukcia by im preto nemala ujsť len kvôli tomu, že nemali pri jej konci prístup k počítaču.

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk umožňuje ľuďom v núdzi, mimovládnym organizáciám, umelcom, školám či samosprávam uverejniť bezplatne výzvu, ktorou sa obracajú na darcov na internete. Tí ich následne môžu podporiť najmä prostredníctvom elektronického bankovníctva, teda platbou z karty či cez internetbanking. Celú sumu prevádzkovateľ posiela adresátovi. Keďže kľúčovými piliermi projektu sú adresnosť a transparentnosť, darca on-line vidí celú transakciu a má možnosť vyžiadať si od príjemcu informáciu o využití jeho daru.

Projekt benefičných elektronických aukcií slúži na podporu výziev na portáli. Celý výťažok z e-aukcie ide vždy v prospech konkrétnej výzvy. Vyhlásiť ju môže jednak samotný príjemca, ale aj tretia osoba v jeho prospech.

Mobilná aplikácia, ktorú vyvinula firma Stradiware, s. r. o., je prvou svojho druhu na Slovensku. „Je to ďalší míľnik portálu ĽudiaĽuďom.sk. Snažíme sa čo najviac priblížiť našich príjemcov k potenciálnym darcom. Dnes stále viac ľudí používa mobilné zariadenia nielen ako telefóny, ale i ako zdroj informácií a nástroj na realizáciu platieb. Snažíme sa im preto poskytnúť čo najväčší komfort. Aplikácia je skvelým pomocníkom aj pre našich dražiteľov,“ vysvetľuje šéf projektu Roland Kyška a dodáva, že ĽudiaĽuďom.sk chce byť inovatívnym a technologickým lídrom v oblasti charity.

 

Podrobnejšie technické informácie:

 

Android

Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk sa drží najnovších trendov vo vývoji aplikácií na platforme Android a implementuje stavebné prvky ako fragmenty a panely akcií, teda komponenty, ktoré v sebe priniesla najmä posledná verzia Android OS 4. Napriek tomu je aplikácia plnohodnotne dostupná aj pre predchádzajúce verzie tejto platformy.

Významnú úlohu pritom zohráva ponuka vo forme bočného panelu, ktorá umožňuje nahradiť tradičné vysúvateľné ponuky. Tento bočný panel je ovládaný pohybom prsta po obrazovke. Takýmto ovládacím prvkom sa prezentujú i najnovšie verzie aplikácií od spoločností ako sú Google, Facebook, či Evernote.

Android aplikácia sa skladá z troch základných častí:

 

  • Základné aplikačné komponenty, ktoré definujú hlavnú aplikačnú logiku, predstavujú aktivity. Aktivita je komponent aplikácie, ktorý ponúka používateľovi interaktívnu obrazovku, pomocou ktorej môže vykonávať určité funkcie ako zobrazovať a prehľadávať záznamy prijaté zo servera, dražiť, alebo aj hodnotiť používateľov. Každá aktivita má svoje vlastné okno, do ktorého vykresľuje používateľské rozhranie. Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk používateľom ponúka 19 takýchto aktivít.
  • Zdroje nazývané resources, umožňujú optimalizovať správanie aplikácie pre rôzne konfigurácie. Zahŕňajú obrázky, texty a používateľské rozhranie. Sú uložené oddelene od aplikačnej logiky, v štruktúrovaných xml súboroch (texty, štýly, témy, farby, elementy používateľského rozhrania, používateľské rozhranie). Vývojár ich tak môže spravovať osobitne a umožňuje mu to definovať rozdielne zdroje pre rozličné jazyky, alebo veľkosti obrazoviek, čo je veľmi dôležité, keďže operačný systém Android používa veľké množstvo zariadení s odlišnou konfiguráciou. Zdroje sú ukladané do podpriečinkov podľa typu a konfigurácie. Podpora zariadení s malou a normálnou obrazovkou je zabezpečená tak, že používateľské rozhranie je navrhnuté pre každú skupinu zariadení zvlášť, čo zabezpečí rovnaké vykreslenie na všetkých podporovaných zariadeniach. Preto aplikácia implementuje viac ako 170 statických obrázkov v 3 rôznych veľkostiach, ktoré využíva používateľské rozhranie rozdelené do viac ako 70 xml súborov.
  • Súbor Manifest, ktorý obsahuje deklarácie komponentov a požiadavky na zariadenie, ktoré sú potrebné pre správnu funkčnosť aplikácie. Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk je určená pre všetky Android zariadenia s operačným systémom 2.2 a vyšším, ktoré používateľom ponúkajú možnosti pripojenia do siete internet.

 

iOS (iPhone)

Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk je vytvorená podľa najnovších postupov a smerníc spoločnosti Apple. Využíva technológiu ARC dostupnú pre operačné systémy iOS od verzie 4. Aplikácia je dostupná pre zariadenia iPhone 3GS, iPhone 4/S, iPhone5 a iPod. Oproti štandardným tab barom sa prešlo na v súčasnej dobe elegantnejšie riešenie prostredníctvom bočného panelu, ktorý je v aplikácii implementovaný prostredníctvom externej knižnice ECSlidingViewController. Tento bočný panel umožňuje jednoduchú navigáciu medzi aukciami a výzvami z ktoréhokoľvek miesta v aplikácii. Podstatne zjednodušuje aplikáciu v porovnaní s tab barmi, pretože navigačná logika je zobrazovaná len v hlavnom okne. Aplikácia je vytvorená s využitím vizuálneho zobrazenia prvkov, to znamená, že jej logika a prechody medzi obrazovkami sú pre programátorov oveľa prehľadnejšie.

Základom aplikácie ĽudiaĽuďom.sk sú aukcie a výzvy, ktoré sú zobrazované hromadne vo forme tabuľky reprezentovanej triedou UITableView s vlastným štýlom buniek. Táto tabuľka je vnorená do navigačného ovládača, ktorý zabezpečuje navigačný zásobník a teda uchováva cestu, ktorou používateľ išiel, na mieste v pamäti, čo umožňuje presúvať sa rýchlo a jednoducho v hierarchii obrazoviek. Táto obrazovka predstavuje východiskový bod, z ktorého je možné prechádzať na podriadené obrazovky ako napríklad detail aukcie, alebo zoznam darov výzvy. Aplikácia je teda reprezentovaná obrazovkami, ktorých počet je 37.

Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk implementuje koncept jednorazového prihlásenia, čo zabezpečuje, že používateľ sa prihlási iba raz a zostane prihlásený až pokým sa explicitne neodhlási. Ukladanie používateľského mena a hesla je zabezpečené knižnicou bezpečnostných funkcií Security.framework, ktorý umožňuje pracovať s so šifrovanou pamäťou telefónu, teda šifruje a ukladá citlivé dáta v súlade s bezpečnostnými štandardmi. Aplikácia využíva niektoré elementy grafických transformácií ako napríklad vysúvací bočný panel. Metódy potrebné na tieto transformácie sú obsiahnuté v knižnici QuartzCore. Takýchto knižníc obsahuje aplikácia 7.

Aplikácia ĽudiaĽuďom.sk sa podriaďuje štandardom, ktoré sa nazývajú Human Interface Principles a ich implementácia je nevyhnutnou súčasťou aplikácie. Zverejneniu aplikácie v App Store predchádzal kontrolný proces, pri ktorom aplikáciu testoval tím ľudí zo spoločnosti Apple. Tento proces overuje to, či je aplikácia stabilná, či má prínos pre spoločnosť a či dodržiava všetky technické a estetické pravidlá spoločnosti Apple.

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu