Ľudskosť v priamom prenose

Od otvorenia Tréningového centra pre hendikepovaných v podobe Chránenej kaviarne s knižnicou Prístav ubehol už rok. Rok nádeje, rok snahy, rok pomoci druhým. Napriek skutočne neľahkej dobe sa kaviarničke nielenže podarilo prežiť, ale vďaka obdivuhodnej snahe a vytrvalosti jej zakladateľky Marcely Václavkovej Konrádovej sa v tomto útulnom priestore podarilo zorganizovať 37 samostatných projektov. Mnoho z nich, ako aj samotný chod kaviarne, samozrejme podporili viacerí štedrí darcovia a pomocníci, ktorým sa celý tím Prístavu rozhodol prejaviť svoju vďaku. Lepší spôsob, ako zorganizovať benefičný večer,  nenašli. A urobili dobre.

 

Benefičný koncert. Žiadna novinka, poviete si. Ale čo by ste povedali na koncert spojený s krstom dvoch kníh, odovzdávaním cien a predovšetkým – jedinečnou a absolútne unikátnou módnou prehliadkou hendikepovaných ľudí? Presne o takýto program sa Marcela Václavková Konrádová postarala spoločne so svojim tímom pomocníkov počas večera venovanému už spomínanému prvému výročiu od založenia kaviarne s knižnicou Prístav. O hudobnú kulisu tohto emočne nabitého večera sa svojimi piesňami starala speváčka Kristína, ktorej hlas bol príjemným spestrením a doplnením všetkého, čo sa divákom naskytlo vidieť.

 

Dôkazom toho, že Chránená kaviareň s knižnicou Prístav nie je len akýmsi útočiskom, ale aj miestom, kde sa pomoci dostane tým, ktorí to skutočne potrebujú, je aj jedna z dvoch knižiek, ktoré sa na koncerte krstili. Kniha s názvom „H(a)ndikep pod čapicou“ je totiž plná receptov od Andrey Tomíkovej, pacientky s Downovým syndrómom, ktorá všetky svoje kulinárske zručnosti získala práve v Prístave. Druhá kniha „Láska bez bariér“ je zbierkou básní od Martina Bernadiča a práve už toľko krát spomínanej Marcely Václavkovej Konrádovej.

Tým najhlavnejším bodom večera však skutočne bola módna prehliadka. Prehliadka nádeje, ľudskosti, prehliadka s dôkazom toho, že v živote sme si všetci rovní. Na červenom koberci sa postupne predstavilo jedenásť modelov, ktoré predviedlo deväť vozičkárov a dve dámy z domova sociálnych služieb. Ľahkosť, elegancia, jemná noblesa, no hlavne prekonanie pomyselných bariér spoločnosti. To všetko a omnoho viac sprevádzalo túto prehliadku, ktorá si vyslúžila obrovský potlesk, no najmä dojatie a veľký prejav úcty. A ak sa aj náhodou v priestoroch banskobystrickej radnice, kde sa benefícia konala, našiel niekto, koho by jednotlivé momenty večera  nechytili za srdce, tak aj toho muselo dostať do kolien záverečné vystúpenie jednej z modeliek večera. Svojím, bez akéhokoľvek preháňania, dokonalým odspievaním piesne Hallelujah od Leonarda Cohena rozcítila a pohladila každú boľavú dušu, vyvolala úsmev na tvárach všetkých ľudí v sále a najmä, dodala tak potrebnú nádej, silu a odvahu nielen hendikepovaným, ale aj fyzicky zdravým, ktorí sa môžu zapríčiniť o to, aby sa v našej spoločnosti konečne zbúrali všetky prekážky a bariéry. Bariéry, ktoré by bránili plnohodnotnému životu hendikepovaným medzi nami.

P.S.:  Jednu milú povinnosť malo počas večera aj ĽudiaĽuďom.sk. V rámci odovzdávania cien „Zrnko pomoci“ sa aj nám ušlo jedno z ocenení, za ktoré zo srdca ĎAKUJEME.

 

 

 

 

 


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 1

Prístav nádeje - TRÉNINGOVÉ CENTRUM PRE HENDIKEPOVANÝCH

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu