Marec – mesiac knihy: Vydražte si knižku, ktorá bude pre vás tá pravá

marec - mesiac knihy_

„Kto zabíja človeka, zabíja rozumnú bytosť, kto však zabíja dobrú knihu, zabíja rozum sám.“

Kniha je okno do duše človeka. Kniha je najlepší priateľ človeka. Mnohí z nás siahajú po knižke, keď si chcú oddýchnuť, rozšíriť obzor a niečo nové sa naučiť alebo rozvíjať svoju fantáziu.

Mesiac marec je už od roku 1955 venovaný knihám. Prívlastok „mesiac knihy“ dostal na základe akcie, ktorú iniciovalo Ministerstvo kultúry spolu so Zväzom československých spisovateľov, nakladateľmi či knižnými obchodmi. Jej cieľom bolo upriamiť pozornosť na čítanie a podporiť trvalý záujem verejnosti o knihy. Marec sa však stal symbolom hníh aj na počesť ľudového básnika Mateja Hrebendu, ktorý bol šíriteľom a ochrancom knižnej kultúry. V marci sa narodil aj zomrel. Paradoxne bol slepý, no to mu nebránilo v tom, aby sa celý život sa venoval zbieraniu kníh.

Každý z nás má svoju obľúbenú knihu. A možno nie len jednu. „Moja obľúbená kniha? Mám takých viac a zavše si nejakú novú obľúbim. Teraz je to kniha Akoby si kameň jedla. Návrh obálky a kvalitný voňavý papier ma zaujali už na prvý dotyk. Pod pútavým obalom je však 107 strán silne koncentrovanej bolesti a krivdy. Poľský novinár Wojciech Tochman zachytáva srebrenický masaker prostým jazykom, no aj napriek tomu sa jeho svedectvo číta ťažko a dlho. Niekedy ju iba otvorím, prelistujem, pohladím… Mám rada knihy, ktoré ma nútia zamyslieť sa nad ich odkazom a vybičujú moje emócie na maximum. A presne takou táto je,“ vysvetľuje Danka Lališová, vedúca projektového tímu ĽudiaĽuďom.sk.

Mnohé z kníh, s ktorými sa za svoj život, stretnete zanechajú vo vás stopu. „Jednou z mojich obľúbených kníh je Alchymista, prostredníctvom ktorej preniká autor Paulo Coelho skutočne do duše. Ponúka zamyslenie sa nad tým, čo je v živote skutočne dôležité a čo sú naopak nepodstatné malichernosti. Príbeh, ktorý nás učí, že podstatou života je počúvať svoje srdce a vlastnú intuíciu, nebáť sa kráčať vpred aj napriek prekážkam a veriť v silu svojich snov,“ opísala svoju obľúbenú knihu projektová manažérka ĽudiaĽuďom.sk Ella Šingliarová.

Sú však aj knižky, ktoré čítate ako malé dieťa alebo teenager a nikdy na ne nezabudnete. „Jednu z najhlbších emócií vo mne zanechala kniha, ktorú som čítala ako mladá puberťáčka. Vtedy som ju brala ako fantastickú rozprávku, ktorej príbeh ma pohltil natoľko, že som sa túžila stať jednou z postáv. Niektoré diely som prečítala aj päťkrát. Až neskôr som pochopila skutočný odkaz, ktorý britská autorka J.K. Rowlingová v Harrym Potterovi svojim čitateľom nechala. Velkolepé a nadčasové dielo pre akúkoľvek generáciu má pre mňa jasné posolstvo – láska a dobro vždy zvíťazí. Milujem však aj knihy z iného súdka – biografické, v ktorých sa dozviem veľa faktov. Mojou obľúbenou je Alexander Veľký od Valeria Massima Manfrediho,“ vysvetlila PR manažérka ĽudiaĽuďom.sk Natália Báreková.

Darcovský portál ĽudiaĽuďom.sk vám všetkým, knihomoľom, ale aj menej vášnivým čitateľom, ponúka jedinečnú možnosť. Až do konca marca si môžete nájsť aj vy tú svoju najobľúbenejšiu knižku. Vydražiť si ju môžte prostredníctvom benefičných elektronických aukcií: https://aukcie.ludialudom.sk/aukcie/marec–mesiac-knihy. Medzi knihami nájdete romány pre ženy, náučné knihy, diela slovenských autorov, kuchárske knihy, ale aj knihy pre deti. Celý výťažok z každej aukcie poputuje rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi, potrebujú pomoc s liečbou alebo rehabilitáciami. Veríme, že si medzi knižkami z našich aukcií nájdete aj vy tú pravú.

 

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu