Matej si prial na narodeniny špeciálny darček – pomoc pre Zuzku a jej Matúška. Podarilo sa vyzbierať viac ako 13-tisíc eur!

Matusko_3

Matej Mutiš sa rozhodol svoje 35-narodeniny osláviť inak, ako doposiaľ. Netúžil po veľkých oslavách, večierkoch ani daroch. Svojim priateľom prostredníctvom sociálnej siete odkázal, že ak ho chcú potešiť a urobiť mu radosť, nech podporia výzvu zaregistrovanú na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk a pomôžu tak Zuzke a jej synčekovi Matúškovi, ktorý potrebuje prostriedky na rehabilitácie. V augustové narodeninové ráno Matej ani len netušil, akú obrovskú vlnu pomoci svojím statusom rozpútal. Dary začali v prospech výzvy pribúdať nesmierne rýchlo a výsledkom bolo, že za päť dní bolo v prospech výzvy pripísaných viac ako 13-tisíc darov od ľudí, ktorých príbeh Zuzky a Matúška oslovil a rozhodli sa podať pomocnú ruku.

Celý Matejov status sme sa rozhodli publikovať aj na tomto mieste. Matejovi a všetkým darcom, ktorí výzvu podporili, veľmi pekne ďakujeme! Ďakujem za pomoc Zuzke a Matúškovi, za realizáciu tohto úžasného nápadu, za vyvolanie vlny dobra, pomoci a vzájomnej spolupatričnosti, za inšpiráciu pre ostatných ukazujúcu, že niekedy stačí naozaj málo na to, aby sa udialo niečo veľké, potrebné a zmysluplné!

 

Matej Mutiš

Facebook 10. august 2018

Dnes mám okrúhle narodeniny

 

…a ak by si mi chcel niečo popriať alebo dať, skôr ako tak spravíš, venuj päť minút a rannú kávu tomuto príbehu. Potešíš ma. Vážne.

Z okrúhlych narodenín si väčšinou nepamätám nič. Z 30-tky mám fotku, ako spím cez obed s trojlitrovou fľašou Ruského štandardu a na nohách a rukách mám priviazané balóniky. Díky kamoši. Vraj bola sranda. Z 25-ky a 20-ky si nepamätám tiež nič. A nemám ani fotky. A keď som mal 15, tak som ešte nepil. Alebo možno aj áno, ale tiež si nepamätám. A našťastie neboli smartfóny s foťákom. V každom prípade, vždy to stálo veľa peňazí a spomienky sú veľmi matné.

Dnes mám ďalšie narodky, zdravú rodinu, šťastný život, sem tam aj záblesky zdravého rozumu a chcem to osláviť inak. Tak som sa raz spýtal mojej skvelej pani manželky, či jej nebude vadiť, keď pozvem jednu mega babu na obed. Súhlasila. Čítal som o nej a dali sme si rande na slepo. Je z Banskej Bystrice a keď som tam pred týždňom išiel na tradičnú prednarodeninovú oslavu, tak som to využil a spýtal sa tej mega baby cez email, či ju môžem pozvať do Lagaro v Europa SC. Nevedela posúdiť, lebo do reštaurácií a na kávy nechodí. A napriek tomu, že býva kúsok od shopping centra, tak nechodí ani tam. Ale po dlhom prehováraní nakoniec súhlasila. A z jedálneho lístka si nevedela vybrať. Lebo fakt do reštaurácií nechodí. Volá sa Zuzka. A fakt je mega!

Zuzka si žila pred 7 rokmi normálny život. Tak ako ty. Alebo tvoja frajerka. Pracovala v nemocnici, mala frajera a tak. A čakali bábätko. Potom sa to ale tak trochu pokazilo. V 27.týždni sa jej narodil malý, ale fakt maličký, Matúško, ktorý sa mal pôvodne narodiť mŕtvy. Ale zázrakom to dal. Žiaľ s prognózou “…prežije maximálne pár dní. Ak náhodou viac, tak bude celý život pripútaný na lôžko, nevidiaci, nepočujúci. Postihnutý”. Keď mi Zuzka povedala oficiálnu diagnózu, tak som sa cítil ako na školskom kole pytagoriády. To je, keď nerozumieš ani slovo, ale vieš, že je to zlé. Aj rizoto mi zabehlo. Zuzkinmu frajerovi sa to moc nepáčilo. Tak ich oboch opustil a odvtedy Matúška nevidel. Fakt frajer. Matúško našťastie vďaka ťažkým operáciám prežil. Ale po pár dňoch Zuzke nejaký ďalší expert odporučil, aby ho dala do ústavu, vraj, aby si nevytvorila k nemu citový vzťah. Tiež macher.

Rodičia žijú v Ružomberku a starajú sa o dve malé detičky jej brata, ktorý zdrhol do Čiech. Takže keď tam Zuzka raz za čas príde na návštevu, vyfasuje na krk ďalšie dve deti, lebo aj mamina má toho dosť. Ale tiež tam nemôže chodiť často, lebo radšej, ako na benzín, investuje peniaze do Matúška. Proste fasa život. Ako keď v baskete brániš, zasmečuje cez teba Shaquille O’Neal a potom ešte pri oslave na teba spadne aj s celým košom a rozbije ti na ksichte dosku z plexiskla. Facky zo všetkých strán.

Lenže Zuzka sa neľutuje, nevyhovára a neplače, ale maká tak, ako si ty ani nevieš predstaviť. Zuzka je cool a tento zápas nechcela skrečovať ako tí machri vyššie. Stará sa 24 hodín denne, nemôže nikde pracovať a dáva Matúškovi všetko – lásku, čas, starostlivosť a aj tie drobné, ktoré jej zostanú. Musí. Lebo naša krásna rozkradnutá krajina funguje tak, že kým si zdravý, tak dávaš ty jej. A keď potrebuješ pomoc od štátu, tak ťa radšej zaprie. Lebo nie si jej človek. Štátu si na príťaž. Tak to proste je.

Jedna z mála šancí na privyrobenie je zber plastových vrchnáčikov. Za jednu tonu (tonu!) je čistý zisk asi 140 EUR. Opakujem. 140 EUR za tonu! Sem-tam pomôže nejaká nadácia. Pár eurami. Zuzka je vďačná. Najviac. Ale keď ti nadácia prispeje raz, väčšinou už nemôže opäť. Finito. Tak Zuzka dostala nápad, že pošle emaily politikom a poslancom so žiadosťou o nejakú pomoc. Veď cítia sociálne. A robia pre ľudí. Niektorí vraj aj charakter majú. Dokonca až jeden politik z Trenčína jej aj odpísal. Že jej dá 100 EUR. Ak si pre ne príde osobne do Trenčína. Keďže nemala na cestu, slušne odmietla. Ešte väčší frajer ako jej bývalý frajer.

Matúško

Za 6 rokov urobila pre Matúška maximum. Zachránila mu život a krok po kroku ho zlepšuje. Dokonca tak, že chalanisko, ktorý bude mať o chvíľu sedem rokov vďaka operácii očí ešte v inkubátore (!) vidí, vďaka Zuzke sedí na vozíčku, sem tam sa dá na štyri a dokonca vníma okolie. Naučil sa ťukať do tabletu, pozná zopár farieb. Ale stále nosí plienky, stále nerozpráva a vyžaduje si 24 hodín denne opateru. A chodí na rehabilitácie. Ale iba vtedy, keď sú peniaze. Čo je tak raz, maximálne dvakrát ročne, keď niekto prispeje. Po dvoch týždňoch v Piešťanoch robí Matúško pokroky, ktoré si bežný človek nevšimne, ale pre Zuzku sú to svetelné roky. Napríklad ako keď ju po 4,5 rokoch života prvýkrát objal. Chápeš toto? Prvé objatie od vlastného dieťaťa po 54 mesiacoch?!?

Matúška najviac baví voda, v ktorej keď je, tak je najšťastnejší. A najviac mu pomáhajú rehabilitácie v Piešťanoch. 14 cvičení po 1,5 hodine stojí 600 EUR. Plus benzín na cestu, skromné ubytovanie a jedlo. Ale nie menu za 5 EUR a káva k tomu. Tu sa počítajú centy. Tu sa nekupujú Napapijri tričenká, ale tu sa nakupuje v Pepcu. Lebo takto žijú ľudia s prioritami. A ľudia ako Zuzka žiaľ nemôžu ísť na brigádu, privyrobiť si, začať robiť kariéru a dúfať, že možno o rok bude lepšie. Pre Zuzku bude lepšie, keď Matúško spraví pokrok v rehabilitácii, povie prvé slovo alebo získa cit do rúk a nôh. Sama to však nedá. Jediné, čo Zuzka chce, je absolvovať s Matúškom čo najviac rehabilitácií. Ale viac ako jednu-dve ročne, žiaľ, nedá. Ak vôbec. Zuzka nikoho neprosí. Nesťažuje sa. Neplače. Nechce nič pre seba. Maká. A Matúško je vďaka nej veľký chalan so super úsmevom, ktorý v skromných podmienkach napreduje. Akurát cestoviny mu moc nechutili.

Na Facebooku mam 474 kamarátov. Skoro všetci v dobrej práci alebo s vlastnou prácou. A určite mi niektorí budú chcieť dnes zablahoželať. Tak som si povedal, že ak polovica dá 5 EUR, máme vyzbieraných 1185 EUR. Čo sú necelé dva pobyty v Piešťanoch. Ty dáš 5 eur a chalaniskovi môžeš zmeniť život. To je podľa mňa dobrý deal. Keby si videl Zuzkine oči, keď hovorila o pokrokoch po tých cvičeniach, tak by si hneď dal.

Je piatok 10.augusta a ja mám narodeniny. Práve chodia výplaty a všetci plánujú, čo s víkendom. Možno sa tiež chystáš dať si dnes večer Coronu za 5,50, jeden kopček zmrzliny za 1,50 alebo zaplatiť 6 EUR za vstup do klubu, v ktorom ti o pár hodín bude aj tak len zle. Tak si skús dať namiesto piatich pív len štyri a pomôž Zuzke. Ona ťa neprosí. Ja ťa prosím. Prosím ťa, aby si si nedal tri kopčeky zmrzliny a radšej tie drobné poslal jej. To bude tvoj darček k mojím narodeninám. Deal?

Zuzku a Matúša som videl prvýkrát pred týždňom. S kamarátom sme išli cez Bystricu a pozvali ich na obed. Dali sme im nejaké peniaze na rozbeh a darčeky pre Matúška. Možno sme si mohli za to kúpiť v Ministry päť fliaš Moetu s prskavkami. Pár zlatokopiek pri vedľajšom stole by možno zdvihlo zrak a na päť minút by sme boli machri. Ale tento rok sme si nekúpili. A chcem poprosiť aj teba, ak si to dočítal až sem, tak na to mysli. Mysli na to, čo znamená pár eur pre teba a ako veľa to je pre Zuzku s Matúšom.

Priamo cez webstránku, ktorej link je nižšie, jej vieš peniaze poslať kartou alebo bankovým prevodom (idú priamo a v plnej výške jej). Ak nemôžeš, tak popros niekoho, kto môže. Pomôžeš tak babe, ktorá žila pred 7 rokmi úplne obyčajný život. Ale už skoro 7 rokov je stredobodom jej vesmíru Matúško, ktorý tu pôvodne ani nemal byť. Ale vďaka nej je. Znamená to veľa. Pre Matúška. Pre Zuzku. Pre mňa. Pridaj sa ku mne, pomôž im a bude to najlepší darček, aký mi k narodeninám môžeš dať. Ďakujem všetkým!

Pomôcť môžeš tu:
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/5185
Ďakujem!

Matúško_2

O pár dní si Matejovi priatelia mohli na jeho Facebooku prečítať tento príspevok, ktorým zdieľal radosť a nadšenie z obrovskej dávky pomoci:

16.8.2018

TAKMER 13.000 EUR! ZUZKA A MATÚŠKO DNES NA STV

Neuveriteľné veci sa stali od piatku. Nikoho som neprosil o zdieľanie, nezaplatil ani cent na reklamu, nikam nevolal… Obyčajný príbeh od obyčajného človeka o neobyčajnej babe a jej obetavosti k Matúškovi sa vďaka vám kamoši dostal k obrovskému množstvu skvelých ľudí, vrátane RTVS. Dnes v Hlavných správach od 19:00 na Jednotke uvidíte Zuzku a Matúška.

Vyzbierali ste už takmer 13.000 Eur a zmenili jednému chalanovi a jeho mamine život.

WOW!

 

Celú odvysielanú reportáž si môžete pozrieť tu – bit.ly/2wx9U2m

Matusko_3


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 95

Matúško bojovník s veľkým srdcom

Dobrý deň, volám sa Matúško a mám 6 rokov, a som veľký bojovník, ktorý zápasí zo svojím osudom a veru darí sa mi, pomaly ale isto.

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu