METLOVÉ TANEČKY, KTORÉ MENIA PENTAGON

logo pentagon inak

Deti sa samé od seba pýtajú, kedy konečne budeme zasa vo veľkom upratovať. Len tak, pre dobrý pocit, prídu susedia z každého vchodu. Opäť sa k nám bez slov, ale s chuťou pomôcť a byť užitočná, pripojí aj mladá žena, o ktorej vieme, že tu neďaleko žije na ulici… Sci-fi? Nie, naše pravidelné pentagonské „Upracme si!“.

Áno, reč je o „TOM“ Pentagone. Áno, za 3 hodiny sme v našom parku a okolí vyzbierali 29 kopcom plných vriec kadejakého odpadu. A áno, aj takmer 100 striekačiek. Spolu s dospelákmi tu však poctivo makalo aj 10 detí, ktoré pravidelne navštevujú naše nízkoprahové kluby MIXklub a MIXáčik. A ony už vedia, ako to tu vyzerá, keď spolu poupratujeme. Vedia aj to, že keď sa o miesto, kde žijú, budú starať, bude krajšie a bezpečnejšie a budú sa tu cítiť oveľa lepšie. A my veríme, že im na tom bude stále viac záležať a vieme, že o pár týždňov sa na to naše spoločné upratovanie budú znova pýtať.

„Od tejto našej akcie rozmýšľam, kedy sa pre deti upratovanie stane tou nenávidenou povinnosťou. Lebo na to naše sa tešia, dokážu zabaviť nielen seba, ale aj nás, napríklad svojimi originálnymi metlovými tanečkami. A keby ste videli tú radosť v ich očiach a hrdosť na to, čo dokázali,“ s úsmevom opisuje zážitky z poslednej septembrovej stredy Barbora Brichtová, koordinátorka sociálnych projektov Detského fondu Slovenskej republiky.

„Úplne ma dostal jeden moment – dve kamarátky sa chceli pustiť do upratovania, no iba jedna si od nás vzala rukavice. Všimla si to policajtka, prišla k dievčatkám a dala im svoje. Potom sa hliadka pristavila aj pri nás, zaujímali sa o to, čo robíme… Predstavujem si, že raz to tu bude fungovať presne takto, že to budú úplne bežné situácie. Potešilo nás tiež to, že sa k nám konečne pridali aj susedia z ostatných pentagonských vchodov. Hovorili, že už dlhšie o nás vedia a rozmýšľali, že sa pripoja… Sme veľmi radi, že naša snaha osloviť aj ľudí z okolia, pomaly prináša svoje ovocie a veríme, že sa nám bude dariť stále viac spolupracovať na tom, aby Pentagon raz naozaj vyzeral inak,“ dodáva Barbora Brichtová.

V rámci projektu „Pentagon Inak“ upratujeme pravidelne každý mesiac, raz za rok však spojíme svoje sily aj s inými organizáciami, ktoré v tomto priestore pôsobia, a výsledkom je takéto veľké upratovanie. Tentokrát pomohli aj ľudia z OZ Odyseus, OZ Prima a zo Zelenej hliadky. Projekt „Pentagon Inak“ môžeme realizovať vďaka podpore Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom prostredníctvom Programu Aktívne občianstvo a inklúzia, ktorý realizuje Nadácia Ekopolis v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska a SOCIA.

Ďakujeme každému, kto priložil svoju ruku k dielu, na ktorom by nám všetkým malo záležať. A vy, čo neveríte, alebo Pentagon už roky radšej zďaleka obchádzate, príďte medzi nás. Kedykoľvek sa u nás na 38-ičke v Detskom fonde zastavte, radi vás privítame len tak, alebo aj na našich akciách. Veď všetci vieme, že raz zažiť, je viac, ako stokrát čítať :-)

 

 

 

 


Detský fond Slovenskej republiky podporuje výzvy

Image 1

Detský fond Slovenskej republiky - znižujeme dopady zdravotného postihnutia a sociálneho ohrozenia

Pomáha hlavne deťom so zdravotným postihnutím - Konto Bariéry, sociálne ohrozeným skupinám – Mixklub a Mixáčik a rodinám s hyperaktívnym dieťaťom. Detský fond Slovenskej republiky je občianske združenie (založené r.1990), ktoré konkrétnymi aktivitami chráni práva dieťaťa. Nenahrádza starostlivosť štátu o deti, pôsobí v oblastiach, kde štát z najrôznejších dôvodov nepôsobí.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu