Najkrajší vianočný darček

Už o niekoľko dní bude pred bratislavskou Starou tržnicou niekoľko organizácií prezentovať svoje projekty a výzvy na ĽudiaĽuďom.sk. Podujatie s názvom Vianoce v lete má okrem množstva zábavy pre malých i veľkých pomôcť získať finančnú podporu na zaujímavé projekty. Koniec koncov príďte sa presvedčiť na vlastné oči.

Opýtali sme sa zástupcov organizácií, ktoré sa budú na Vianociach v lete prezentovať, aký najkrajší vianočný darček dostali a aký naopak niekomu dali.

 

Jana Bieliková, marketingová riaditeľka Nadácie Integra:

Najkrajší darček, ktorý si ja pamätám počas mojich prvých Vianoc v Nadácii Integra sme dostali od našich darcov na zbierku pre školský autobus pre školu Sv. Anny. Napriek tomu, že to bol veľmi netradičný darček a podobnú zbierku sme predtým nemali, boli reakcie darcov veľmi pozitívne. Veď čo môže byť krajšie, ako keď si pod stromček niekto zaželá koleso autobusu namiesto novej hračky, alebo keď školáci vyzbierajú peniažky pre svojich rovesníkov v Afrike. Najkrajším darčekom je pre mňa ľudská štedrosť a ochota podeliť sa s tými, ktorí majú menej šťastia ako my ostatní.

 

Hana Zemanová, Rodičovské združenie Spojenej školy sv. Františka z Assisi:

Každé Vianoce sú pre mňa hlavne radosťou z oslavy Božieho narodenia. A keďže radosť sa rozdávaním násobí, Vianoce slávime vždy v kruhu širokej rodiny. Zatiaľ najkrajším darčekom pre mňa bolo, keď som sa tesne pred Vianocami dozvedela, že budem mať bábätko.
Aký najkrajší som dala? Na to by museli odpovedať obdarovaní.

 

Ivan Vnuk, riaditeľ Alzheimercentra v Piešťanoch:

Ako sa hovorí najkrajší darček je ten, ktorý Ti dotyčný sám vyrobí a naozaj je to pravda, pretože vtedy Ti dáva kúsok zo svojho srdca. Naši klienti aj tento rok vyrábali k Vianociam darčeky, aby sa navzájom obdarovali, boli to polohovacie vankúšiky rôznych tvarov  – zvieratká, slniečka, ovocie, a aj klasické vankúšiky. Pre nás – personál Alzheimercentra Piešťany je najkrajším darčekom úsmev a spokojnosť v tvárach našich klientov, keď počujeme slová vďaky od príbuzných za starostlivosť o ich mamičky, oteckov. To nám dáva silu ísť ďalej a neustále zlepšovať našu cestu starostlivosti o klientov s Alzheimerovou chorobou.

 

Iveta Mišová, riaditeľka Republikovej centrály ZPMP v SR:

Najkrajší darček bol môj prvorodený syn a vzápätí dvojgarsónka, ktorú sme dostali ako mladi manželia. Zároveň by som mohla povedať, že to bol aj najkrajší darček, aký som dala a o rok na to síce v januári sa nám narodila dcérka, tak to bol opäť taký “naj” darček, aký mohol byť.

 

Katarína Buzalková, elledanse:

Najkrajším pre nás tak trochu predvianočným darčekom je každoročne Akadémia elledanse, ktorá sa koná tesne pred Vianocami. V rámci Akadémie sa prezentujú žiaci našej školy. Každá skupinka predvedie krátku choreografiu, nacvičenú počas tanečných kurzov. Keďže ponúkame širokú škálu tanečných kurzov, výsledkom je pestrá tanečná mozaika. Je pre nás darom, pretože na pokrokoch našich žiakoch vidíme, že naša práca a úsilie majú zmysel. Akadémia je zároveň aj najkrajším vianočným darčekom, ktorý dávame, pretože sa koná v divadelnom priestore s profesionálnym osvetlením a naši žiaci tak majú jedinečnú možnosť vystupovať na skutočnom javisku.

 

Marek Madro, Inštitút prijatia:

Vianoce pre mňa znamenajú sviatky rodiny, ktorá sa spolu stretne pri štedrovečernom stole… a to je vždy ten najkrajší darček Vianoc. Keď som pracoval s mladými ľuďmi na Orave, spoznal som sa s rodinou, ktorá mala 9 detí. Nebol som na tom finančne dobre, ale chcel som ich na Vianoce potešiť, tak som im cez Nadáciu Orange daroval Vianoce. Deti mohli ísť spolu s rodičmi do aquaparku, do záhrady im pribudla trampolína a iné športové potreby. Dostali ešte knihy, spoločenské hry a dostali poukaz na nákup potravín na prípravu štedrej večere.
Vtedy som naozaj cítil, že dávať (alebo presnejšie povedané byť prostriedkom dávania) je úžasná „vec“ :)

 

Marcela Václavková Konrádová, predsedníčka OZ Prístav nádeje:

Vianoce sú skutočne kúzelné. Aj keď dokážu potešiť, ale aj rozplakať. Lebo neraz sme si v našom združení utierali slzy.

Pamätám sa, keď k nám prišiel ďakovný list od Simonky, či pohľadnica od Adama, ale aj kresba od Niky. Decká, ktorých osudy sú príliš skoro a ťažko skúšané, ktoré bojujú s vážnymi zdravotnými diagnózami, ale čo je horšie, v dnešnej dobe aj s predsudkami, pohŕdaním a podceňovaním. Lebo, niektorí z nás im nedali príležitosť ukázať im, že dokážu všetko, o čom snívajú, že môžu byť plnohodnotnými členmi spoločnosti, a jediné, čo k tomu potrebujú, je prispôsobiť podmienky. Preto pre nás bude najkrajším Vianočným darčekom, keď dokážeme spoločnosti, že aj ľudia so zdravotným postihnutím sú nositeľmi tých istých ľudských práv ako všetci ostatní.

Nateraz sa však tešíme z každého jedného pádu, ktorý nás naučil zodvihnúť sa.

 

Monika Hricáková, riaditeľka Domu Quo Vadis:

Vždy ma potešia dôvtipné darčeky a dobré knihy :) Najkrajší darček bol, keď sme boli celá rodina v pokoji spolu. Ťažko povedať, aký najkrajší darček som dala – to by mali zhodnotiť iní – ale asi je to dar venovaného času, pozornosti a lásky.

 

Danka Konecna, Domov sociálnych služieb pre deti a dospelých Sibírka:

Najkrajším darčekom bola pre mňa zviazaná knižka, v ktorej bola mailová komunikácia medzi mnou a mojim manželom.
Najkrajší darček čo som dala, bol vlastnoručné vyrobený kalendár s fotkami pre starých rodičov :) :)

 

Milica Danková, Centrum pre filantropiu:

Počas posledných rokov sme sa nadchli pre darcovské certifikáty organizácií, napríklad skutocnydarcek.sk. Čiže, ja som sa tešila z „kojeneckej výživy pre deti v Namíbii“ a svojich blízkych som zase chcela potešiť  certifikátom na 20 sliepok pre rodiny na Srí Lanke.  So sliepkami to nakoniec bolo celkom vtipné, keďže kamarátka, ktorá žije na vidieku sa hneď potešila, že dostala „kupón“ na skutočné sliepky. Našťastie ju ani tie symbolické nesklamali.

 

Lucia, RC Kramárik:

Najkrajšie darčeky boli tie, ktoré sme dostávali ako deti – či to bola hračka alebo len sponka do vlasov, dokázala nás neuveriteľne potešiť. Žiaden dospelý sa nedokáže tešiť tak úprimne ako deti :).

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu