Nechcem byť ako Bono Vox

Variče Arusha

Keď sme sa pred tromi rokmi v Centre pre filantropiu  rozhodli na popud Komunitnej nadácie Zdravé mesto prispieť na kúpu energeticky úsporných varičov pre základnú školu v Tanzánii, netušili sme, že ich jedného dňa uvidíme na vlastné oči.  Preto som si počas svojho dobrovoľníckeho pobytu v Arushi nenechala újsť príležitosť navštíviť aj Kaloleni Primary School and Vocational Training Center.

Škola sa nachádza v jednej z najchudobnejších častí mesta. Základnú školu navštevuje okolo tisíc detí a vyše stovky navštevuje odbornú strednú, pre ktorú boli určené variče. Pre väčšinu detí je jedlo, ktoré dostanú v škole, jediné teplé jedlo dňa, niekedy aj jediné jedlo dňa. Problémy so stravovaním však má nejedna škola. V Tanzánii je totiž úplne bežné variť na otvorenom ohnisku. Myslím tým ohnisko aké si zvykneme robiť v lese na opekanie špekáčikov, na ktoré spotrebujeme kopec dreva a z dymu kašleme ešte dva dni. Takéto ohnisko je bežnou súčasťou afrických domácností aj škôl. Okrem dopadu na životné prostredie to znamená vysoké náklady na palivo a zdravotné riziko, spôsobené dymom a zlým spaľovaním.  Energeticky efektívne variče sú vlastne bežné pece, či už murované alebo kovové. Pece dokážu školskej kuchyni ušetriť až trištvrtiny doterajších nákladov na drevo. Vďaka nim môžu lepšie, efektívnejšie a hlavne lacnejšie pripraviť teplú stravu deťom pri menšej spotrebe paliva. Pre každého darcu je najväčším zadosťučinením keď vidí, že jeho dar niekomu skutočne pomohol. V škole, ktorá nemá vlastný prívod vody ani kanalizáciu, počítačová miestnosť je plná starých PC ktoré nefungujú, a decká sú vďačné za každé píšúce pero, znamenajú nové pece veľmi veľa. 

Ako správna zahraničná návšteva sme našu prechádzku po škole končili v riaditeľni. Už sme vychádzali na dvor, keď som si na nástenke všimla zožltnutú fotografiu. Nahla som sa k nej bližšie a pobavene sa opýtala riaditeľky: “To je Bono, veď viete, ten spevák, U2?” Myslím, že viacerí nemali ani potuchy o kom je reč, ale pritakali, že áno, vedia, predsa ten spevák. Pani riaditeľka sa len usmiala a dodala: “Bola tu celá výprava aj s ochrankou, všetko sme im ukázali, povedali že nám pomôžu, ale už sme o nich nepočuli.”

V novembri tohto roku organizoval Bono jednu zo svojich najúspešnejších RED aukcií, na ktorej sa vydražili jedinečné dizajnérske kúsky za 13 miliónov dolárov. K tejto sume prihodila ďalších 13 miliónov Nadácia Billa a Melindy Gates. Celý výťažok pôjde na podporu boja s HIV/AIDS v Afrike, prostredníctvom Global fondu.  Bono je dlhoročným bojovníkom proti AIDS a ja nechcem ani trochu spochybňovať jeho dobré úmysly, ani jeho rozvojovú pomoc. Ako celebrita dokáže získať veľké množstvo peňazí a verejne poukázať na problémy, pred ktorými zatvárame oči. A povedzme si narovinu, nemusel by to robiť.

Ale aj preto som rada, že po našej návšteve Kaloleni školy v Arushi nezostane len zožltnutá fotografia na nástenke v riaditeľni a nikto nebude hovoriť: raz tu boli takí zo Slovenska, povedali že nám pomôžu, ale už sme o nich nepočuli. 

Partnerskou organizáciou tanzánskej Arushe je Komunitná nadácia Zdravé mesto z Banskej Bystrice.  KNZM do konca roku organizuje zbierku na pomoc najchudobnejším deťom v Arushi.  Už 12 euro môže zabezpečiť jednému dieťaťu ročnú návštevu  školy.


Milica podporuje výzvy

Image 1

Komunitná nadácia Zdravé mesto

KOMUNITNÁ NADÁCIA ZDRAVÉ MESTO PRISPIEVA K BUDOVANIU SILNÝCH, ZDRAVÝCH KOMUNÍT, POSILŇOVANIU AKTÍVNEHO ZÁUJMU VEREJNOSTI O STAV A DIANIE V SVOJOM OKOLÍ , PODPORUJE DOBROVOĽNÍCTVO, SPOLUPRÁCU A VZÁJOMNÚ POMOC V OKRESOCH BANSKÁ BYSTRICA A ZVOLEN. ZÁROVEŇ SA SNAŽÍME HĽADAŤ SPÔSOBY, ABY DAROVANIE BOLO JEDNODUCHÉ, SPLNILO ZÁMER DARCU A PRINIESLO OČAKÁVANÉ VÝSLEDKY. NECHCEME, ABY VÁM DAROVANIE ROBILO STAROSTI. KOMUNITNÁ NADÁCIA ZDRAVÉ MESTO VÁM POMÔŽE DAROVAŤ TAK, ABY STE Z TOHO MALI RADOSŤ.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu