“Nemusíte vydávať iba bestsellery. Dobrý autor si po čase nájde svoje publikum.”

396693_529551347055512_1448298580_n

Portál ĽudiaĽuďom.sk bude v nasledujúcich dňoch plný literárnych e-aukcií. Knižné vydavateľstvo Premedia pre Vás pripravilo zaujímavú ponuku a navyše, zapojením sa do e-aukcií pomôžete vyzbierať financie na dobrý účel.

Vydavateľstvo Premedia je však mladé vydavateľstvo, a preto ste možno o ňom nepočuli. A tak sme trošku zisťovali…

Do e-aukcií na portáli Ľudiaľuďom.sk ste sa rozhodli venovať viacero knižných titulov. Čím je špecifické Vaše vydavateľstvo a na akú literatúru sa zameriava?

Ťažko povedať, vydávame rôzne žánre. Na vydávaní je vzrušujúce práve to, keď stále skúšate niečo nové. Niektorí vydavatelia objavia model, ktorý im funguje, a potom donekonečna vydávajú ten istý druh kníh. Nič neriskujú, ale musí to byť hrozná nuda.

Jednou z našich prvých kníh a dodnes najväčšou srdcovkou sú denníky Ali Rachmanovovej z ruskej revolúcie a nasledujúcich rokov. V Európe sa jej vlastne nik iný nevenuje, zatiaľ čo na Slovensku budúci rok vyjde už jej štvrtá knihá aj životopis. To je dôkaz, že nemusíte vydávať iba bestsellery, dobrý autor si po čase nájde svoje publikum.

Podľa čoho sa rozhodujete, ktoré knihy vydať a ktoré nie?

Jednu knihu sme napríklad vydali aj kvôli tomu, že ju odmetli už štyria vydavatelia, ktorým sa síce páčila, ale tušili, že na nej prerobia, tak do toho nešli. Nám sa páčila tiež, tak sme to riskli… a ako sa dalo očakávať, prerobili sme na nej. Ale to nevadí, jej autor je teraz náš kamarát, to za tých pár stoviek stálo. Vo všeobecnosti vydávame predovšetkým prekladovú literatúru – slovenských autorov je dnes už akosi priveľa, ale do slovenčiny neboli preložené mnohé skvelé knihy. V poslednom čase vydávame dosť veľa nórskych autorov,čo bola na začiatku skôr náhoda ako zámer, ale medzičasom sa to rozrástlo, majú prekvapivo dobrú literatúru azda vo všetkých mysliteľných žánroch, nielen v detektívkach, o ktorých sa dnes toľko hovorí. Napríklad sme vydali zaujímavú knihu nórskeho geológa o veľhorách.

Ako sa darí malému knižnému vydavateľstvu na Slovensku? Dokáže prežiť v konkurencii veľkých komerčných vydavateľstiev?

Veľké vydavateľstvá idú po veľkých menách a platia veľké sumy za získanie autorských práv, my väčšinou hľadáme dobre napísané tituly a trochu skromnejších autorov. Zdá sa, že veľké vydavateľstvá bývajú dosť neefektívne, my sme čosi ako easyJet, taká knižná nízkonákladovka z petržalského paneláku. Príkladom môže byť nové vydanie Súostrovia Gulag, ktoré ú nas vyšlo vlani. Pre veľké vydavateľstvo to bolo veľké sústo, lebo takej knihy sa nepredajú tisícky, ale iba stovky výtlačkov, a ich výrobné náklady sú vysoké, lebo musia zamestnávať desiatky ľudí. Pre malého vydavateľa bolo trojzväzkové vydanie zasa príliš drahá zaležitosť. Tak sme sa trochu zadĺžili a našťastie to vyšlo.

Vydávate len pôvodnú tvorbu, alebo dávate šancu aj úplne novým autorom?

U nás je skoro každý autor nový, najmä prekladový. Pri mnohých tituloch treba najprv robiť osvetovú kampaň a až potom predávať knižku, takže to chce trpezlivosť. Azda to bude fungovať, ak ľudia budú knihy lepšie poznať, čo je záležitosť pár rokov. Ideálne to má vymyslené Evitapress, mnohé ich zákazníčky si kúpia všetko čo vydajú. Ale to sme opäť na začiatku, funguje to iba ak vydávate stále rovnaké knihy, a to nechceme.

Dostávate rukopisy na preštudovanie?

Áno, ale príliš ich nestíhame čítať. Záujem o domácu tvorbu je dnes ale taký veľký, že sa čoskoro aj tak objavia v edičných plánoch iných vydavateľov. Ak má niekto dobrý text, na území Slovenska asi nikdy predtým nebola väčšia šanca na jeho vydanie ako dnes.

 Prečo ste sa rozhodli pre založenie vydavateľstva Premedia? Koľko rokov už existuje?

Existuje len tretí rok, ale už je z najhoršieho vonku, ročne vydáme okolo dvadsať titulov. Celé to vzniklo vlastne nedopatrením. Akýmsi zázrakom sme po prvom roku neskrachovali a potom to už viac-menej išlo. Začínali sme uprostred krízy, čo by nemusela byť zlá genetická výbava na ďalšie prežitie.

Do ktorých obchodov putujú Vaše knižky?

V podstate do všetkých, ktoré majú o ne záujem. Svet nie je taký zlý ako sa na Slovensku hovorí, kníhkupci radi dajú šancu aj titulom, ktoré v predajnosti nezlomia žiadne rekordy, ale im sa páčia. Asi aj vďaka tomu sme prežili.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 100

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Pomôžte Alžbetke absolvovať potrebné rehabilitačné liečenia, aby raz mohla povedať " rúčka funguje"

Podporiť výzvu

Image 100

Invalidny vozik pre Michala

MICHAL JE 31 ROCNY MALDY MUZ KTOREMU DIAGNOSTIKOVALI DETSKU MOZGOVU OBRNU HNED PO NARODENI. CELY ZIVOT JE ODKAZANY NA POMOC INVALIDNEHO VOZIKA. JEDINYM PROBLEMOM JE, ZE VOZIK KTORY VLASTNI JE MECHANICKY A TO ZE MA PLNE FUNKCNU IBA JEDNU RUKU MU NEUMOZNUJE IST VON NA CERSTVY VDUCH BEZ POMOCI OSTATNYCH. PRETO VAS PROSIM, POMOZTE MU PRI SPLNENI SNA, PRISPEVKOM NA ZAKUPENIE ELEKTRICKEHO VOZIKA KTORY MU DODA POCIT RELATIVNEJ SLOBODY. ZDRAVOTNA POISTOVNA MU HO TOTIZ NECHCE PREPLATIT, LEBO VRAJ NAN NEMA PRAVO. DAKUJEME

Podporiť výzvu

Image 84

Marcelkov boj o všetko

Úprimne PROSÍME ľudí dobrej vôle o každú pomoc z dôvodu opakovanej, zákernej ONKOLOGICKEJ diagnózy ťažko skúšaného MARCELKA, (15 r., naše JEDINÉ a veľmi milované dieťa). Jeho náhla zákerná choroba s dlhodobými dôsledkami postupne spôsobila aj sociálnu odkázanosť rodiny, z dôvodu nevyhnutnej intenzívnej starostlivosti oboch rodičov. Marcelko je odkázaný na časté: komplikované liečby, lieky/ doplatky, individuálnu flexibilnú dopravu- na občasné vyučovanie a do rôznych, aj veľmi vzdialených zdravotných zariadení. (Telesná slabosť, bolesti, imunita, únava, nechutenstvo, depresia,a mnoho dalších príznakov...).

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu