Než začnete niekomu nadávať do eštebákov, zamyslite sa…

logo UPN

Z pokoja a radosti materskej dovolenky ma občas niečo vytrhne. Tentoraz to je údajné škandalózne odhalenie internetového portálu GINN, že šéf IPI Slovensko Pavol Múdry je eštebák. Titulok je naozaj hrozivý, vraj: „Krvavá rana slovenskej žurnalistike.“

Napäto sledujem, čo má pán Múdry za ušami. Presnejšie, hneď sa preklikávam na stránku ÚPN, vždy ma pri tom ako novinárku chytalo vzrušenie. A sama vypĺňam do vyhľadávača meno Pavol Múdry, nachádzam, áno, krycie meno Inštruktor a to podstatné, prečo aj píšem tento blog je políčko kategória, kde je uvedené „dôverník“.

V minulosti som pracovala s registračnými protokolmi, ale keď som našla kategóriu dôverník, tak som ostala sedieť s dlhým nosom. To nestálo za reportáž. Osoba, ktorá bola registrovaná ako dôverník, totižto – jednoducho povedané – vedome s ŠtB nespolupracovala, ani žiadnu spoluprácu nepodpisovala.

Na portáli GINN pritom uvádzajú, že sa Pavol Múdry stal „spolupracovníkom ŠtB“.  No nemusíte byť múdry človek od prírody, stačí si pozrieť upozornenie na stránke ÚPN, ktoré sa nedá prehliadnuť, než sa preklikáte do samotného vyhľadávača, v ktorom sa uvádza dosť jasne:

„Osobou evidovanou ako spolupracovník ŠtB je osoba, ku ktorej bol (…) Štátnou bezpečnosťou evidovaný  zväzok v kategóriách rezident, agent, informátor, držiteľ prepožičaného bytu alebo držiteľ konšpiračného bytu.“

Po lopate, dôverníka nemožno nazvať eštebákom. Ale keďže mojim cieľom nie je slepo obhajovať pána Múdreho, len upozorniť na niektoré fakty, ešte dopĺňam, že aby by si bol človek istý, ako to celé je, treba zdvihnúť zadok a navštíviť bádateľňu ÚPN na Miletičovej 7 v Bratislave. Tam si ktokoľvek môže vyžiadať konkrétny spis (a dúfať, že nebude patriť medzi stratené a ani mu nebude chýbať časť strán). Upozorňujem na to aj preto, lebo raz som si vyžiadala spis môjho vtedajšieho šéfa, ktorý je tiež evidovaný ako dôverník a zo záznamov vyplávalo, že bol veľmi ochotný a potenciálne pripravený plniť aj ďalšie úlohy, len autor spisu konštatoval, že sa nestretáva so zaujímavými ľuďmi. Tak som sa smiala vtedy, že tento dôverník bol duchom eštebák, ale nemal na to.

Ale naspäť k veci. Dnes do bádateľne ísť nestíham a keďže som na spomínanej  materskej dovolenke,  zvažujem, či mi to vôbec stojí za to dať niekomu strážiť dieťa, aby som tam zaliezla… No chcela som tým povedať, že takto má vyzerať práca investigatívca pred tým, než uverejní niečo, čo si našiel na internete.

Ako novinárke mi je ľúto, že portál, ktorý by teoreticky mohol mať šancu na úspech, odvádza tak lajdácku robotu  a oháňa sa pojmom novinárskej investigatívy, ktorej meno týmto spôsobom len poškodzuje.

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu