O lezení po skalách, radosti a eufórii z prekonania prekážok

juraj repcik lezie proces 9a

“Sú veci, ktoré na bicykli alebo lyžiach nikdy nezažijete. Skaly a hory majú v sebe dobrodružstvo a to je na nich krásne”, hovorí Juraj Repčík, lezec a zároveň podnikateľ v oblasti budovania lezeckých stien na Slovensku. Prečítajte si o tom, čo motivuje človeka ako on liezť už od detského veku, a ako sa z hobby môže stať životný smer…

Od koľkých rokov sa venujete lezeniu?

Leziem od 13-tich rokov. Začali sme liezť spolu s bratom ako deti, najskôr sme museli liezť potajme pred rodičmi. Keď sme však lezeniu úplne prepadli, rodičia sa s tým zmierili a pochopili, že to nie je nebezpečnejší šport ako ostatné:-)

Venujete sa lezeniu naplno alebo máte aj iné aktivity/profesiu?

Do roku 2004 som liezol poloprofesionálne. Profesionálne lezenie nie je nejaký super zárobkový šport a profesionálne z neho dokáže žiť tak možno 20 najlepších na svete. Čistý profesionál bol Tomáš Mrázek, ale on bol svetová jednotka v lezení 10 rokov.

Ale aj keď som nebol profesionál, skoro všetka moja práca sa točila a točí okolo lezenia. Spolu s bratom sme založili firmu na výrobu lezeckých chytov a stavbu lezeckých stien (postavili sme ich už skoro 100).  Prevádzkujeme  lezecké steny K2 v Žiline, Poprade a tú najväčšiu v Bratislave.

Čo považujete za svoj najväčší lezecký úspech?

Pre mňa to určite bolo 6. miesto na svetovom pohári v Marbelle.  Prvýkrát som sa dostal do finále v pre mňa najdôležitejšej disciplíne – lezenie na obtiažnosť. Samozrejme aj víťazstvá na majstrovstvách SR boli pekné, ale svetový pohár je trochu iná liga.

Na skalách to boli prelezy ciest Proces 9a, čo je najťažšia cesta na Slovensku a Misterium nieprawosci 10- (najťažšia cesta v poľských Tatrách)

Ktoré krajiny ste vďaka lezeniu navštívili?

V Európe to boli skoro všetky. Najkrajšie však boli preteky v Tibete. Preteky boli priamo v Lhase a to je krásne mesto, kde sa  tak ľahko človek nedostane.

Máte obľúbené miesto, kde sa vraciate liezť znova a znova?

Veľmi rád mám slovinskú oblasť Osp (bol som tam aspoň 30x) a španielsky Rodellar. Pri lezení som sa dostal na naozaj úžasné miesta. Hory a skaly sú nádherné a keď ste lezec dostanete sa aj tam, kde sa žiaden turista nedostane:-)

Čo Vám lezenie dáva, prečo by ste ho odporučili iným?

Úžasnú energiu. Aj keď som často prišiel zo skál, alebo z tréningu úplne unavený, bol som vždy nabitý energiou. Radosť a eufória z toho, keď som vyliezol niektorú z ťažkých ciest sa ťažko opisuje, ale stálo to za to.

K tomu  zážitky z ciest na skaly a do hôr, krásne miesta, na ktoré by som sa bez lezenia nikdy nedostal. Lezenie bolo mojím srdcovým športom a určite ho odporúčam aj ostatným, sú veci, ktoré na bicykli, alebo lyžiach nikdy nezažijete. Skaly a hory majú v sebe dobrodružstvo a to je na nich krásne.

Je niečo, čo Vám lezenie vzalo?

Okrem kože na prstoch a občas nejakej zranenej šľachy hádam nič.

Mali ste niekedy úraz? Zažili ste počas lezenia niečo naozaj nepríjemné?

Nič vážne. Raz som si zlomil ruku (to som ale spadol asi z 2 metrov) a občas som sa trochu poudieral pri dlhšom páde. K športu to však patrí a za 22 rokov lezenia som tých zranení nemal až tak veľa.

Je lezenie u Vás rodinnou záležitosťou?

Rodičia nikdy neliezli a k výškam ani nemajú bohvieakú lásku. Ale na turistiku do kopcov chodia, to zas áno. Liezli sme len s bratom, sestru to tiež nechytilo…

Aký je Váš zatiaľ nesplnený lezecký cieľ?

Ciest, ktoré som chcel a nevyliezol je veľa. Moja srdcovka je nádherná cesta Panaroma 8c v Dolomitoch, tú som veľmi chcel vyliezť a nevyliezol. Je to úžasná cesta, ktorá vedie obrovským previsom v severnej stene Tre Cime. Je to ale naozaj veľmi ťažká cesta a pravdepodobne sa mi ju už nepodarí preliezť.

A keďže portál ĽudiaĽuďom.sk je o pomáhaní, akým spôsobom pomáhate druhým Vy?

Ak sa mám priznať, toto je môj prvý pokus o pomoc (kúpu NOTA BENE nepočítam, aj keď aj to je pekný projekt), tak dúfam, že sa nám podarí vydražiť čo najviac na dobú vec.

Aj vy sa teraz môžete zapojiť do pomáhania! Dražbou 3-hodinového lezeckého tréningu s Jurajom Repčíkom a čoskoro pripravovaného tréningu s Tomášom Mrázekom, pomôžete Brankovi získať peniaze na rehabilitáciu v centre Renona v Šúrovciach.

Lezecký tréning bude prebiehať na lezeckej stene K2 v Bratislave. Viac informácií o novootvorenej prevádzke nájdete na www.lezeckastena.sk.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 13

Branko prosí dobrých ľudí o finančný príspevok na rehabilitáciu

... naším najväčším snom je, aby náš malý Branko chodil sám bez pomoci a rozprával nám, ako nás veľmi ľúbi, zaradil sa medzi ostatné deti a viedol plnohodnotný život. Preto Vás touto cestou prosíme o pomoc, aby Branko mohol znova zopakovať rehabilitačný pobyt v súkromnom rehabilitačnom centre RENONA v Šúrovciach a veríme, že Vás príbeh našej rodiny nenechal ľahostajnými a s Vašou pomocou sa nám istotne podarí naplniť naše sny a túžby....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu