O namyslenom vysávači

Milé deti, už ste niekedy vysávali byt? Vysávač je super pomocníkom v mnohých domácnostiach. Stačí zapnúť jeden gombík a môže sa začať s odstraňovaním kadejakého smetia na našich kobercoch. Avšak aj pri vysávaní platia určité pravidlá. Napríklad  nevysávať všetko, čo nám príde pred oči. Aj tu je nutné rozlišovať, aby sme potom nemuseli smútiť za niektorými vecami, ktoré do vysávača jednoducho nepatria. Aby sa naši rodinní príslušníci nemuseli hrabať vo vysávači, hľadajúc svoje stratené šperky, ponožky, suveníry z dovoleniek a podobne. Navyše každý vysávač je dobré občas prehliadnuť, či je plne funkčný. Aj ony potrebujú „zdravotnú prehliadku“. A to nehovorím o pravidelnom vymieňaní vrecúšok s nahromadenými smeťami. Ale vy to, milé deti, určite poznáte.

V jednom veľmi peknom obchode s elektrospotrebičmi na Ulici zvýšeného napätia, neďaleko Námestia elektrikárov sa odohráva aj tento príbeh. Na najvyššie položenej polici vedľa plazmových televízorov sa hrdo predvádza jeden z najnovších vysávačov značky Smietkohlt. Ide o výhradného výrobcu pre tento obchodík. Vysávač je položený tak vysoko, že ostatné spotrebiče len so skrytou závisťou hľadia na jeho majestát. Závidieť však netreba! Lenže tieto spotrebiče sú už staršie a doteraz si ich nikto ani len nevšimol, a pritom sú spoľahlivé. Každý zo zákazníkov necháva oči len na najvyššej polici. Vysávač značky Smietkohlt je prosto úžasný! Má mnoho nových funkcií a smietky hltá jedna báseň. Aspoň tak to píšu v jeho návode na použitie. A preto bolo len otázkou času, kedy sa začne naparovať a nadúvať od pýchy. Každé ráno, keď sa otvára obchod, čaká náš pyšný vysávač na to, kto si ho kúpi. Už sa nevie dočkať tej vytúženej chvíle, keď so vztýčenou hlavou opustí predajňu. Jeho túžbou je dostať sa do dobre situovanej rodiny, kde minimálny príjem neklesne pod 1000 Eur. A ešte si želá čo najmenej roboty, aby sa náhodou neunavil. Predpokladá, že ho budú pravidelne čistiť a udržiavať vo forme.

Prichádza ďalšie ráno a s ním nové obzory. Vysávač si niekto konečne kúpil. Zákazníka ohromilo to množstvo funkcií. A nám nezostáva len popriať vysávaču značky Smietkohlt, aby sa mu v novej domácnosti dobre vodilo.

Smietkohlt sa však dostal do takej rodiny, kde musel byť v neustálej pohotovosti. Až sa mu z hadice parilo, toľko mal roboty! Totiž v tej rodine mali päť malých  detí, ktoré často namrvili po kobercoch. Raz rožtek, inokedy koláč s posýpkou. Vysávač už veru nemal čas na pýchu a namyslenosť. Práca ho naučila pokore a skromnosti.


Pavol Kall venuje túto rozprávku pre

Image 3

ALIIS - denný stacionár s chránenou dielňou pre ľudí s mentálnym postihnutím

Podporte centrum rodinného charakteru, ktorý poskytuje dennú starostlivosť ľuďom s mentálnym postihnutím v Trenčianskej Teplej.

Podporiť výzvu

Image 54

Anjelik Matúško

Prosím o pomoc pre môjho anjelika Matúška, môjho bojovníka ktorý má veľkú chuť žiť a tešiť sa zo života, aby sme sa raz mohli posadiť a urobiť prvé krôčky a mohli intenzívne rehabilitovať.

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu