O ReŠtarte, superhrdinoch a háčkovaní…

Sú na svete ľudia, ktorí sú pre mňa na rovnakej úrovni ako Superman, Spiderman či Batman. Tak ako známejší fiktívni hrdinovia, aj tí moji dokážu veci, o ktorých sa mne ani len nesníva. Namiesto Batmobilu zoberú klávesnicu počítača, naťukajú do nej všakovaké kódy a za pár hodín, dní či týždňov z nich vznikne aplikácia. Rovnako, ako superhrdinovia menia komixový svet, dokážu tieto aplikácie meniť ten náš, reálny. Alebo Slovensko, či aspoň jeho časť…

Takýchto hrdinov je na Slovensku kupodivu dosť. Žijú vo svete jednotiek a núl a vidia veci, ktoré bežný človek nevidí. Keď zavriem oči, predstavujem si to ako vo filme Matrix :)

V súťaži ReŠtart sa snažíme s takýmito ľuďmi pracovať a spájať ich s ďalšími, nazvime ich napr. vizionári (niekedy sa nájdu aj “dvaja v jednom”). Snažíme sa im pomôcť vytvoriť “supertímy” a tie zas aplikácie, ktoré dokážu meniť off-line problémy spoločnosti on-line nástrojmi.

Práve v týchto dňoch finišuje druhý ročník tejto inovatívnej súťaže a očami spoluorganizátora je to vždy zaujímavý pohľad to tohto sveta.

Ohromná energia, nasadenie a chuť vytvoriť niečo revolučné. Práca s touto sortou ľudí aj nám otvára nové obzory. Zisťujeme, že súťaž založenú na on-line hlasovaní verejnosti musíme naozaj dobre strážiť, inak sa nájde dierka, ktorou sa prešmykne zopár hlasov mimo pravidiel. Či už s cieľom pomôcť, uškodiť alebo iba podpichnúť jeden druhého. To sa samozrejme zisťuje už ťažko.

A tak po nociach sedíme, nepozeráme búrlivé seriály, neháčkujeme ale pátrame po proxyserveroch schopných nahodiť aj 300 hlasov za 5 minút. A sami sa pri tom učíme, úspešne diery odhaľujeme a plátame. Pochybné hlasy mažeme a zavádzame nové fičúry, ktoré zabezpečia, že hlasovanie je o reálnych ľuďoch, o schopnosti tímov oslovovať fanúškov svojej práce napr. cez sociálne siete a nie o “robotoch” zo sveta jednotiek a núl.

Rozhodnutie otvoriť hlasovanie verejnosti sme urobili s vedomím, že má aj svoje limity. Zámerom ReŠtartu je totiž aktivizovať a zapájať verejnosť a práve on-line prostredie túto možnosť poskytuje. Rovnako aj rozhodnutie bonifikovať hlasy cez darovanie. Veríme, že tak zožneme dvojitý efekt – podporíme projekty šikovných tímov a čo najviac podnietime záujem verejnosti o on-line aplikácie, ktoré dokážu meniť spoločnosť k lepšiemu.

A tak pre istotu, krátke zhrnutie pravidiel hlasovania v súťaži ReŠtart Slovensko:

  • Hlasovať sa dá kliknutím v profile konkrétneho projektu na stránke restart.ludialudom.sk  a to 1x za 24 hodín z jednej IP adresy. Treba si uvedomiť, že tie IP sledujeme a podozrivé hlasy sú odstraňované.
  • Dvojnásobný počet hlasov (tzn. dva) získa projekt, ktorému jeden unikátny darca na stránke  restart.ludialudom.sk venuje finančný dar. Dá sa samozrejme použiť aj mobilná aplikácia Ľudiaľuďom. Ak jeden darca v priebehu hlasovania venuje viacero darov jednému projektu, stále sa započítava iba jeho prvotný “darovací” hlas.

 

Igor Polakovič
Technologický nadšenec z tímu Centra pre filantropiu, n.o.


Igor Polakovič podporuje výzvy

Image 1

Budujeme nádej - podpora výstavby domčekov pre mladé rodiny v osadách

Michal (20) z Rankoviec tento rok absolvoval strednú školu, odbor murár, a ako dobrovoľník pracuje s rómskou mládežou, vedie klub pre miestnych študentov. Michal býva so svojou družkou Valériou a malou dcérkou v rodičovskom dome, kde žije spolu 8 ľudí v 2 izbách, okrem Michala totiž s rodičmi bývajú aj jeho 3 súrodenci. Michalovým snom bolo postaviť pre svoju rodinu vlastný dom, preto sa rozhodol využiť možnosť mikropôžičky a stal sa tak jedným z prvých majiteľov domov v Rankovciach, zapojených do projektu Budujeme nádej. Už o pár týždňov (november 2013) prebehne kolaudácia a rodina sa môže nasťahovať do nového domova. Prvých šesť rodín z Rankoviec program úspešne odštartovalo. Video zo stavby si môžete pozrieť: http://www.etp.sk/building-hope-video/

Podporiť výzvu

Image 74

NEMLČME! - Portál pre obete sexuálneho násilia

Človek, ktorý zažil sexuálne násilie, potrebuje vedieť, že vo svojom trápení nie je sám. Je dôležité, aby sa mal komu zdôveriť, a aby sa stretol s pochopením.

Podporiť výzvu

Image 71

VŽDY a VŠADE – Pomoc na dosah

IPčko.sk je internetový portál, na ktorom pomáhame ľuďom VŽDY, keď sa cítia bezmocne, bezradne, sami, keď nevedia čo ďalej. Chceme však robiť všetko pre to, aby sme vedeli pomáhať aj VŠADE.

Podporiť výzvu

Image 1

Menšiny vítané

Na Slovensku v súčasnosti neexistuje web alebo aplikácia, ktorá by dávala spätnú väzbu o správaní sa v našich podnikoch a inštitúciách k menšinám či už rasovým, etnickým, sexuálnym a ďalším zraniteľným skupinám ako sú napríklad utečenci. Neexistuje priestor, v ktorom by ľudia mohli verejne vyjadrovať a zdielať svoje skúsenosti, napriek tomu, že poznáme množstvo prípadov otvorenej diskriminácie v podnikoch. Našim cieľom je to zmeniť.

Podporiť výzvu

Image 2

Demagóg do vrecka

Politici, ktorí riadia túto krajinu, nám nehovoria vždy pravdu. “Bežný” človek nikdy úplne nevie, či ich tvrdenie je správne alebo nie. Chceme to zmeniť a poskytnúť im jednoduchý nástroj – “Demagóg do vrecka” – pomocou ktorého si tvrdenia politikov budú môcť jednoducho overiť.

Podporiť výzvu

Image 63

Reštart budúcnosti mladých ľudí

KAŽDÝ Z NÁS STÁL PRED OTÁZKAMI, AKÝM SMEROM ÍSŤ, ČO ROBIŤ. PREDSTAVTE SI, ŽE BY STE V OBDOBÍ ROZHODOVANIA MALI K DISPOZÍCII ONLINE VIDEOKNIŽNICU POVOLANÍ DOSTUPNÚ NA PÁR KLIKNUTÍ. REÁLNI ĽUDIA, REÁLNY ČAS, REÁLNE INFORMÁCIE O POVOLANÍ. AKÉ BY TO BOLO? JEDNODUCHŠIE, VŠAK? POMôžte mladým ľudom reštartovať ich budúcnosť darovaním a hlasovaním za náš projekt. Srdečná vďaka.

Podporiť výzvu

Image 1

Mapa zločinu

Mapa zločinu je Open Source aplikácia na zobrazovanie mapy zločinnosti a nehodovosti v SR. Aplikácia občanom umožní získať prehľad o situácii v ich širšom okolí na základe údajov od polície ale aj prehľad v ich bezprostrednom susedstve vďaka crowd-sourcingu.

Podporiť výzvu

Image 1

Multikultimapa

Slovensko nie sú len Slováci a Slovenky. Slovensko je rozmanité. Máme radi rozmanitosť a preto ju už 5 rokov “mapujeme” na www.multikulti.sk. Naším zámerom je vytvoriť Multikultimapu Bratislavy, neskôr i celého Slovenska, na ktorej chceme návštevníkom ponúknuť prehľad existujúcich menšinových miest, ako sú rôzne etnické reštaurácie, potraviny, kultúrne inštitúty, pamätníky a podobne.

Podporiť výzvu

Image 10

Vymieňajme si medzi sebou čo vieme a čo nás baví (skúsenosti, zručnosti, vedomosti, aktivity, čas).

Je toho veľa, čo každý z nás môže a vie ponúknuť: pomoc s nákupom, oprava počítača, pomoc s doučovaním jazykov, pomoc so sťahovaním, atď. Chceme na Slovensku portál - Mamcas.sk, ktorého užívatelia by si v rámci komunity na ňom vymieňali služby za čas. Ľudia sa vďaka vzájomnej pomoci (a výmene času) cítia a stávajú užitočnými, angažovanými, ochotnými pomáhať druhým. Zároveň získavajú nových známych a priateľov a rozširujú sieť svojich kontaktov. Užívatelia systému pomoc a služby zároveň ponúkajú a využívajú. Čas sa dáva a berie zároveň. Projekt je projektom OZ BartTime. Projekt sa pokúšame reštartovať Slovensko v rámci ReŠtart Slovensko 2013.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu