O rodine, ktorá zrazu zostala sama

Z nakrúcania Famílie

Smútok má rád tmu a ticho. Naozaj.  Keď sa všetko zastaví a stíši, doľahne  na vás všetko, na čo ste nemali čas myslieť počas dňa.  Eva Kubičková z Malženíc o tom vie svoje. Smsky od nej mi na mobile pípajú zásadne vždy okolo jedenástej, pol dvanástej v noci.  Nevadí  mi to, vždy  si vymeníme pár slov a ideme spať.  Neskoré večery bývajú pre Evu vždy najhoršie. Uloží svojich štyroch synov do postieľok a keď zaspia, uvedomí si, ako je strašne sama. V rodinnom dome, ktorý postavili s manželom. Hypotéku naň musí teraz splácať sama.  Je na materskej a pri štyroch malých deťoch sa len tak ľahko nezamestná. Verte, niet jej čo závidieť. Absolútne nie.

Manžel mal skvelú prácu – podnikal s plastovými oknami. Mali úplne všetko – lásku, rodinné šťastie aj novostavbu, ktorú si vysnívali. Až do dňa, keď sa manžel rozhodol ísť do práce a už sa z nej nevrátil. Jeho auto dostalo na námraze šmyk a protiidúci kamión sa mu už nedokázal vyhnúť. Bol na mieste mŕtvy.  Zostala po ňom nedokončená práca, nesplatená hypotéka, nešťastná manželka a štyri malé deti, z ktorých najmladší chlapček mal sotva pár mesiacov. To bolo pred dvoma rokmi.

Ak si niekto zaslúži obdiv, Eva to určite je. Nezosypala sa a nezabalila to, hoci na to mala milión dôvodov. Splátky nepočkajú. Deti tiež nie. Doteraz rátajú každé euro. Na oblečenie, na potraviny, hračky, na jedlo, na benzín a na hypotéku. Ale idú ďalej aj keď veľakrát uvažujem o tom, kde berú toľko sily.  Eva je veriaca a napriek tomu, čo prežila, na vieru nezanevrela. Naopak. Modlí sa. Za lepšie dni, týždne, mesiace… Za to, aby dokázala ísť ďalej.

Spoznala som ju vďaka Famílii Slovenskej televízie. O ich živote sme nakrútili smutný dokument. Jej príbeh chytí za srdce každého.  Chytil aj mňa. A preto som sa rozhodla, že vám o ňom napíšem aj sem. Pretože tejto stránke verím. A verím aj tomu, že pomôže.  A že  to Eve trošku uľahčíme.

 

P.S.: Keď mi najbližšie napíše smsku o tom, že sa má super a že jej je už krajšie, dám vám vedieť.  Bude to totiž hlavne vďaka vám.


Darina Mikolášová podporuje výzvy

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu