Ochrana imunity chorého pacienta s onkologickým, alebo hematologickým ochorením

Na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie v Banskej Bystrici ležia detskí pacienti s rôznymi onko-hematologickými diagnózami, v rámci ktorých majú zníženú imunitu. Táto môže mať rôzne stupne a delíme ju na tri základné režimy a podľa toho, v akom režime sa dieťa nachádza, je na dverách jeho izby umiestnená tabuľka s názvom: voľný režim, maskový režim, leukopenický režim.

My si ich teraz priblížime.

097Voľný režim je taký, keď dieťa, ktoré je na oddelení , môže sa v ňom pohybovať voľne- bez masky na tvári a v podstate v celom priestore oddelenia a rovnako tak môže prijímať návštevy. Imunita takého dieťaťa je dostatočne silná na to, aby sa dokázala ubrániť rôznym baktériám  a vírusom. Voľný režim však neznamená, že dieťa sa nemusí chrániť, samozrejmosťou je kontakt naozaj len so zdravými ľuďmi. Nebezpečná je akákoľvek viróza, kašeľ, ochorenie dýchacích ciest a podobne.

111Maskový režim znamená, že dieťa vychádza z izby chránené maskou na ústach a nose z dôvodu jeho oslabenej imunity a nutnosti sa chrániť pred baktériami a vírusmi. Taktiež návštevy, ktoré za ním prichádzajú, sú povolené len s maskou. Deti oboch režimov- voľného, aj maskového sa môžu ak majú náladu a chuť, zúčastniť aj rôznych krátkych programov, ktoré sú im venované, či už ide o návštevu známej osobnosti, alebo divadielka, vystúpenia a podobne.

096Leukopenický režim je najprísnejší zo všetkých, pretože imunita týchto detí je najkrehkejšia, môžu zle znášať liečbu, sú oslabené fyzicky. V prípade leukopenického režimu sa prísne sleduje a kontroluje dodržiavanie viacerých dôležitých faktorov.
Izba: dvere na izbe sú uzavreté a označené tabuľkou leukopenický režim. Pred vstupom na izbu si každá návšteva v malej predsieni (predizbe) umyje ruky Mydlom pod tečúcou vodou a na záver vydezinfikuje dezinfekčným prostriedkom.. Prvý krát si ruky umýva každá návšteva vstupom na oddelenie. Oblečie si sterilný plášť a dá masku. V zásade však sú návštevy na tejto izbe obmedzené na lekárske, či iné , ktoré dodržiavajú stanovený režim a pravidlá- učiteľky z nemocničnej školy, či dobrovoľníci. Podlaha na izbe sa umýva 3x denne, toaleta je dezinfikovaná každý deň, umývateľné plochy na izbe, ako nočný stolík, skrine, postele, nábytok, poličky, parapety sú dezinfikované 2x denne. Posteľná bielizeň je menená za sterilné 1x denne. V izbe nesmú byť porozkladané žiadne predmety, všetko musí byť starostlivo uložené v skriniach. Nie sú povolené kvety v žiadnej forme, hračky len umývateľné, na izbe sa používa práčka vzduchu. Pacient z izby nevychádza a ak, tak len na vyšetrenie, kedy sa chráni maskou a plášťom.
Pacient:  sa prezlieka minimálne 2x denne do čistého sterilného oblečenia, sprchuje sa minimálne 1x denne a používa jednorázové utierky, jednorázové žinky, sprchový gél len z vlastného dávkovača. Umývanie rúk pred a po každom jedle, po každom použití WC, či veľmi časté vyplachovanie ústnej dutiny dezinfekčnou ústnou vodou, sú samozrejmosťami. Aj umývanie zubov je nutné po každom jedle, prípadne ústnu dutinu si pacienti vytierajú jednorázovými tyčinkami s citrónovou, alebo mentolovou príchuťou.
Sprievodca: musí byť zdravý! Na izbe sa zdržiava v čistom odeve, ktorý si denne prezlieka, používa prezuvky, v ktorých nechodí do iných priestorov a na noc sa prezlieka do nočného úboru. Umýva si ruky dezinfekčným mydlom pri každom kontakte s dieťaťom a jeho stravou, liekmi, pomôckami… Sprievodca sa denne sprchuje a z izby vychádza len v nutnom prípade, pričom pri odchode z izby si v predchodbe nasadí masku a oblečie jednorázový plášť, ktoré si po návrate z oddelenia vyzlečie pred vstupom na izbu ..
Strava: dieťa má diétu a v prípade zníženého množstva leukocitov je nutné stravu presterilizovať v mikrovlnke. Nesmie sa konzumovať: mäso, bifteky, surová strava, majonézové šaláty, ovocie, zelenina v surovom stave, cibuľa, kyslá kapusta, mlieko, jogurty…
Návštevy: sú obmedzené, návštevník musí byť zdravý a prejsť filtrom , kde si umyje a dezinfikuje ruky, oblečie plášť,  pričom pred vstupom na izbu tento úkon zopakuje, oblieka si nový plášť, dezinfikuje ruky, použije návleky na obuv, založí si rúško na tvár. Návštevy v leukopenickom režime sú povolené len výnimočne a najviac pre dve osoby.

Zdroj: Leukopenický režim- informačná brožúra pre rodičov
Ingrid Škropeková Svetielko nádeje, o.z.


Svetielko nádeje, Centrum pomoci detskej onkológie podporuje výzvy

Image 1

Svetielko nádeje, centrum pomoci detskej onkológie

Na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie je o dieťa po zdravotnej stránke postarané na vysokej úrovni, o čom svedčí fakt, že sa k nám chodí liečiť viacero detí nie len k oblasti našej pôsobnosti a teda zo stredného Slovenska, ale vyhľadali nás rodiny aj z iných častí Slovenska. Činnosť Svetielka nádeje spočíva v psycho- sociálno- ekonomickej pomoci čo znamená, že sa snažíme vzdialiť deti a rodiny od myšlienok spojených s ochorením rôznymi spôsobmi. Pomáhame im nie len rôznymi finančnými príspevkami, ale poskytujeme služby, vďaka ktorým sa ich náklady na liečbu zmiernia. Samozrejmosťou je prítomnosť rodiča na oddelení a na izbe spoločne s dieťaťom. Izby sú už niekoľko rokov krásne prerobené a prispôsobené dlhodobej hospitalizácii.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu