Peniaze za lieky vám vrátia. Asi len vo sne.

Vždy, keď pozerám alebo počúvam diskusné relácie súvisiace so zdravotníctvom, otvára sa mi nožík vo vrecku. A dvíha žalúdok. Z toľkých „kecov“.

Vraj…

„Pri doplatkoch za lieky je pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (držiteľov preukazu ZŤP a ZŤP-S) ochranný limit 30 eur za štvrťrok. Ak zaplatíte viac, zdravotná poisťovňa vám automaticky vráti peniaze priamo na váš účet alebo ich pošle poštovou poukážkou na adresu vášho trvalého pobytu. Do limitu sa počítajú len najlacnejšie lieky na ochorenie, pre ktoré postupujete liečbu“, čiže do limitu sa zahŕňajú doplatky za najlacnejší generický liek. „…Peniaze, ktoré zaplatíte nad limit, vám po skončení štvrťroka zdravotná poisťovňa bez vyzvania vráti do 90 dní.“

Dovoľte mi zasmiať sa. A dosť nahlas.

Keby som mala argumentovať, tak poviem, že som osoba s ŤZP-S, ochranný limit 30€ nechám v lekárni zväčša hneď v prvý deň nového mesiaca a štvrťročne ho prekročím minimálne tridsaťnásobne, poisťovňa mi nikdy žiadny šek s vrátením peňazí neposlala a ja viem hneď aj prečo.

…najlacnejší generický liek.

V tom je pes zakopaný. Alebo rovno sekera. A moje dlhy.

Ministerstvo často argumentuje vetou, že každý liek má svoju generickú lacnejšiu náhradu. Realita je však taká, že to nie je pravda!

Občan sa o tom, či jeho liek má alebo nemá náhradu, môže presvedčiť na stránke Ministerstva zdravotníctva v sekcii Kategorizácia liekov alebo na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

Nech robím, čo robím, keď zadám názvy liekov, ktoré pravidelne užívam, kvôli ktorým podstupujem už 43 mesiacov hospitalizácie, kombinovanú liečbu… trpím ako kôň a…, tak mi „vyskočí“ vždy: „Generická preskripcia: Nie“ alebo „Tento liek nemá generickú náhradu.“

A tak zbytočne chodím po uplynutí 90 dňoch pozerať do schránky, či tam nájdem šek s vratnou sumou za lieky. Nespĺňam totiž podmienky. Lebo ich splniť nemám ako.

Som mimo systém. Alebo systém je postavený na hlavu. Alebo nie je správny. Systémový. Vie poisťovňa o ľuďoch mimo „misu“? Ochranný limit urobili len naoko? Nebodaj schválne? Vypočítavo?!

Môžem ja za to, že moje lieky nemajú náhradu? Môžem ja za to, že musím podstupovať tak náročnú liečbu (po všetkých stránkach, nielen finančnej), ktorú nemôžem vysadiť?

A to som sa nedotkla ďalšieho problému.

Toho, že som silný alergik (liekový aj potravinový) a tak 99% liekov užívať ani nemôžem, aj keby generickú náhradu mali. Aj tak by mi ju nemohli predpísať.

Hm. Ochranný limit.

Ja si nevyberám lieky podľa toho, ktorý je najlacnejší, ktorý spĺňa kritériá generickej náhrady, ja som odkázaná na to, čo je dostupné a čo potrebujem k prežitiu.

A verte mi. Keď štvrťročne doplácam za lieky aj tridsaťnásobne viac než by ZŤP osoby podľa Ministerstva zdravotníctva mali, nejde iba o moje pocity.

Tak o čej ochrane hovoríme?!


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu