Pomáhať sa dá aj vďaka pivu! A ešte keď je chutné…

pivovar1

Do e-aukcií na portáli ĽudiaĽuďom.sk sa zapojil tak trochu netradične aj bratislavský pivovar – ponukou večere a koštovky piva pre spisovateľa Mareka Vadasa a jedného vydražiteľa. Opýtali sme sa Petra Piringera zo Staroslovienskeho pivovaru, ako sa vlastne dal na varenie piva a čo ho motivovalo zapojiť sa do benefičnej e-aukcie.

Od apríla 2012 prevádzkujete pivovar. Čo Vás motivovalo začať podnikať v tejto oblasti?

Pôvodne sme otvorili v roku 2012 na Škultétovej ulici za Istropolisom. V januári 2013 sme sa však presunuli viac do centra Bratislavy, na Vysokú ulicu. Je tu teplejšie a útulnejšie. No a čo bola naša motivácia? Vzťah k dobrému pivu.

Kde vznikol nápad otvoriť si pivovar?

Sme dvaja. Kolega varil pivo už dlhšie. Mňa oslovil ako kamaráta, či by som nešiel do toho s ním. Asi po dvoch mesiacoch som súhlasil.

Čím je to Vaše pivo špeciálne, prečo by ste ho odporučili zákazníkom?

Varíme rôzne druhy piva – chilli, medové, zázvorové. Hneď po otvorení sme sa preslávili Smrekovou jedenástkou.

Ako ste prišli k nápadu vyrábať smrekové pivo?

S priateľmi sme boli na chate a rozhodli sme sa variť pivo. Nemali sme však dostatok chmelu. Keďže sme boli v prírode, vyskúšali sme výhonky smreku. A chutilo…

Aj iné pivo ste objavili podobným spôsobom?

Žihľavové. Začali sme vyrábať aj „údené pivo“ rauchbeer pochádzajúce z jednej dedinky v Nemecku. Naše vlastné pivo je Pressburg 11 a Pressburg 12,4.

Akým spôsobom a kde vyrábate pivo? Ako dlho takto vyrobené pivo vydrží?

Po domácich experimentoch s výrobou piva sme si zakúpili vlastnú technológiu, čo bol už len krok k rozhodnutiu otvoriť si pivovar.

Pivo, ktoré vyrábame u nás, sa najprv varí približne osem hodín vo varni. To je fáza, kedy sa do piva pridávajú aj ingrediencie ako spomínané smrekové výhonky. Následne sa schladené pivo prečerpá do spiliek, pridajú kvasinky a pivo kvasí od troch do piatich dní. Posledná fáza nasleduje po pretankovaní do tankov, kde pivo kvasí približne tri týždne. Takto vyrobené pivo vydrží v chladiarenskom boxe aj dva mesiace. Na teple by sa mohlo pokaziť v priebehu niekoľkých dní.

Aká je spätná väzba na Vaše pivo? Máte už nejakých pravidelných štamgastov?

Áno, máme aj stálych štamgastov. Keď zákazníkovi pivo na určitom mieste zachutí, väčšinou sa vracia pravidelne. Niekomu chutí naše pivo, niekto si už našiel to „svoje“ v inej pivárničke. To je úplne prirodzené.

Koľko piva denne vypijete Vy? Aký bol Váš pivný rekord zatiaľ?

Môj pivný rekord bol asi 12 pív, avšak to bolo už dávno. Momentálne denne vypijem tak jedno až dve malé pivá, ak nerátam koštovky pri narážaní nového suda.

Plánujete pripravovať pre zákazníkov aj špeciálne akcie, ochutnávky pív, atď?

Určite áno. Každý deň sa snažíme čapovať iné pivá. Ponuka je teda aktualizovaná denne a môžete si ju pozrieť aj na facebooku.

Pripravujeme aj špeciálne akcie ako napríklad Pressburg day, ktorý bude už čoskoro, 29.8.2013. Pôjde o koštovku rôznych pív. Ponúkneme deväť našich (malinové, višňové, smrekové, atď.) ale aj pivá z iných pivovarov.

Minulý rok v septembri sme zorganizovali Október Fest, na ktorom sme čapovali 18 druhov piva z 18tich výčapov.

Opäť spomínate smrekové pivo. Nedá mi neopýtať sa, ako často tie smriečky „navštevujete“ ? Bola už nejaká pokuta od lesníkov?

Určite nie :-). Smrekové výhonky sa pridávajú len na chuť. Úplne postačí aj malá kytička výhonkov, k čomu si vystačíme so smriečkami z našej záhrady.

Na stránke uvádzate, že ste sa rozhodli priniesť do Bratislavy tradičnú slovenskú kuchyňu. Chýbala Vám tu dovtedy?

Vždy, keď som v minulosti vycestoval z Bratislavy, ako prvé som dostal chuť na halušky. Preto sa aj v našej kuchyni snažíme robiť tie pravé halušky z ručne oškrabaných zemiakov…proste ako to robili naši starí rodičia.

Keďže portál ĽudiaĽuďom.sk je o pomáhaní, ako ste na tom s dobročinnosťou Vy? Aká forma pomoci druhým Vám vyhovuje najviac?

Ja pomáham svojským spôsobom:-). Napríklad tým, že si na Festivale Pohoda prejdem všetky stánky a podpíšem všetky ankety :-).

Do e-aukcií ste sa rozhodli venovať večeru pre spisovateľa Mareka Vadasa a jedného vydražiteľa, ktorí si spolu môžu príjemne posedieť, literárne pokecať. Je to skôr náhoda, že ste sa na to dali, alebo máte k literatúre špeciálny vzťah?

Pre zapojenie sa do aukcie som bol oslovený mladým pánom, ktorý tu práve pil pivo. Zhodou okolností išlo o chalana z OZ literárny klub.sk, ktorý práve vymýšľal s Marekom Vadasom nejakú zaujímavú aukciu.

Ako ste na tom s čítaním kníh? Nájdete si niekedy čas na relax pri dobrej knihe?

Ak mám pravdu povedať, knihu som nečítal už dlho. Niežeby som nechcel, avšak popri práci si na to neviem nájsť čas. Ak už chcem relaxovať, uprednostňujem bicykel.

 

K vytvoreniu tejto e-aukcie prispel Starosloviensky pivovar, Marek Vadas a OZ literarnyklub.sk. Zapojiť sa môžete aj vy. Vydražením e-aukcie “Večera s Marekom Vadasom v Staroslovienskom pivovare v Bratislave” pomôžete malému Matúškovi vyzbierať financie na potrebnú rehabilitáciu.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 4

Pomoc pre Matúška pri rehabilitácii

Ahojte ujovia a tety, volám sa Matúško a chcem Vás poprosiť o pomoc pri financovaní mojich rehabilitácií.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu