Poznáte Filantropa roka 2013?

Slovensku patrí prvenstvo v oblasti filantropie. Fórum Donorov bolo v roku 2012 iniciátorom historicky prvého Dňa filantropie v strednej Európe. V rámci neho boli vyhlásené výsledky verejnej ankety FILANTROP ROKArebríček TOP FIREMNÝ FILANTROP.

Do kategórie FILANTROP, môžu kandidátov nominovať nielen firmy, ale i zástupcovia neziskových organizácií, či ktokoľvek z verejnosti.  Cieľom tejto ceny je upozorniť na ľudí, ktorí svojou osobnou angažovanosťou a filantropiou prispievajú k zveľaďovaniu darcovstva a jeho kultúry na Slovensku. Rebríček TOP FIREMNÝ FILANTROP prináša zas každoročne ako jediný dáta o darcovstve podnikov.

FILANTROPOM ROKA 2012 sa stal rímsko-katolícky kňaz a salezián Anton Srholec známy svojou takmer 20-ročnou činnosťou zameranou na pomoc bezdomovcom. Fórum donorov vyhlásilo tohto charizmatického človeka za prvého nositeľa nového titulu symbolicky práve v prvý Deň filantropie v strednej Európe, 29.novembra 2012.

 „Každému človeku je v jeho podstate prirodzené pomáhať a každý si pomoc zaslúži. Ak je niekto hladný, podáte mu čo i len kúsok chleba. Ak je špinavý, ponúknete mu možnosť sa umyť a ak je smädný, tak mu podáte pohár vody. Vytvoríte mu podmienky na trochu dôstojnejšiu existenciu, podmienky na to, aby mohol jednoducho žiť. Nie je to o statkoch, je to o postoji. Som rád, že môžem vytvoriť domov niekomu, kto to potrebuje a teší ma, že sú ľudia, ktorí to stále vedia aj oceniť.“ 

(Charitívny pracovník, zakladateľ a riaditeľ resocializačného centra RESOTY, rímskokatolícky kňaz a salezián Dr. Anton Srholec)

 

V uplynulom roku sa do rebríčka TOP FIREMNÝ FILANTROP 2012 prihlásilo 19 firiem. Výška  finančného i nefinančného daru týchto spoločností, ktoré putovali v roku 2011 na podporu verejnoprospešných projektov dosiahla pritom celkovo takmer 7,2 mil eur. Z toho 83,6 % tvorili finančné dary, 14,3 % nefinančné dary a 2,2 % darovanie času zamestnancov (dobrovoľnícka práca v riadnom pracovnom čase). Podiel finančných darov na celkovom objeme sa oproti minulému roku zvýšil takmer  o 5%. Napriek tomu, že sa zapojilo podstatne menej firiem ako v minulom roku (31), priemerne dary na firmu stúpli z minuloročných cca 215 tisíc eur/firma na takmer 378 tisíc eur/firma.

Víťazstvo v kategórii veľké firmy získal Slovenský plynárenský priemysel, a.s. ktorý v roku 2011 venoval z vlastného rozpočtu na verejnoprospešné aktivity 2,2 milióna €. Najlepším darcom v kategórii stredných podnikov (do 250 zamestnancov) sa stala spoločnosť GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o. Prvú priečku spomedzi malých podnikov (do 50 zamestnancov) obsadila AXA d.s.s., a.s.  Prvenstvo v kategórii pomeru zisku a darov získala spoločnosť GlaxoSmithKline Slovakia s.r.o.

TOP firemný filantrop je realizovaný za odbornej garancie audítorskej spoločnosti PriceWaterhouseCoopers. Jeho cieľom je oceniť firmy, ktoré venujú svoje prostriedky na dobrú vec, a zároveň zvýšiť povedomie verejnosti o aktivitách firiem v oblasti firemnej filantropie a ich prínosu k zlepšeniu kvality života ľudí. Rebríček je zostavený na základe objemu prostriedkov darovaných podnikateľskými subjektmi v uplynulom roku, a to prostredníctvom finančných a nefinančných darov, darovaním služieb, produktov alebo času zamestnancov. Sumy nezahŕňajú sponzorské príspevky firiem ani poukázané 2 % podiely zaplatenej dane.

Poznáte tohtoročného víťaza súťaže? My ešte nie. Prihlásiť ho môžete na našej webstránke.

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu