Príbeh, čo chytí za srdce. Deti sa vzdali hračiek, aby pomohli kamarátovi na vozíku

detsky-cin-roka-2-

O titul Detský čin roka 2016 sa uchádza kolektív žiakov zo Základnej školy Tbiliská v Rači, ktorí podali pomocnú ruku spolužiakovi na vozíku.

V minulom školskom roku privítali medzi prvákmi na Základnej škole Tbiliská 4 v bratislavskej Rači chlapca, ktorý neprišiel po vlastných. Tomáš má osem rokov a trpí vážnou chorobou, ktorá ho pripútala na vozík.

Pomohli hračkami

Aj keď Tomáš nemohol byť pre zdravotné problémy s rovesníkmi v škole, spolužiaci ho vždy brali ako súčasť kolektívu. Keď mu pred minuloročnými Vianocami ukradli vozík, kamaráti sa rozhodli konať. Celá trieda začala premýšľať, ako by mu mohli pomôcť.

Netrvalo dlho a spolužiaci prišli s originálnym nápadom. Do školy priniesli obľúbené hračky, ktoré sa rozhodli predať za symbolickú cenu a utŕžené peniaze venovať na nový vozík pre Tomáša. Do zbierky sa zapojili učitelia, žiaci z celej školy i ľudia, ktorí sa o akcii dozvedeli.

Hrdá učiteľka

Tomášovi spolužiaci sa však nezastavili iba pri zbierke. Rozhodli sa, že budú kamaráta na vozíku navštevovať doma. „Deti pomohli spolužiakovi najmä svojou prítomnosťou. Rozosmievali ho, trávili s ním čas a v neposlednom rade mu pomohli aj obetavosťou a finančnou podporou,“ zhrnula triedna učiteľka Lucia Ferenčíková, ktorá je na svojich žiakov patrične hrdá.

Práve ona poslala príbeh o malých hrdinoch z Rače do projektu Detský čin roka. „Príbeh som sa rozhodla napísať ako odmenu pre mojich žiakov. Uvažovala som o tom dlho a príbeh som napísala v posledný deň uzávierky. Chcem, aby deti vnímali, že dobré skutky sú dôležité a aby ich vo svojom živote robili aj naďalej.“

Hlasovať môžete aj vy

Detský čin roka je jedinečný projekt, ktorý motivuje k dobrým skutkom. Aj tento rok je jeho partnerom organizácia ĽUDIA ĽUĎOM. Záštitu nad prestížnou anketou prevzal prezident Andrej Kiska.

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2016 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 25. 11. 2016 do 24:00 hod. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Ak chcete podporiť račianskych hrdinov, môžete tak urobiť TU.

Autor:  Jakub Haršany

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu