Rád maľujem všetko, čo prináša radosť a uvoľnenie

malba2

V e-aukciách na portáli ĽudiaĽuďom.sk pribudlo v poslednej dobe viacero olejomalieb a aquarelov. Ak ste už premýšľali o tom, či sa do e-aukcií zapojiť alebo nie, možno Vám pomôžu rozhodnúť sa aj nasledujúce riadky.

Do e-aukcií na portáli ĽudiaĽuďom.sk ste sa rozhodli venovať olejomaľby. Mnoho ľudí však zaujíma, kto je ich autorom, odkiaľ pochádzajú námety a komu idú peniaze z ich dražby na pomoc.

Autorom všetkých diel, obrazov som ja, Laco Boško. Námety a krajiny pochádzajú najčastejšie z okolia, v ktorom žijem a pôsobím, teda z okolia Zemplínskej Šíravy. Niektoré maľby však znázorňujú oblasť Sklených Teplíc a Dudiniec, kde som často chodieval na liečenie po operáciách chrbtice.

Všetky finančné prostriedky, ktoré sa mi prostredníctvom e-aukcií podarí vyzbierať, budú použité na podporu mojej manželky, ktorá je po náročnej operácii meningeomu (mozgového tumoru). Zároveň pomôžu celej  mojej rodine, deťom. Nie pre obohatenie sa, ale nakoľko som už niekoľko rokov na invalidnom dôchodku, naše rodinné financie sa vytratili a žijeme len z môjho dôchodku. Týmto spôsobom chcem pomôcť manželke, ktorá už nebude schopná zarobiť finančné prostriedky na primeraný chod našej rodiny.

Ako dlho sa už maľovaniu venujete? Študovali ste niekde maľbu alebo ste sa to naučili úplne sám?

Maľovaniu sa venujem už od útleho detstva. Mám umelecké vzdelanie, ukončenú Školu umeleckého priemyslu v Košiciach. Som vyučený propagačný výtvarník – aranžér a výstavník. Po štúdiu som pracoval ako výtvarník pre mesto Michalovce, neskôr v Zemplínskych strojárňach ako vedúci propagačnej dielne. Tam som mal na starosti tuzemské a zahraničné výstavné trhy.

Ako reaguje na Vaše obrazy okolie?

Myslím si, že dobre. Verejnosť obdivuje viac klasickú maľbu – krajinomaľbu,  ale moji kolegovia výtvarníci vedia kladne hodnotiť aj moje vnútorné pocity a diela takto vzniknuté. Nájdu sa aj laickí kritici. Ja sám to neviem hodnotiť. To by bola skôr otázka na návštevníkov mojich  vernisáží.

Koľko času strávite maľovaním? Máte aj iné hobby, ktorému sa venujete?

Mám rád prechádzky lesom, chodím na huby a rád fotografujem, pracujem s čierno-bielym materiálom.

Čo maľujete najradšej, čo naopak nechcete maľovať?

Rád maľujem všetko, čo prináša radosť a uvoľnenie, ale aj vlastné pocity a myšlienky, medziľudské vzťahy…

Čo so všetkými obrazmi robíte? Je celý Váš byt odekorovaný olejomaľbami?

Niektoré stoja zabalené na povale, iné som robil na objednávku – tie sú už predané, aby bolo za čo nakúpiť nové farby a plátna. Veľa obrazov som rozdal priateľom a ľuďom, ktorí mi pomohli. Niečo som dal aj na dobročinnosť a zopár ich mám aj doma na stene. Posledný rok som však už nenamaľoval nič. Nemám na to čas, a kvôli ťažkej situácii a problémom, ani náladu a  peniaze.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 32

TUMOR V HLAVE - Mamka , rodina Ťa potrebuje . Po operácii mozgového tumoru potrebujeme pomoc .

Manželka , Mamka - je po ťažkej operácii tumoru v hlave , operáciu podstúpila v Prahe , nakoľko bol tumor uložený vo veľmi ťažko prístupnom a životu ohrozujúcom priestore . Napriek úspešnej operácii niekedy stráca videnie a stabilitu . Invalidný manžel po troch operáciach chrbtice je bez možnosti zamestnať sa . Rodina sa dostáva do hlbokej krízy a ich tri deti potrebujú ešte pomoc . Dobrí ľudia , pomôžte prosím !

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu