Šimon Buch a jeho silný príbeh perom Dariny Mikolášovej

krst1
Darinu Mikolášovú asi ani netreba veľmi predstavovať, rodáčku z Púchova určite veľmi dobre poznáte. Z moderovania rôznych spoločenských akcií,  spoza televíznych kamier, či jej hlas z rádiového éteru. Jej najnovšou profesiou je spisovateľka. Len nedávno totiž vyšla jej prvá kniha s názvom ŠIMON. 26.novembra ju v Bratislave pokrstili traja krstní rodičia – Ľubomír Feldek, Mário „Kuly“ Kollár a Mika Vargová.
Šimon bol úplne normálny zdravý chlapček. Jediný problém, ktorý ho trápil boli ťažkosti s dýchaním. Lekári mu po vyšetreniach v jeho šestnástich rokoch zistili, že nemá dobre vyvinutú nosnú priehradku. Odporučili mu preto vraj banálny zákrok v slabej narkóze. Počas operácie však nastali komplikácie, Šimonovi sa zastavilo srdce a mozog zostal bez kyslíka. Pre pokazené monitorovacie zariadenie si zlyhanie životne dôležitého orgánu všimli lekári neskoro a museli pacienta oživovať. Po operácii nebol umiestnený na ARO, ale na bežnú prebúdzaciu izbu, kde upadol do bdelej kómy, v ktorej je dodnes. Po rokoch naťahovačiek na súdoch, chybu lekárov z nitrianskej nemocnice uznal Okresný súd v Nitre. Zároveň určil finančné odškodnenie vo výške takmer 600 tisíc EUR. Nemocnica sa odvolala, ale ani to jej nepomohlo. Konštatovanie prvostupňového súdu, ktorý považoval prístup pracovníkov nitrianskej nemocnice za “…maximálne lajdácky takým spôsobom, že si ho nie je možné nijakým spôsobom zdôvodniť či ospravedlniť správanie lekárov”, potvrdil aj odvolací Krajský súd. Odškodné síce znížil o sto tisíc EUR, ale aj napriek tomu ide o najvyššiu sumu, aká kedy bola na Slovensku priznaná, čo je nepochybne zlomovým okamihom pre všetkých Slovákov – ako znak toho, že sa každý môže domáhať svojich práv.

Darina a príbeh Šimona
Darina Mikolášová sa k Šimonovi a jeho rodine dostala v čase, keď pracovala v spravodajskom tíme TV Markíza. Mala práve službu, keď do redakcie zavolala Šimonova mama a vyrozprávala jej ich smutný životný príbeh. Už vtedy ako redaktorka, ktorá sa so silnými životnými osudmi stretávala často, vedela, že tento prípad bude aj pre ňu výnimočný. Tak sa aj stalo. Nakrútila o Šimonovi sériu reportáží a zblížila sa s jeho rodinou. V Slovenskej televízii momentálne pracuje ako režisérka a scenáristka pre reláciu Família. Reportáž, ktorá v nej o Šimonovi vznikla, bola ako jedna z mála nominovaná odbornou porotou aj na Novinársku cenu. V deň, keď si Darina po mnohých rokoch potykala so Šimonovou mamou – Valériou Buchovou, jej práve ona navrhla, či by o ich osude nenapísala knihu. Aj keď sa na začiatku tejto veľkej výzvy Darinka zľakla, odmietnuť sa nedala, a tak sa pustila do písania. „Šimonova mama za mnou prišla, aby sme napísali knihu, a aby sme ďalej šírili posolstvo, ktoré ona cíti. Aby to, čo sa stalo, nezostalo iba medzi štyrmi stenami. Aby prípady, ktoré sa dejú v zdravotníctve, nezostali zamlčané,“ vysvetľuje autorka knihy. Dôvod, prečo chcela, aby vznikla kniha, dopĺňa aj samotná mama: „Aby ľudia, ktorí sú v podobnej situácii ako my, alebo náhodou sa do nej dostanú, vedeli, čo majú robiť. Že si môžu žiadať liečbu v zahraničí, súdiť sa, bojovať… Tiež, čo všetko môžu robiť s pacientmi – cvičiť, kúpať, ísť von. My napríklad chodíme so Šimonom k moru. Aj oni môžu!“  Dodáva, že Darinku si za autorku vybrala preto, lebo už od prvého stretnutia vedela, že je dobrým človekom s veľkým srdcom.
 
Krstilo sa v dojemnej atmosfére
Kniha Šimon je písaná z pohľadu matky a vyšla k jeho 23. narodeninám. Cítiť v nej silné emócie, počiatočnú radosť i neskôr nesmiernu bolesť. Ukážky z knihy počas krstu predčítavala herečka Janka Lieskovská a neraz sa jej podarilo rozplakať hostí… Krstila sa bielymi pierkami – symbolom krehkosti, nežnosti a zároveň sily. Jej patrónmi sa stali traja krstní rodičia. Ľubomír Feldek, pre autorku knihy symbolom silného otca, Mário „Kuly“ Kollár z kapely Desmod, najobľúbenejší spevák Šimona a do tretice sestra Dariny Mikolášovej – Mika Vargová. Tá na pódiu pred všetkými poďakovala za to, akú má sestru. Odpoveď na otázku, či je na Darinku hrdá, sa preto dala tušiť: „Ja som na ňu hrdá po celý život, lebo síce toto je veľké, sú tu kamery, ale ona pomáha ľuďom tichučko pianko po celý svoj život. Ja stále tvrdím, že niektorí ľudia nemôžu byť bohatí. A je to pravda, lebo Darinka každý prebytok, ktorý má, či už v tej hmotnej alebo duševnej podobe, vždy odovzdáva ďalej. Je pre mňa veľmi inšpiratívna. Je to zvláštne, síce je mojou o deväť rokov mladšou sestrou, ale veľmi by som sa jej chcela podobať.“
Medzi hosťami nechýbali ani Púchovčania, zastúpenie medzi nimi mali pracovníci Mestského úradu, Domu kultúry a hudobný doprovod počas celého večera robili Janka Marmanová a Vladimír Gajdoš zo Základnej umeleckej školy. „Ďakujem ľuďom, ktorí prišli, pretože musím povedať, že všetci sú tu bez nároku na honorár. Všetci sú to ľudia, ktorí majú maximálne veľké srdce a ten pocit, že takí ľudia sú, a sú aj v mojom živote, je pre mňa veľmi silný,“ neskrývala dojatie Darina Mikolášová. Atmosféru slávnostného večera si pochvaľovala aj Valéria Buchová: „Bolo to veľmi pekne pripravené. Vidím, že ľudia sú dojatí, spokojní a usmievajú sa, čiže asi sme splnili úlohu, aby sme boli jeden ku druhému dobrí. Ja vravím, že pri dobrých ľuďoch stoja anjeli a myslím, že dnes je tu anjelov veľa.“  

 

Aby toho dobra nebolo málo, autorka knihy sa spojila s internetovým darcovským portálom ĽudiaĽuďom.sk a vytvorila projekt Šimon pomáha. Prvý výtlačok knihy a vstupenka na krst boli vydražené v elektronickej aukcii a spolu s výťažkom z predaja prvých sto kníh poputujú na pomoc Samkovi, ktorý bojuje s rakovinou a mladej umelkyni po autonehode. Od Valiky Buchovej, mamy Šimona, sme sa dozvedeli, že Šimon takto pomáha už druhýkrát. Premiéru mal v Nitre, kde priviezli kamión zdravotných pomôcok a požičiavajú ich ľuďom, ktorí ich potrebujú. „Mňa to ako matku veľmi uspokojuje, že i napriek tomu, že Šimonko nemôže pomáhať fyzicky, pomáha aspoň takýmto spôsobom, a prajem všetkým, ktorým sa pomáha, len zdravie a šťastie.“ To isté sme zapriali Šimonovej rodine aj my. Prvý raz osobne priamo v Bratislave a druhý raz na diaľku spoločne počas osobitného púchovského krstu, ktorý prebehol na Mikulášskom jarmoku spolu s predajom a podpisovaním kníh.
 

Veronika Klobucnikova podporuje výzvy

Image 19

Prosím, pomôžte zachrániť moju sestru

Obraciam sa na Vás všetkých, ktorí chcete a môžete pomôcť, ktorí máte srdce na správnom mieste a ktorí máte súcit s trpiacimi ľuďmi. Ešte v roku 2010 sestra reprezentovala Slovensko umeleckou tvorbou svojou, ako i ďalších umelcov vo Washingtone, brala liečbu, ktorá ju držala v aktívnom živote, dokázala nedať okoliu najavo, že jej niečo je. Lekár jej však po návrate z Washingtonu ukončil liečbu a pre sestru sa začalo peklo. Nielen, že sa nemôže venovať práci, ktorú ma rada, na ktorú je aj odkázaná, nakoľko z jej dôchodku sa nedá vyžiť, ale neskutočne trpí. Postaviť sa jej trvá dlhé minúty, urobiť krok ďalšie minúty, a to pri veľkých bolestiach. Veľmi ju bolia kĺby, nohy, ruky, ramená, celá chrbtica, zápal prešiel už aj na oči, na pravé oko nevidí, na druhé vidí rozmazane. Prestalo jej chutiť jesť, má neskutočné bolesti celého tela. Má len životné minimum, nemá na nájom, lieky a iný nutný výdaj. Žije sama. Má úver, ktorý musí platiť, aby mala peniaze na splátky, predala svoje umelecké diela a na ďalšie má objednávku. Peniaze však nie sú ešte na účte, platba sa veľmi oneskorila, banka jej vytýčila dražbu bytu. Aby znovu mohla žiť lepším životom, je potrebné, aby čo najrýchlejšie podstúpila tri operácie, operáciu kolien, očí, umelý ramenný kĺb, popritom je však dôležité, aby nestratila strechu nad hlavou.

Podporiť výzvu

Image 32

Samkov boj s rakovinou pokracuje

Prosime o pomoc pre nasho jedineho synceka a nasu radost Samka kedze bojujeme s rakovinou a uz bohuzial nase financne moznosti nestacia . Samik ma neuroblastom cize zhubny nador ktory mu operovali presli sme celym protokolom liecby cize chemoterapie aj ozarovania a teda Vas prosime aby kazdy kto len trosku moze prispel aby sme toto tazke obdobie prekonali aspon o nieco lepsie . Celu sumu teda dame na veci suvisiace s chorobou liecbou skratka vsetko co Samko potrebuje ako potravinove doplnky plienky benzin oblecenie a mnoho dalsich veci . Dakujeme .

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu