Skořápky ořechů

Skořápky ořechů, plují si bez dechu, s nákladem vzpomínek na celý rok… Rottová z gramofónu v dvojhlase s mamkou, spievajú rovnako pekne. Mamka poletuje po byte a roznáša dečky, gule, sviečky, idú Vianoce. Zdobí, aby sme ich mali pekné. Nezabudne na imelo, stromček až nakoniec. V škole sme sa rozprávali o tom, kto má akú mamku. Ja som povedala, že mám najkrajšiu. Teraz taká je, keď si spieva, žiari a robí nám sviatky. Má niečo vyše tridsať, je to pre mňa len číslo, dospelácke číslo. Tenké opasky, ktoré nosí na šatách jej zvýrazňujú pekný štíhly pás, husté kučeravé vlasy, učesané podľa módy, vždy perfektne nalíčená. Nikto nemá krajšiu mamku ako my. A ešte je aj múdra.

Roky prekryli spomienky na dievčenský predvianočný čas. Hodiny nerozprávania sa, keď som končila strednú a vedela všetko najlepšie na svete. Dni nevidenia sa, nesúhlas a hádky, výčitky. Kadečím sme si prešli. Ale aj jej čakanie, kým som bola za morom a potom úľava, keď konečne s niekým mohla zdieľať žiaľ nad babičkinou chorobou. Jej pohladenie deň po mojom pôrode, súcit, keď som sa rozišla s mužom, ktorého som ľúbila. Vzťahy matiek a dcér vedia byť komplikované.

Roky nás rozdelili na stovky kilometrov od seba a tá hrubá čiara, ktorá nás spájala, kým sme bývali spolu, je stále tenšia. Väčšinou iba ako šnúra od telefónu alebo počítača. Dnes mne moje deti občas v objatí povedia „si krásna, maminka“.

Ale vždy takto pred Vianocami, keď hrajú Rottrovú, sa pre mňa mamka zas zmení na krásnu tridsiatničku. Z potůčku potok a z říčky řeka, kdoví, co nás dva ještě čeká…


Marie Stracenská podporuje výzvy

Image 100

Chcem sa naučiť chodiť!

Obraciam sa na Vas prozbou sme päť členná rodina ktora to finančne tažko zvláda.Náš najmladší syn Oliverko má len naozaj krok k tomu aby sa postavil sám na svoje nôžky, a preto by sme Vás chceli poprosiť aby ste pomohli nášmu synčekovi ktory má postihnutie DMO.Ďakjem Vám všetkým....

Podporiť výzvu

Image 41

NÁDEJ ZOMIERA POSLEDNÁ...mám DMO a ešte rok na to aby som s cvičení vyťažil maximum a postavil sa na nohy...

Mám 2 roky a diagnozu DMO spastická diparéza.Lekári mi dávajú veľkú šancu postaviť sa na nožičky ale musím ešte veľa cvičiť.A kto povedal že zdravie sa nedá kupiť-KLAMAL.Ja chcem chodiť no musím si liečbu platiť? prečo! ! ! to znamená že keď nezoženiem peniaze nebudem chodiť???

Podporiť výzvu

Image 7

Keď som to počula, zrútil sa mi svet

Azda najkrajšie v živote ženy je tehotenstvo aj keď namáhavé obdobie, ale krásne. Všetká tá príprava na bezpečný príchod bábätka.Aj ja som urobila všetko preto aby sa nám vytúžene dieťatko narodilo zdravé. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov. No niekedy pri pôrode nejdu veci tak ako by mali. Zranenie nastalo kvôli tomu, že Lalka namala dostatok priestoru, bezpečne prejsť. Ramena sa zachytili. Rúčka je už teraz kratšia ako druhá, nervy a svaly sú trvalé poškodené a nikdy sa nezahoja. Diagnóza : popôrodná paréza brachialneho plexu, horný aj dolný typ, ochrnutie pravej hornej končatiny.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu