Ste klenot

Do kancelárie pána magistra som vošla so sklopenými očami, aj ušami. Boli sme dohodnutí, že za ním prídem, pretože som mala záujem využiť svoj voľný čas v prospech niekoho, kto to potrebuje.

Cítila som sa ako nikto. Nie, že by som si neverila, no skôr som mala pocit, že som jedna z mnohých. A tak som sa snažila predať čo najlepšie a bez klamstiev, zveličovania. Povedala som mu, že som matka vtedy 8 ročného chalana, že pracujem na dvanásťhodinové zmeny, že študujem druhý ročník na VŠ, no a aj napriek mojim povinnostiam, by som svoj voľný čas trávila nie s nohami na stole doma, ale aktívne, v zmysle pomáhania iným. Ako dobrovoľník, ktorým som vždy túžila byť. Pracovať ZADARMO. Alebo… pre dobrý pocit.

Priznám sa, čakala som odmietnutie. Pretože jedno také som už zažila, aj keď nepriamo. Keď som kontaktovala istú organizáciu, ani neodpísali. A na to si ja potrpím. Aspoň odmietnutie očakávam. Aspoň vygenerovaný e-mail. Aspoň, ďakujeme za záujem, ale… No, aspoň niečo… A to z jednoduchého dôvodu. Ponúkam im svoj voľný čas. Bez nároku na odmenu.

Pán magister bol jedným z tých, ktorí odpísali. A pozval ma na osobné stretnutie, kde niekoľko krát počas rozhovoru so mnou, použil slovné spojenie – ,,ste klenot,,.

Nerozumela som mu.

Aké veľké bolo moje prekvapenie, keď mi ponúkol prácu v organizácii, ktorá na mňa nereagovala. Údajne to je miesto, ktoré najviac potrebuje krízovú intervenciu. Povedala som mu o mojom e- maile, ktorý som im adresovala, no odpoveď neprišla. Hneď predo mnou zdvihol telefón a zavolal tam. Vedeli o mojom e-maile. Pani doktorka na otázku, že prečo neodpísala, akosi nevedela zareagovať.

Nevadí. Po milom prijatí som nastúpila. Na dobrovoľnícku činnosť. Bez nároku na honorár.

Dokonca aj moja bakalárska práca sa týkala priamo ľudí, ktorí boli ubytovaní v organizácii. A o tom, že som si obhájila prácu perfektne, svedčí aj to, že ma komisia počúvala takmer bez dychu. Všetky oči sa upierali priamo do mojich. Po obhajobe zaznelo z úst predsedu komisie: “Ďakujeme, nemáme ďalšie otázky.”

Momentálne pracujem pre iné o.z. Bez nároku na honorár. Ako dobrovoľník. A neskutočne ma to baví. Pretože to, čo nás učia v škole, to je len teória, ako by to malo fungovať. Ale to, ako to naozaj funguje zistíte, až keď ste vo vnútri. Veď ako môžete napísať bakalársku, magisterskú, rigoróznu… prácu bez toho, aby ste boli v praxi?

Vždy som chcela pomáhať iným. Som tak nejako nadstavená. Neviem, čím to je. Asi povahou.

A slovnému spojeniu “ste klenot” už rozumiem. Pretože som bola prvá a jediná, ktorá za ním prišla. Pretože nie som človek, ktorý rovno očakáva teplé miesto a minimálne 500-eurový plat, aj keď by sa zišiel. Pretože dobrovoľníkov akosi niet.

No zato je až príliš veľa ľudí, ktorí sa ponúkajú s nadsázkou. Ktorí neváhajú zveličiť svoje schopnosti a vedomosti. Ktorým chýba trochu pokory a skromnosti. Ktorí doma plačú, aké majú vzdelanie, ako chcú robiť, no keď príde ponuka, odmietnu ju. Lebo- je malý plat, lebo to ma baviť nebude, lebo…

Lebo to nie je o tom, že skončím školu a čaká ma skvelé miesto.

Toto nie je normálne. Normálne bude, ak si aj v dobrovoľníkoch budeme môcť vyberať. Robiť pohovory. A len vtedy sa do praxe dostanú tí, ktorí si budú svoju prácu vážiť, vedieť o nej maximum a robiť ju s láskou. Nebudú to “len úradníci” za stolom, ale kvalitní zamestnanci nie len štátnej správy, samosprávy, ale aj o.z., n.o. a pod. Budú to ľudia z praxe. A s praxou.

 


Ingrid podporuje výzvy

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 2

chcev vediet ako sa stoji na vlasnich nozickach

ahoj volam sa sebastianko virag narodil som sa 16.4.2007 do vienka som si zo svoji narodenim priniesol zakernu a ojedinelu chorobu svalovu muskularnu atrofiu tipu1 je viac tipov ale ja mam tu najhorsu moje svali ma neposluchaju casom mi mozu odumierat a ja nebudem vediet dichat mam problemi aj zvipraznovanim a stravu mam odelenu no jednim slovom dos zle . Napriek tomu vsetkemu verim ze sa viliecim a budem mat sancu bit ako ine deti strasne bi som chcel hrat fudbal alebo aspon stat na mojich nohach verim ze sa mi to podari uz som toho vela prebojoval som silni bojovnik prosim pomostemi abi som sa dostal do adeli tam ma vsetko co chcem naucia a postavia na nozicki uz vela deticiek postavili dakujem

Podporiť výzvu

Image 0

Lukáško

Bez odvahy na reverz by tu nebol. Štebotavé slniečko na detskej onkológii. Bojovník, zlatíčko, anjelik – nie, nič z toho nie je prehnané. Choroba deťom nepatrí!

Podporiť výzvu

Image 52

Miška 650g

Volám sa Miška, narodila som sa veľmi skoro v 24tt (6.mesiac) s hmotnosťou 650g. Dnes mám 19 mesiacov (korig. 15,5 mes) a váhu 5,8kg. Som na úrovni novorodenca, neviem sa otáčať, sedieť, držať hračky, no najviac ma brzdí zrak. Nosím okuliare, vidím len na veľmi krátku vzdialenosť, nesledujem predmety, lebo moja hlavička nevie spracovať prenos obrazu. Pokroky sú zanedbateľné. Moje diagnózy sú detská mozgová obrna - kvadruspastická forma, sekundárna mikrocefalia a epilepsia, bronchopulmonálna dysplázia, malnutrícia, retinopatia, ťažká myopia (dioptrie -14!),... Potrebujem prostriedky na súkromné rehabilitačné centrum Adeli alebo Renona. Ďakujem.

Podporiť výzvu

Image 41

NÁDEJ ZOMIERA POSLEDNÁ...mám DMO a ešte rok na to aby som s cvičení vyťažil maximum a postavil sa na nohy...

Mám 2 roky a diagnozu DMO spastická diparéza.Lekári mi dávajú veľkú šancu postaviť sa na nožičky ale musím ešte veľa cvičiť.A kto povedal že zdravie sa nedá kupiť-KLAMAL.Ja chcem chodiť no musím si liečbu platiť? prečo! ! ! to znamená že keď nezoženiem peniaze nebudem chodiť???

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu