Tiež o zákonoch

O zákonoch sa popísalo už dosť veľa, ako sú postavené nezmyselne, čo je naozaj pravda. Chcela by som k tomu aj ja niečo napísať a myslím si, že zo mnou budú súhlasiť najmä tí, ktorých sa to najviac dotýka.

Ako už viete máme dcérku s postihnutím, tak samozrejme som začala riešiť aj ja ZŤP, najskôr som sa informovala u sociálnej pracovníčky, na čo vlastne máme nárok.
Zarazilo ma, ak som došla na úrad, ochota nebola žiadna nám pomôcť, že čo chceme, také malé dieťa… však ona z toho vyrastie, na takéto malé deti sa ani nežiada ZŤP – bola odpoveď.

Nedala som sa odbiť, pretože sme sa informovali v centre, kde bezplatne poskytujú cenné rady ako takéto niečo riešiť. Vypýtala som si tlačivá s tým, že som jej odvetila: „Na to sú posudkoví lekári, aby takéto niečo posúdili a potom sa uvidí.“

Dobre som urobila. Zarážajúci je ten samotný zákon, kde do troch rokov dieťaťa sa môže žiadať ZŤP bez doprovodu. To je nepochopiteľné niečo –  kam asi tak môže isť dieťa samo v takomto veku. Tak vybavili sme všetko, čo bolo potrebné a dostali sme ZŤP 50% postihnutie.

Keďže ma Alžbetka tri diagnózy, v centre nám poradila pracovníčka, nech si požiadame aj príspevky a ostatne veci ohľadom ZŤP. Samozrejme nám to zamietli. Paradox všetkého je ako nás lekár upozornil, čo všetko sa môže stať, ak sa Alžbetka nebude šetriť, aké problémy ju čakajú pri dospievaní a aj neskôr, ak si bude namáhať nôžky, ako ma celoživotnú diagnózu, ktorá sa nedá vyliečiť a nikto nevie ako sa vyvinie, lebo u každého pacienta je iný priebeh, aj keď podobný, ale na príspevky nemáme nárok.

Čo bolo naozaj zarážajúce, tesne potom ako sa Alžbetka narodila, zhruba keď mala 7 mesiacov, chcel nám poisťovák urobiť životnú poistku v podstate s najnižšou sumou aká je, nech je nejako poistená, však sa môže stať čokoľvek. Žiadosť nám zamietli s tým, že má ochorenia nezlučiteľné s  takýmto životným poistením. Bolo nám povedané, že ani nás nikto nepoisti, ak už má takéto ťažké diagnózy.

Takže s toho je jasné, že každý si vyberá, čo mu práve vyhovuje a vychádza mi jeden záver – Alžbetka je niekde v strede, ani chorá ani zdravá.
Neviem ako to bude ďalej, keď vyrastie. Ako sa bude musieť dobíjať spravodlivosti, môžem len dúfať, že za par rokov sa zákony upravia a budú písane tak, aby mali logické vysvetlenie a naozaj sa zohľadnia do oči bijúce problémy všetkých ľudí, ktorý majú nejaké obmedzenia, nie postihnutie ale obmedzenia, lebo sú to ľudia, majúci viac ľudskosti a trpezlivosti, bojovnosti a mnoho ďalších vlastnosti, ako možno celkom zdravý človek, ktorý si ani neuvedomuje, podstatu prečo je na tomto svete.


Parezka podporuje výzvy

Image 16

Prosba o pomoc pre Alžbetku na kupeľnu liečbu

Chceli by sme veľmi aby raz Alžbetka mohla povedať ” rúčka funguje.

Podporiť výzvu

Image 7

Keď som to počula, zrútil sa mi svet

Azda najkrajšie v živote ženy je tehotenstvo aj keď namáhavé obdobie, ale krásne. Všetká tá príprava na bezpečný príchod bábätka.Aj ja som urobila všetko preto aby sa nám vytúžene dieťatko narodilo zdravé. Tehotenstvo prebiehalo bez problémov. No niekedy pri pôrode nejdu veci tak ako by mali. Zranenie nastalo kvôli tomu, že Lalka namala dostatok priestoru, bezpečne prejsť. Ramena sa zachytili. Rúčka je už teraz kratšia ako druhá, nervy a svaly sú trvalé poškodené a nikdy sa nezahoja. Diagnóza : popôrodná paréza brachialneho plexu, horný aj dolný typ, ochrnutie pravej hornej končatiny.

Podporiť výzvu

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu