Tom Fekete: Treba aj dávať, nielen brať

fekete aukcia

Filantrop Tom Fekete si cez benefičné aukcie na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk vydražil spoločné raňajky s herečkou Zuzanou Haasovou. Prostredníctvom aukcií prispieval pravidelne na výzvy. Po čase zaregistroval svoju spoločnosť a venoval niekoľko produktov, ktoré si ľudia mohli vydražiť a pomôcť iným. Ako sám hovorí, pocit, že môžete niekomu pomôcť, je neopísateľný!

Prečo ste sa rozhodli podporiť práve portál ĽudiaĽuďom.sk?
Som človek, ktorý rád pomáha iným. Keď som začal podnikať na Slovensku hneď som zisťoval, aké charitatívne organziácie tu existujú. Dôležitá pre mňa bola informácia, koľko percent z jednotlivých príspevkov skutočne dávajú na charitu. Dlho som ani nemusel hľadať a natrafil som na ĽudiaĽuďom.sk. Dôkladne som si prečítal všetko na stránke a zisťoval som si ďaľšie informácie ohľadom jej fungovania. Bol som veľmi príjemne prekvapený, skoro až šokovaný, že si darcovský portál nenecháva ani 1% darov pre seba a odovzdajú celých 100% ľuďom, pre ktorých boli financie vyzbierané. Neskôr som zistil, že ide v skutočnosti o serióznu organizáciu a začal som ju podporovať aj ja.

Aké formy má Vaša podpora?
Veľmi sa mi zapáčili benefičné aukcie na ĽudiaĽuďom.sk. Na začiatku som ako súkromná osoba dražil a „vyhrával“ veľa vecí a zaujímavých podujatí a tým som prispieval na jednotlivé výzvy. Neskôr som zaregistroval aj svoju firmu e.l.f. Kozmetika a ponúkal som do aukcií kozmetické produkty a rôzne balíčky. Vydražená suma vždy išla na výzvu, ktorú som si vybral a kozmetický balíček navyše niekoho potešil. Keďže som si takto s darcovským portálom vytvoril dôverný vzťah, uvádzam logo ĽudiaĽuďom.sk na svojich stránkach www.elfkozmetika.skwww.bathandbodyworks.sk. Verím, že sa online darcovstvo dostane takto do povedmia širokej verejnosti.

Kedy a ako ste sa dostali k nášmu darcovskému portálu?
O portáli ĽudiaĽuďom.sk som sa dozvedel náhodným surfovaním po internete v lete 2013. Môj cieľ boj jasný. Chcel som nájsť organizáciu, ktorá pomáha ľuďom v núdzi a prispieť. Našiel som aukciu so Zuzkou Haasovou a vydražil som si s ňou raňajky. Odvtedy pravidelne s portálom spolupracujeme a verím, že spolu budeme naďalej pomáhať ľuďom v núdzi.

Venujete sa aj inej charitatívnej činnosti? Napríklad v Amerike, kde žijete?
Na Slovensku prispievam pravidelným mesačným príspevkom aj iným podobným portálom a keďže naša kozmetika nie je testovaná na zvieratách a navyše k nim mám pozitívny vzťah, podporujem aj Slobodu zvierat. Okrem portálu ĽudiaĽuďom.sk pomáham aj detským domovom alebo školám. Dávam im naše produkty, ktoré môžu využiť ako ceny do tomboly alebo darčeky pri rôznych aktivitách alebo podujatiach a podporujem aj talentované deti. V USA tiež prispievam viacerým charitatívnym organizáciám, pomáham bezdomovcom, vojenským veteránom a aj ochrancom zvierat.

Aká je Vaša životná filozofia?
Moja životná filozofia je veľmi jednoduchá. Riadim sa heslom: „treba aj dávať a nie len brať”. Ľudia si musia navzájom pomáhať, aby bol tento svet krajší. Každý z nás sa teší, keď dostane nejaký darček, ale málokto si uvedomuje, že oveľa krajší je pocit darovať druhému. A obzvlásť ak človek nemá nič, alebo má len veľmi málo. Pre mňa je v živote najdôležitejšia rodina a hlavne moje dve dcérky, ale ani život či osud iných mi nie je ľahostajný. Pomôcť niekomu ma napĺňa pocitom šťastia a spokojnosti.

Vedeli by ste dať ostatným podnikateľom „návod“, ako sa môžu firmy venovať charitatívnej činnosti?
Priznám sa, že ani ja som sa nevenval charitatívnej činnosti pred 15-16 rokmi, lebo som jednoducho neveril, že moje peniaze sa naozaj dostanú tým, ktorým som ich chcel venovať. Bohužiaľ, aj dnes to tak funguje vo viacerých organizáciách, ktoré si nechajú tú väčšiu časť daru pre seba, čo podľa mňa nie je fér! Moja rada pre každého je „dôveruj, ale preveruj”. Našťastie sú aj seriózne organziácie ako napríklad ĽUDIA ĽUĎOM, n. o., ktorá už pomohla tisíckam rodín. Na Slovensku je veľa malých a stredných firiem, ktoré nezarábajú milióny, ale ak by každá z nich venovala charite len pár eur mesačne, tak verte, že veľa chorých detí by sa mohlo liečiť a veľa rodín, ktoré pomaly nemajú ani strechu nad hlavou, by mohli žiť dôstojnejší život. Nebojte sa pomáhať iným, lebo ak máte dobré srdce, raz sa vám to určite v živote vráti a ten pocit, že ste niekomu mohli pomáhať, je neopísateľný!

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu