Tri je viac ako dve

3 je viac ako 2

3 > 2

Túto základnú matematickú nerovnicu pozná každý. Čo však znamená v oblasti verejnosprospešnosti?

Na Slovensku existuje od roku 2013 jedinečná možnosť darovať niektorej z verejnoprospešných organizácií až 3% z dane z príjmu. Pre organizácie, z ktorých mnohé sú odkázané na fungovanie z 2% je to možnosť, ako získať viac peňazí na svoje aktivity.

Hoci sa niekomu môže zdať, že ide o malý rozdiel, v reálnych číslach je to citeľné. Napríklad Rodinné centrum Kramárik, o.z. v minulom roku získalo z 2% od fyzických osôb približne 600 eur. Ak by daňovníci venovali tejto organizácii namiesto 2% až 3% zo svojich daní, išlo by o sumu 300 eur navyše, za čo by dokázali nakúpiť napríklad výtvarné potreby na tvorivé dielne pre deti na celý rok.

Kto teda môže darovať 3%? Táto možnosť je tu pre všetky fyzické osoby, daňovníkov, ktorí v predchádzajúcom kalendárnom roku odpracovali minimálne 40 hodín dobrovoľníckej práce a majú o tom potvrdenie od organizácie, pre ktorú pracovali, alebo ktorá ich ako dobrovoľníkov vysielala.

Možnosť asignovať 3% z dane v minulom roku využilo len približne 7 000 daňovníkov! Skutočný počet dobrovoľníkov, ktorí by túto možnosť mohli využiť, je nepomerne väčší. Hoci nemáme presné štatistiky o počte dobrovoľníkov na Slovensku, podľa výskumu z roku 2012 sa na Slovensku venuje formálnemu dobrovoľníctvu 27, 5% ľudí nad 15 rokov. Z toho takmer 80% sa venuje dobrovoľníctvu dlhodobo, po dobu niekoľko rokov.

Toto bol jeden z dôvodov, prečo sme vytorili náš nový projekt Dobrovoľníci.ĽudiaĽuďom.sk – chceme dostávať tému dobrovoľníctva a asignácie 3% viac do povedomia ľudí. Táto stránka jednak vytvára priestor na ponuku dobrovoľníckych aktivít – tí, ktorí chcú pracovať ako dobrovoľníci, tu nájdu zaujímavé príležitosti, do ktorých sa môžu zapojiť.

Taktiež stránka pomáha s celkovým manažmentom a evidenciou práce dobrovoľníka, počtu odpracovaných hodín, hodnotením jeho práce a vystavením potvrdenia pre daňový úrad, ktoré je podmienkou k možnosti asignovať 3%.

V neposlednom rade bolo našim cieľom vytvoriť ďalší nástroj ako pomáhať tým, ktorí to potrebujú. Lebo dnes už naozaj nemusíte byť superhrdina ani boháč, pomáhať môže každý!


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 2

Aby mali deti s kým hovoriť! Podporte detské linky 116 111 a 116 000!

Linka detskej istoty, prevádzkovateľ čísiel 116 111

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu