Úplne neúmyselné Sieg Heil!

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Hitler_1928_crop.jpg

Od soboty budú policajti zisťovať, aké úmysly majú občania, ktorí verejne hajlujú. Ak tým chceli propagovať hnutie, ktoré násilím potláča práva iných, hrozí im až päť rokov za mrežami. Ak ale vyhlásia, že taký úmysel nemali, môžu odísť s pokutou.

Vraj to ale povedie k tomu, že policajti budú môcť potrestať aj tých, na ktorých doteraz nemali. Napríklad na Mariána Kotlebu, ktorého „Na stráž!“ prokuratúra vyhodnotila ako úplne neškodné.

Rozmýšľam, ako to bude po novom vyzerať. Dnešný banskobystrický župan zrúkol spomínaný pozdrav na zhromaždení zvolanom pri príležitosti 70. výročia Slovenského štátu, v spoločnosti svojich holohlavých kamarátov kričiacich na slávu Tisovi. O úmysle sa nedalo pochybovať. (Bol som na tom zhromaždení ako novinár, videl som jeho „test demokracie“ z azda desiatich metrov.) Ak tak urobí on, či ktokoľvek iný o pár týždňov (75. výročie sa blíži!) a následne vysvetlí, že on mal úplne iný a totálne nevinný úmysel, vypíše mu policajt na mieste blokovú pokutu?

Nespôsobí táto norma skôr to, že spoločnosť začne relativizovať také jednoznačné signály ako je hajlovanie?

Ale nedeje sa to už? Nerelativizujeme nenávistné prejavy, neonacizmus, rasizmus či xenofóbiu už dávno?

Viac ako 71-tisíc obyvateľov Banskobystrického kraja rozhodlo, že Marián Kotleba je novým županom. Omnoho viac bolo tých, ktorí sa rozhodli, že ich nechajú takto vybrať. Dnešný prieskum volebných preferencií už Ľudovú stranu Naše Slovensko posúva do parlamentu. So ziskom 7,6 percenta by dokonca predbehla Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS či SNS.

Je Marián Kotleba & co. skutočne hlasom „protestných“ voličov, ktorí odmietajú súčasný systém a jeho predstaviteľov? Alebo je to už aj niečo iné, také malé „neúmyselné“ Sieg Heil!?

Mám strach, že áno. Že morálny relativizmus v tejto otázke je silnejší, než si chceme pripustiť. Že Cicerovo „Historia magistra vitae!“ akosi neplatí. Avšak, akokoľvek „neúmyselné“ toto Sieg heil! či Na stráž! je, výsledkom môže byť, že kopance do hlavy kanadami Kotlebových súputníkov z Nitry sa stanú v tejto krajine štandardom.

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu