Už sme zabudli neplytvať

Milan Kolcun a dominanta Košíc - Dóm. sv. Alžbety

„Čudujem sa každému, kto si u vás kúpi vodu v obchode.“ – povedal jeden Nemec v Košiciach. „My takú chutnú vodu nemáme.“ A znovu sa napil z kohútika. Aj u nás voľakedy skoro každý píjaval vodu zo zdroja. Globalizačné reklamy však hravo prevalcujú sedliacky rozum. Vraj voda (prípadne dochutená ftalátmi (z) plastovej fľaše je čerstvejšia. Zaplatíme nielen za vodu, ale najmä za dopravu, distribútora i obchodnému reťazcu. Z rozpočtu našej domácnosti.

V školskej jedálni pozorujem taniere odnášané po obede k okienku. Ak niekto zjedol všetko, určite je to člen pedagogického zboru alebo školník či upratovačka. Ťažko nájsť žiaka, ktorý zjedol viac než polovicu obeda. Deti sa už ocitli v bludnom kruhu. Každú prestávku je v bufete rad na čo najslanejšie čipsy a čo najsladšiu kolu. Obed podľa noriem výživy v takej konkurencii nemá šancu. Končí v pomyjách, ktoré predpis velí vyliať. Biznis opäť zvíťazil. Rodičia zaplatili obed, chipsy i kolu. Z domáceho rozpočtu.

„Pán Kolcun, sme z vidieka, z hladovej doliny, dajte našej škole zľavu na prehliadku mesta.“ Tá sa ešte ani nekončí, už ma tá istá učiteľka súri: „Pán Kolcun, deti si už chcú ísť nakúpiť do Auparku…“

Peniaze sú míňané nesprávnym smerom. Plytvá samospráva, vláda, Európska únia, NATO… Mnohí, čo si to všímajú, by doplnili presné čísla. Vedia však, či ich deti zjedli naozaj obed v jedálni?

V malom by sa neplytvanie malo najľahšie ustrážiť. Tretina potravín sa v domácnostiach EÚ však vyhadzuje a zároveň sa kupujú zbytočnosti.  Proti tomu sa v  súčasnosti búri málokto. Hádam najviac L. K. – hrdina prvého antikonzumného románu na Slovensku Najnovší hriech.

Týmto blogom však chcem (okrem ostatného) podporiť inú knihu (J. Zachariáš: Medzi trónom a nebom), ktorá by mohla vyjsť, chýbajú už iba prostriedky na tlač. Verím, že ak sa odbúra čo len minimum plytvania, kniha vyjde. A nielen táto. A nielen knihy.


Milan Kolcun podporuje výzvy

Image 100

Kniha, aká tu nebola

Chcem pomôcť vydať lexikón, ktorý je už napísaný a pripravený do tlače. Na tlačiareň potrebujeme cca 900 eur. Prináša životopisy 230 nevšedných panovníkov celého sveta, ktorí sa stali svätými. Ich životné osudy sú príbehmi, ako sa dá zladiť vládnutie a morálka. Takáto publikácia na československom trhu nie je. Je vhodná pre širokú verejnosť, no zároveň faktograficky príťažlivá aj pre historikov, hagiografov... Zaujímavá pre veriacich i nábožensky nezaradených.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu