Ako by ste to riešili Vy?

pravitko

Mám vnuka piataka a vnučku tretiačku. Zhodou okolností majú triedy blízko seba.

Stalo sa to asi pred mesiacom.

Raz ráno si Jurko pýtal 1€, lebo musí zaplatiť Damiánovi pravítko. Že vraj mu ho zlomil. “Ako že vraj” pýtam sa.

“Lebo ja som ho nezlomil, on to na mňa len povedal.”

Pripomenula som mu, že viac krát som mu vravela, nech sa vyhýba situáciam, kde sa niečo “deje”.  Odpovedal, že či má ísť on preč zo svojej lavice. Že bol v lavici a jedol. A Damián ho s ním bil. A že mu môže dosvedčiť Dominik, že ho nezlomil. A že Damiánovi všetci veria, lebo je z bohatej rodiny a jemu neverí nikto…

Emka sa zapojila do rozhovoru,  povedala, že  jej Damián povedal, že Jurko mu asi ohrýzal pravítko.

A tak som napísala triednej to, čo povedal Jurko.  Aj to, že mi nejde tak o to Euro, ale o princíp. Že ak mu to 1€ dám, vlastne priznávam, že to spravil on. Zároveň som sa ospravedlnila, že ju zaťažujem s takou maličkosťou, ale že mi ide skutočne len o princíp, že Jurkovi to môže dosvedčiť spolužiak, že to nespravil. Očakávala som, že učiteľka vec objasní, že povie k veci nejaké konkrétne fakty, ktoré ju uistili v tom, že to spravil Jurko. Odpísala asi v tom zmysle, že mu ho videla na hodine angličtiny, ako sa s ním hrá. A že je pogumované a asi sa mu podarilo s neho odhryznúť.

Dcéra Monika sa ponúkla, že pôjde za triednou, aby sa vec vyjasnila. Aj išla. Očakávala som, že tých dôkazov o zlomení /či odhryznutí/bude viac, nielen to, že ho mal v rukách. Nebolo. Ale aj tak mu dcéra to euro dala a ona doniesla domov takto znehodnotené pravítko.  /Mimochodom, dá sa s ním rysovať/

Dnes mi Jurko popísal všetko podrobne, ako sa to odohralo.

To pravítko nieje obyčajné, ale pogumované. Ešte som také nevidela ani ja. Jurko si ho od Damiána cez prestávku požičal. Po prestávke sa deti rozdelili na skupiny, Damiánova skupina išla do inej učebne a Jurko mal to pravítko aj na hodine AJ s triednou. Ona si aj všimla, že ho má. Viac nič, len že ho má v rukách. Ešte počas hodiny  ho dal Damiánovi na lavicu.  Viac ho nevidel. V tej lavici sedel ešte jeden spolužiak. Cez ďalšiu prestávku mu to pravítko podal ďalší spolužiak, že ho našiel. Takže okrem Jurka to mohli spraviť ešte min. 2 deti. Ale to učiteľka nevidela, tak to ostalo na Jurkovi. Nepomohlo ani to, že mu spolužiak dosvedčil, že ho nezlomil, vlastne neodhryzol, tá modrá časť je z gumy.

Myslela som, že vec je vyriešená. Ale pre mňa nebola. Zle v noci spávam a tak som premýšľala aj nad tým pravítkom. Či vlastne nad spôsobom vyšetrovania. A nad tým, ako sa vlastne môže decko brániť.  Po dlhšom čase som sadla k počítaču a hrdinsky som ešte išla napísať mailík p. učiteľke. /Len tak mimochodom, nič nemám proti nej, nenadáva na ňu ani Jurko, dokonca vraví, že má dobrú triednu. Jurko je integrovaný, v škole na to prihliadajú. Nemám absolútne nič proti nikomu. Len to pravítko…/ A tak som písala učiteľke. No mail som neodoslala. Nakoniec som si text skopírovala, mailík vygumovala, napísala tento článok a text pôvodne písaný p. učiteľke som “prilepila” sem. S dobrým pocitom, že som to nepísala zbytočne. Vzhľadom na to, že Jurko má v škole problémy s učením a rád vyrušuje na hodinách, nechcem to ďalej rozoberať.

Tu je text písaný pôvodne p. učiteľke   ” Dobrý deň p. učiteľka. Myslela som si, že už to všetko nechám tak. Ale mi to nedá, nemôžem spať.  Nie pre 1 €, ale  pre princíp. Jediný fakt je ten, že ste Jurkovi videla pravítko v rukách. Damián mu ho požičal. Damián si myslí /nevidel ho/, že ho ohrýzal. Jurko ho cez hodinu dal Damiánovi na lavicu, v ktorej sedel Podhorský. Potom to pravítko “našiel” niektorý spolužiak, meno si nepamätám. Teda to mohol spraviť hocikto. Ak niekedy napr. niekto pokazí splachovač, prípadne rozbije poklop na WC a niekto bude vidieť vychádzať z kabínky Jurka, kľudne môže povedať, že to spravil on. Lebo ho videl vychádzať odtiaľ.”

Vzhľadom na to, že Jurko má v škole problémy s učením a rád vyrušuje na hodinách, nechcem to ďalej rozoberať. Len mi teraz napadlo, že ak si niekto poškodí pomôcku a bude sa báť to doma priznať, stačí, ak ju dá Jurkovi na lavicu… Ten si to bude prezerať, niekto si to všimne…a babka zaplatí.

Učiteľka prikázala Damiánovi priniesť potvrdenku o kúpe nového pravítka. Od incidentu prešiel mesiac a potvrdenka nikde. Možno Damiánovi rodičia ani nevedia, kde je pravítko. Ale chlapec získal euro.

Na záver ešte dodám, že asi pred 2 týždňami mi Jurko povedal, že aký je Damián nervák. Že celou silou hodil všetky pastelky o zem. Našťastie nereklamoval, že mu ich niekto dolámal.


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 96

Prosím, pomôžte inv. dôchodkyni s malými vnúčatami vyriešiť pretekajúcu žumpu do pivnice

Prosím dobrých ľudí o finančnú pomoc na zakúpenie septiku, obsah žumpy preteká do pivnice a kotolne. V obci nieje kanalizácia. Ak by zostali peniažky, použila by som ich na kúpu novej postele.

Podporiť výzvu

Image 15

pre dcérku

Dobrý deň, chcela by som touto cestou poprosiť o poskytnutie finančnej výpomoci - na zaplatenie dlžnej sumy zhotoveného pomníčka.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu