Ako sa niekde podporuje turizmus a ekologickejsie cestovanie

Pred cestou vlakom do Svajciarska som zistovala zlavu pre deti. Predtym som vedela, ze sa napr. oplati kupit zo Slovenska do Rakuska alebo Svajciarska  spiatocny listok pre dve osoby, aj ked sa vyuzije len na jednu cestu. No zlava pre deti do 15 rokov v sprievode rodicov alebo starych rodicov  pri ceste do Svajciarska  ma dostala. Cez Rakusko a Svajciarsko uplne zadarmo! Jedina podmienka je, ze sa cestujuci zdrzia vo Svajciarsku aspon jeden vikend. A tak ma spiatocna cesta z Bratislavy do Zurichu s dvomi detmi vysla na 112€. Pre porovnanie, spiatocna cesta od nas do Bratislavy /147 km/ -jeden ZTP a 2 detske=20€.

Letna akcia v Zurichu: pocas letnych prazdnin mesacny listok na vsetky zony MHD za 20CHF, co je pri minimalnej mzde 27ooCHF/mesiac zanedbatelna polozka.  Listok plati na vsetky druhy spojov, vratane lode. A tak mali deti zadarmo aj dvojhodinovu plavbu lodou. A po predlozeni listka su zlavy pre deti na vstupnom alebo uplne volny vstup na rozne podujatia v Zurichu. Dokonca v muzeu dinosaurov som dostala zlavu aj ja na zaklade mojho preukazu ZTP!

Bola som prekvapena celkovo hromadnou dopravou – hustota elektrickovej  ci autobusovej siete. Metro tu nie je, no i tak tu nie su preplnene cesty. Totiz tu vyuzivaju MHD okrem obycajnych ludi aj menezeri, bankari a pod. No obzvlast ma zaujala zeleznica. Tu sa ludia bezne prepravuju aj v ramci mesta vlakmi. Nemusi sa na ne cakat pol, ci tristvrte hodiny. Chodia v 10 – 15 min intervaloch. S prvou triedou v osobnom vlaku som sa po prvy raz stretla tu. To je prave pre tych nie obycajnych ludi, co je dokaz toho, ze vlaky vyuzivaju na prepravu aj takito cestujuci.A spoje chodia presne. Prave vcera sa  personal vlaku  ospravedlnoval za meskanie vlaku o 2 min, ktore bolo sposobene blokovanim dveri cestujucimi. U nas sa 2 min. ani nepokladaju za meskanie.

Pamätam si bilbordy po revolucii – krasna krajina, vraj svajciarska. A ze o 20 rokov takou krajinou bude aj ta nasa. Uz je tomu vyse 20 rokov a …

 


Emiliána Beňová podporuje výzvy

Image 15

Aby moje vnúčatá mali detstvo ako iné deti a nezdedili dlhy

Dobrý deň, som 58 ročná rozvedená inv. dôchodkyňa, mám v náhradnej starostlivosti 9 a 7 ročné vnúčatá a som veľmi zadĺžená.Žijeme v starom zdedenom rodinnom dome, ktorý potrebuje opravu.

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu