Ako vlastne ošetrujú lekári? Je ich ošetrenie bezpečné?

Zamysleli ste sa niekedy ako vlastne naši niektorí lekári ošetrujú pacientov? Ako niekedy musia pacienti postupovať potupné procedúry preto, aby ľudia s HIV museli byť ošetrený.

Vezmite si hypotetickú otázku. Máte vírus HIV v tele. Všetci keď počujú HIV, čo všetko sa im vybaví v mysli? Smrteľný vírus… To jediné sa im pri slove HIV napadne. A takto sa k tomu stavajú aj lekári.

Mnohí ošetrujú iných smrteľne chorých a nákazlivých ľudí. Ľudí chorých na tuberkulózu, čierny kašeľ, hepatitída B, hepatitída C, vtáčia chrípka a iné ochorenia, ktoré môžu skončiť smrťou a sú to kvapôčkové infekcie, ktoré sa prenášajú oveľa jednoduchšie. Takýchto ľudí objednajú, dajú si rúško, rukavice, plášť a berú to že sú ochránený.

No ak máte vírus HIV ste na okraji spoločnosti aj v medicínskom hľadisku. Česť niektorým výnimkám! Lekár po oznámení diagnózy pacienta, teda, že je nositeľom vírusu HIV, niekedy ani nezdvihne telefón. Tí, čo to rozdýchajú na začiatku, tak Vás objednajú ako posledného pacienta. Pacient si teda povie, že toto všetko potupné správanie chápe. Avšak príde hodina, kedy otvorí dvere do ambulancie a očakáva ďalšiu facku :). Lekár je  celý roztrasený, že ide ošetrovať pacienta s HIV. Ako keby bol učeň, ktorý ide ošetrovať figurínu. Pacient potrebuje jeho lekársku starostlivosť, no teda musí toto všetko prežiť.

Lekár urputne ošetrí pacienta. Myslíte, že poníženie skončilo? Nie. Lekársku správu keby mohol, podá cez vákuové okienko. Sestra dostane povel detailne všetko viacnásobne dezinfikovať. Dezinfekcia nástrojov považuje každý pacient za bežné, nik proti tomu nenamieta. Avšak viacnásobná dezinfekcia stola, kresla, takmer celej ambulancie po návšteve pacienta HIV je už asi priveľa.

Vynára sa otázka. Mnohí pacienti o svojich ochoreniach ani nevedia. Viacnásobnú dezinfekciu nevykonáva po každom pacientovi. No čo ak mal pacienta, ktorí o svojom ochorení nevie?…  Otázky, na ktoré neexistuje odpoveď. No realita u lekárov je niekedy žalostná, ale samozrejme česť výnimkám.


Hivpomoc.sk podporuje výzvy

Image 1

Pomoc pre HIV pozitívnych pacientov. Prevencia HIV.

HIV JE V SÚČASTNOSTI ÚSPEŠNE LIEČITEĽNÉ, ALE V ZATIAĽ NEVYLIEČITEĽNÉ OCHORENIE. MNOHÍ O TOMTO OCHORENÍ ANI NEVEDIA, NO NAŠA SPOLOČNOSŤ PRED TÝMTO OCHORENÍM ZATVÁRA OČI. MNOHÍ MLADÍ ĽUDIA, KTORÍ ZAČÍNAJÚ SEXUÁLNE ŽIŤ SI ANI NEUVEDOMUJÚ A NIEKTORÍ NEPOZNAJÚ RIZIKO PRENOSU TOHTO ZÁVAŽNÉHO OCHORENIA!

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu