Ale takto nás Ježiško nenájde

Keď som bola malá školáčka, tešila som sa na Vianoce. Na ligotavý stromček a plno darčekov. Bábiku „Filipka“, ktorá vyzerala ako skutočné bábätko, doktorské pomôcky, pretože som sa hrávala na zdravotnú sestričku, kabelku, ktorá ladila k môjmu zovňajšku. U nás sa neligotal len stromček, ale aj moje detské oči. Úmerne tomu, koľko darčekov pod tým stromčekom bolo iba pre mňa. Nie pre sestru, nie pre brata. Pre mňa.

Keď som mala desať, rodičia sa rozviedli. S mamou a súrodencami sme žili ako sme vedeli. Nastalo ťažké obdobie, ktoré ma veľa naučilo. Paradoxne v čase, keď som ešte stále bola tým dieťaťom. Rozdiel bol len v tom, že oči sa mi viac pri rozbaľovaní darčekov neligotali. Aj keď ešte stále boli detské.

Nastal čas, ktorý som dlho nechápala. Nemala som rada Vianoce a keď som si rozbalila darčeky, plakala som. Nerozumela som tomu, prečo plač neviem zastaviť, nevedela som nahlas povedať to, čo mi chýbalo. Len vianočný čas bol pre mňa príliš bolestivý. A nebolo to preto, že by sa mi darčeky nepáčili, tak ako sa domnievala mama, teda Ježiško v prezlečení, ale preto, že som v nich nenašla to, po čom som skutočne túžila.

Bábiky, skladačky, kocky, kabelky, oblečenie, skladačky… všetko, na čom si moja mama nechala záležať, na čo šetrila celý rok, len aby splnila priania svojho dieťaťa, nezaplnili tú medzeru, ktorá v mojom vnútri tak náhle nastala.

A potom, rokmi zostávalo za štedrovečerným stolom čoraz častejšie voľné ďalšie miesto. Patriace tete, ujovi, bratrancovi, kamarátovi, babine a dokonca aj našim domácim zvieracím príslušníkom.

Tesno. Bolo mi vždy, keď nastali vianočné sviatky. Chýbali mi. Všetky tie situácie zažité s mojím otcom, tetou, ujom, bratrancom, kamarátom, babinou i andulkou a psíkom. Prázdno som zakaždým rozbalila v tých hmotných darčekoch, aj keď boli kúpené, zabalené s láskou a s úmyslom potešiť.

Pridali sa k tomu Vianoce strávené v nemocnici. Tie prvé boli pre mňa najťažšími. Aj keď mi rodina priniesla koláče so škoricou a vanilkou, aj keď som posteľ mala zahádzanú praktickými darčekmi – novým pyžamom, županom, ponožkami a papučami. Lebo v nemocnici je to potrebné.

Telefón. Ten bol mojím spoločníkom, kým ostatní zasadli za štedrovečerný stôl . Aj keď bol o pár miest prázdnejší, aj keď niektoré stoličky neboli obsadené.

Zvonenie. Signál, ktorý ma vianočnými sviatkami sprevádzal, sa stal mojou nočnou morou. Lebo každým telefonátom mi bolo smutnejšie. Aj keď účelom bol ich pravý opak.

Neporiadok, nevyprášené koberce, neumyté okná, zatvorené dvere. Všetko, čo je počas vianočných sviatkov neprípustné. „Ale takto nás Ježiško nenájde,“ zvyknú hovorievať ľudia deťom, aby ich „motivovali“ k uprataniu si svojej izby. Aby mohol prísť Ježiško.

Minulý rok som to nestihla. Ani ten predtým. A tuším ani ten predtým, predtým. Lebo v posteli som priťahovala akurát tak paplón a vreckovky. Lebo mi zdravie dalo opäť raz výpoveď.

Dohnala som to neskôr. V čase, keď o Vianociach mnohí nemali už chýru, ani slychu.  V čase, keď sa cez oblaky viac predieralo slniečko, než snehové vločky.

Tak po svojom. V náručí svojho manžela, prechádzkou s priateľmi, pri čaji s rodinou.  Nasávala som. Pocit, ktorý v žiadnom darčeku pod stromčekom nerozbalím. Nech by bol akokoľvek honosný. Nech by ukrýval najmodernejšie vychytávky tejto doby.

Neviem ako to bude tento rok, pretože aj teraz čas trávim v nemocničnej posteli. Jedno viem však isto. To, či nás Ježiško navštívi alebo nenavštívi nezáleží na tom, či máme alebo nemáme vyprášené koberce alebo umyté okná. To, či nás Ježiško nájde alebo nenájde nezávisí od toho, či máme upratané pred dverami a nechávame ich otvorené, aby sme mu uľahčili cestu.

Dôležité sú len naše srdcia.

Lebo ak tie nenecháme otvorené, tak nás ten Ježiško určite nenájde.

Aj keby sme mali vyluxovaný celý byt.


Marci V.K. podporuje výzvy

Image 54

... DOPLATOK ZA LIEKY, ZDRAVOTNÚ STAROSTLIVOSŤ A ZLEPŠENIE KVALITY ŽIVOTA...

Sama pomáha druhým vo svojom vlastnom občianskom združení, píše projekty pre tých, ktorí to potrebujú..pomôžme jej aj MY... Marcela je mladá 31 ročná žena, ktorá za posledné tri roky strávila v nemocnici viac ako 220 dní, je ťažko zdravotne postihnutá, má za sebou 18 operácií a jej zdravotná dokumentácia váži neuveriteľných 3,5 kg. Je jednou z tých, ktorí by potrebovali finančnú pomoc na privysoké doplatky za lieky, doplácanie zdravotných úkonov, liečení či kvôli cestovnému do nemocníc a na vyšetrenia.

Podporiť výzvu

Image 33

Tréningové centrum pre hendikepovaných

Tréningové centrum pre handicapovaných ako jediné v Banskobystrickom kraji (resp. v tomto spojení jediné na území SR) vytvára pracovné a zácvikové príležitosti pre ľudí s telesným a zmyslovým hendikepom. „Mäkkosťou“ svojho pracovného prostredia ponúka podmienky pre pracovné uplatnenie sa aj napriek obmedzeniam, ktoré telesné a zmyslové postihnutie so sebou prináša čím zvyšuje kvalitu života hendikepovaných.

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu