Anton Srholec: Osobitne sme zodpovední za tých na okraji spoločnosti

Anton Srholec

Máme to zakódované v sebe, že nie sme individualisti – tvrdí katolícky kňaz a spisovateľ Anton Srholec, ktorý sa roky venuje charite.

“Osobitne sme zodpovední za tých ľudí, ktorí žijú na okraji. Na pokraji finančne, zdravotne, spoločensky,” hovorí a dodáva, že si obľúbil tých na okraji spoločnosti, pretože on sám celé desaťročia žil tiež na periférii.

Pozrite si jeho výpoveď vo videoblogu:

 

Anton Srholec sa narodil 12. júna 1929 v Skalici. Študoval v Skalici, v Trnave a v Šaštíne, maturoval v 1951 v Bratislave. V roku 1946 vstúpil do saleziánskej spoločnosti s cieľom venovať sa výchove chudobnej mládeže. V roku 1951 pokúsil sa ilegálne prekročiť hranice za účelom študovať teológiu. Za tento trestný čin bol odsúdený na 12 rokov väzenia. Vo väzení strávil 10 rokov, prevažne v uránových baniach v Jáchymove. Po návrate z väzenia pracoval ako robotník.

V roku 1969 počas Dubčekovej éry dostal povolenie ísť na tri mesiace do Talianska. Pobyt si predĺžil na jeden rok, dokončil teologické štúdia a pápež Pavol VI. ho 17. 5. 1970 v Ríme vysvätil za kňaza. Pôsobil ako kostolník s povolením vypomáhať v kňazských prácach v Blumentáli v Bratislave. Hlavný dôraz kládol na pastoračnú prácu, osobitne na kultúru slova a na prácu s mládežou. V tej dobe oslovil tisíce ľudí.

Od roku 1992 sa venuje bezdomovcom, pre ktorých zriadil domov v Podunajských Biskupiciach. Ako dôchodca je činný v Slovenskom Helsinskom výbore pre práva menšín v slovenskej sekcii Spoločnosti pre vedu a umenie, bol členom rady Konta nádeje, je aktívny v Konfederácii politických väzňov a v iných spoločenských a sociálnych organizáciách. Je tiež členom Medzinárodného ekumenického združenia (IEF), Teologického fóra, kde sa stretáva s podobne zmýšľajúcimi teológmi na slovenskej úrovni. Popri sociálnej činnosti venuje sa publicistike. Prispieva do rôznych periodík, venuje sa prednáškovej a poradenskej činnosti pri sociálnych projektoch, ktoré sa týkajú najmä bezdomovcov.

 

 

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu