Bicykle Brompton – sloboda na dvoch kolesách

Brompton2

Patríte aj vy medzi zástancov mestskej cyklodopravy? Ak áno, v tom prípade ste už možno zaregistrovali aktivity občianskeho združenia Cyklokoalícia, ktoré pravidelne, raz za mesiac, organizuje cyklojazdu mestom Bratislava. Septembrová Critical Mass sa bude niesť v arktickom duchu, a na jej organizácii sa podieľa aj Greenpeace Slovensko. Critical Mass s názvom Ice Ride sa začína 27.9.2013 o 18:00 na Námestí SNP v centre mesta.

Ak by ste sa radi účastnili, avšak nemáte vlastný bicykel, nezúfajte. Môžete si zapožičanie jedného bicykla vydražiť v e-aukciách na portáli ĽudiaĽuďom.sk. A nie hocijakého! Cykloobchod Cyklošpeciality sa rozhodol podporiť rozvej mestkej cyklodopravy tým, že umožní jednému z vás celý víkend (17.-19.9.2013) testovať skvelý bicykel Brompton na vlastnej koži. Odskúšate si tak, či anglická legenda, ako tento bicykel mnohí nazývajú, skutočne stojí za to. Opýtali sme sa pána Jána Penthora, spolumajiteľa obchodu Cyklošpeciality, čím je tento bicykel tak výnimočný.

Do e-aukcií na portáli Ľudiaľuďom.sk ste sa rozhodli venovať zapožičanie bicykla Brompton na posledný septembrový víkend. Čo je na bicykloch Brompton také zaujímavé, prečo sa oplatí zapojiť do e-aukcie?

Bicykle Brompton sú zaujímavé nielen krásnym dizajnom a úžasnými jazdnými vlastnosťami, ale hlavne svojou skladnosťou, vďaka čomu môžete mať bicykel všade so sebou kamkoľvek pôjdete. Môžete ho zaparkovať v kancelárii pod stolom, zmestíte sa s ním bez problémov do MHD. Jeho používanie oproti iným bicyklom neobmedzuje riziko krádeže, problém s odstavením bicykla, alebo náhla zmena počasia. Jednoducho povedané s týmto bicyklom si užijete slobodu na dvoch kolesách.   

Kto väčšinou kupuje u Vás Bromptony?

Bicykel Brompton je určený na dennodenné používanie, kupujú si ho ľudia, ktorí preferujú zdravý životný štýl, alebo potrebujú zefektívniť svoj pohyb v rámci mesta.

Naši zákazníci sú veľmi rozmanití, od pánov v obleku jazdiacich do práce, cez mladých hipsterov až po decentné dámy v strednom veku.  

Bromptony sú cenovo náročnejšie bicykle. Ako sa Vám darí s ich predajom v slovenských podmienkach?

Na prvé počutie sa môže zdať, že cena je vysoká, ale v porovnaní s tým čo, tento bicykel ponúka (kvalita, spracovanie a  využitie),  je to primeraná cena. Čo mňa osobne pri predaji tohto bicykla veľmi teší je to, že zákazníci, ktorých je už nemalý počet, sa k nám vracajú  doslova nadšení tým, aké možnosti im tento bicykel ponúka. To, že tento bicykel je naozaj hodný svojej ceny, potvrdzujú aj veľmi pozitívne recenzie, ktorých je na internete neúrekom. Vďaka týmto vlastnostiam a skúsenostiam sa aj veľmi dobre predáva.

V ktorej krajine boli Bromptony navrhnuté a odkiaľ ich dovážate?

Legendárne skladacie bicykle Brompton sa do dnes vyrábajú ručne vo všetkým známom meste Londýn v časti Brompton, podľa ktorej sú pomenované.  Prvý prototyp tohto bicykla vyrobil Andrew Ritchie už v roku 1977, odkedy prešiel vývojom a stal sa z neho nielen technologický unikát, ale aj dizajnérske dielo, ktoré získalo prestížne ocenenia od anglickej kráľovskej rodiny (ocenenie princa Filipa za dizajn z roku 2009 a ocenenie za najlepšiu inováciu výrobku za rok 2010 a mnohé ďalšie). 

Ste spolumajiteľom cykloobchodu v Bratislave. Ako sa Vás dotýka problematika cyklochodníkov a rozvoja mestskej cyklodopravy?

Rozvoj cyklochodníkov pozorne sledujeme a tešíme sa každému novému kilometru. Cyklodoprava je budúcnosť, ktorej veríme a aj preto sme sa rozhodli otvoriť obchod, ktorý je zameraný  práve na mestskú cyklistiku.

Myslíte si, že Slováci sú „cyklisticky“ uvedomelý národ, alebo máme ešte na čom pracovať?

Cyklistika je na Slovensku veľmi rozšírená ako šport alebo voľnočasová aktivita. To, že sa dá bicykel používať ako náhrada auta resp. ako alternatívna doprava, ešte stále objavujeme.  Ja používam bicykel ako dopravný prostriedok tri roky a každým rokom stretávam stále viac cyklistov. Nemyslím si, že sme v tomto smere „neuvedomelí“, skôr sa stretávam so strachom ľudí sadnúť na bicykel a používať ho na našich uliciach, čo je na jednej strane pochopiteľné, ale aj z vlastnej skúsenosti viem, že sa to dá. 

Obchod Cyklošpeciality nájdete na Americkom námestí, Májkovej ulici č.2 v Bratislave.


ĽudiaĽuďom.sk podporuje výzvy

Image 1

Cyklokoalícia

Nasadnite spolu s nami na bicykel a podporte naše aktivity presadzujúce lepšie podmienky pre chodcov či cyklistov a kvalitnejší verejný priestor. Ďakujeme!

Podporiť výzvu

Image 1

GREENPEACE

Staňte sa podporovateľom Greenpeace - organizácie, ktorá je nezávislá na vláde, politických stranách, korporáciách a iných hospodárskych skupinách. Našu činnosť môžeme vykonávať jedine vďaka nezištnej podpore jednotlivcov ako ste Vy.

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu