Čítanie pre najmenších

Projekt „Vianočná knižka sa otvára“ má v našej knižnici mnohoročnú tradíciu. Začiatkom decembra 2012 sme vydali publikáciu, ktorou chceme upriamiť pozornosť rodičov aj učiteľov na zaujímavé knihy pre deti a mládež.  Publikácia, tak ako aj v minulom roku, propaguje kvalitnú detskú literatúru dostupnú na našom trhu.V spolupráci s portálom ĽudiaĽuďom.sk Vám teraz prinášame pár tipov na čítanie pre Vaše ratolesti. Začíname tými najmenšími.

 

Symes Sally: Päť prštekov, Päť farbičiek a Päť chvostíkov

(Bratislava: Slovart, 2012)

Leporelá Päť prštekov, Päť farbičiek a Päť chvostíkov sú pre našich najmenších. Naučia sa počítať, rozlišovať farby i zvieratká v knižkách, v ktorých si jednoduchým spôsobom sami prevracajú stránky. A čím? No predsa prštekami, chvostíkmi a farbičkami.

 

Daniel Hevier: Hovorníček

(Bratislava: Buvik, 2011)

         Pre všetky deti, ktoré chcú pekne rozprávať. Vynikajúca kniha Daniela Heviera a maliarky Oľgy Bajusovej na pomoc v rozvíjaní rečových schopností malých detí. Hovorníček je hravá obrázková knižka pre každý detský jazýček. Vie sa hrať na riekanky, rečňovanky, hádanky i pesničky, vie rapotať, cinkotať, trilkovať, štebotať, vie sa tešiť spolu s deťmi zo všetkých zvukov, ktorými sa im svet prihovára. Na jej vytvorení, rozvíjajúcej nielen reč, ale i myslenie najmenších detí, sa podieľali logopédi, psychológovia i jazykovedci.

 

Hervé Tullet: Knížka

(Praha: Portál, 2011)

Knížka je veľmi šikovná kniha pre malé deti. Na každej strane povie, čo má dieťa robiť. Knihou sa trasie, klope, fúka do farebných bodiek a vzápätí sa stanú zvláštne (priam čarovné) veci.  Kniha rozvíja pozornosť, počítanie a zrakové vnímanie detí. Táto nezvyčajná detská knižka je vynikajúca zábava pre rodiča aj dieťa. Kniha je v češtine. Text je však minimálny a ľahko zrozumiteľný.

 

 

 

Krista Bendová: Opice z našej police

(Bratislava: Trio Publishing, 2011)

Veselé príbehy o nezbedných opiciach, v ktorých sa dozviete, ako to vyzerá, keď sa opice načisto poľudštia alebo keď rozhodujú o tom, ktorá je krajšia.

 

 

 

Mária Rázusová  – Martáková: Zatúlané húsa

(Bratislava: SPN – Mladé letá, 2011)

Malé húsatká si vyšli s mamičkou na prechádzku. Jedno sa však stratilo. Pri hľadaní mamičky stretáva rôzne zvieratká, ktoré žijú na gazdovstve.

 

 

Nabudúce si povieme viac o knižkách, ktoré si už malí čitatelia vedia prečítať sami :)


Knižnica pre mládež mesta Košice podporuje výzvy

Image 100

Denné centrum SVETIELKO POMOCI

Vytvorenie Denného centra SVETIELKA POMOCI, ktoré bude rodinám s onkologicky chorými deťmi, s nevyliečiteľne chorými deťmi a rodinám po strate dieťaťa poskytovať pomoc psychológa a sociálneho pracovníka.

Podporiť výzvu

Image 1

26. Vranovské zborové slávnosti s medzinárodnou účasťou v dňoch 13.-16. júna 2013 vo Vranove nad Topľou a okolí

26.Vranovské zborové slávnosti s medzinárodnou účasťou sa uskutočnia v dňoch 13.-16. júna 2013 vo Vranove nad Topľou a okolí. Hlavným organizátorom festivalu je Záujmové združenie speváckych zborov OZVENA. Zborové slávnosti s dlhoročnou tradíciou sa budú konať pod záštitou ministra kultúry SR a primátora mesta Vranov nad Topľou. Účelom festivalu je priblížiť zborový spev širokej verejnosti, rozvíjať estetické vnímanie a prezentovať krásu zborového spevu na verejnosti.

Podporiť výzvu

Image 7

Keď nás deti potrebujú

Starostlivosť o ťažko postihnuté deti, je nikdy nekončiaci kolotoč terapií, cvičenia, učenia, milónkrát opakovaných činností. Deti všetky tieto veci, niekedy viac a niekedy menej znášajú trpezlivo a statočne. Čo iné im vlastne ostáva? Sú nedobrovoľne uväznené v telíčkach, ktoré nevedia ovládať tak ako by chceli. Nedokážu sa rozbehnúť po rozkvitnutej lúke, odtrhnúť pre mamku kvet, skočiť do každej kaluže, liezť po stromoch, s kamarátmi stavať bunker.... Ich svet je ohraničený tým čo dokážu, čo im môžu rodičia sprostredkovať, tým v čom im ostatní pomôžu. Pomôžem im aj my spoločne. Urobme pre ne detstvo tým čím ma byť - šťastným obdobím, šantením, radostným smiechom, nezbedami...

Podporiť výzvu

Image 20

Cestujte so mnou...

Ahojte tety a ujovia, kamaráti... :)

Podporiť výzvu

Image 68

Spoločnými silami dokážeme veľké veci

Ahojte, voláme sa Sárka a Ondrejko, sme 5,5 ročné usmievavé dvojičky a obaja by sme chceli byť, ako zdravé deti. Žiaľ ručičky a nožičky nás nechcú počúvať....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu