Čítanie pre násť-ročných

Tak, ako sme sľúbili, prinášame aj výber kníh pre starších žiakov a tínedžerov .

Marta Hlušíková: Čo baby nedokážu

(Bratislava: SPN – Mladé letá, 2011)

Neobyčajne vtipný príbeh zo súčasnosti: dvaja veselí bratia Braňo a Maťko žijú s rovnako veselým otcom a mamou, spolu so starými rodičmi a štyrmi psami. Babka sa často hrá na Sherlocka Holmesa a dedko im zasa rozpráva strašidelné historky, po ktorých večer nemôžu spať. Musia sa vyrovnať s nečakanou novinou – narodením sestričky. Ako ju príjmu, keď oni chcú byť za každú cenu Traja mušketieri?

 

Penny Johnson: 50 úžasných vecí, ktoré by deti mali vedieť o vede

(Bratislava: Fortuna Libri, 2012)

Myslíš si, že veda súvisí iba so skúmavkami, s periodickou tabuľkou prvkov a so šialenými profesormi v bielych plášťoch? Možno sa mýliš… Táto pútavá knižka odhalí 50 najúžasnejších tajomstiev o vede. Zavedie ťa na dno oceánu i do vesmíru. Dozvieš sa v nej, prečo sa lietadlá udržia vo vzduchu, vďaka čomu prežijú výskumníci na južnom póle a čo máš robiť, keď ťa zasiahne blesk. Chceš si zriadiť vlastnú ZOO alebo vidieť v tme? Táto skvelá kniha ti poradí, ako máš postupovať. Kniha obsahuje stovky zaujímavostí, prehľadných schém a podnetných aktivít, ktorým sa môžeš venovať doma.

 

Iva Procházková: Päť minút pred večerou

(Bratislava: Q111, 2010)

Je to príbeh dievčatka, jej mamičky a nevlastného ocka, ktorý je pre ňu viac ako vlastný. Malá Babeta sa narodila ako nevidiaca a na to, aby ju mohli operovať, museli nejaký čas počkať. Babeta videla všetko po svojom. O to úasnejší bol pre ňu zážitok, keď po operácii otvorila oči a uvidela svet, ktorý je v skutočnosti krajší ako bol ten v jej predstavách.

 

 

Jana Bodnárová: Trinásť

(Bratislava, Perfekt, 2012)

Hrdinami poviedok sú tínedžeri, dievčatá aj chlapci, ktorí zápasia so svojimi  problémami s dospievaním a životom. Niektoré sú veselé, niektoré smutné, ale všetky majú niečo spoločné – ponúkajú zamyslenie sa nad medziľudskými vzťahmi.

 

 

Renáta Fučíková: História Európy. Putovanie v obrazoch

(Praha: Práh, 2011)

Cieľom utorky je zoznámiť čitateľov s históriou Európy a to formou prehľadnou, zrozumiteľnou a čitateľsky prístupnou. Pôsobivými ilustráciami pripomína komiks. Deti, študenti i dospelí si pomocou tejto knihy doplnia všeobecné informácie časové, geografické a myšlienkové súvislosti v mohutnom prúde európskych dejín.

 

 

 

Daniel Hevier: Vianočná pošta

(Bratislava: Trio, 2011)

Epická básnická skladba prináša napínavý príbeh o tajomstvách Vianoc. Poukazuje na rozpor medzi moderným prežívaním vianočného posolstva a skutočnou hodnotou Vianoc. Príbeh sa odohráva okolo postavy dieťaťa – toho súčasného i Božieho. Je to múdra kniha básní nielen pre deti, ale aj pre dospelých, ktorá sa dá čítať po celý rok. Hevierove vianočné posolstvo rezonuje dlho aj po vianočných sviatkoch.

 

Shel Silverstein: Strom, ktorý dáva

(Prešov: Občianske združenie Slniečkovo, 2011)

Najslávnejšia kniha spisovateľa Shela Silversteina, amerického básnika, textára a karikaturistu. Je určená podobne ako Malý princ deťom, ale svojím posolstvom aj širokej čitateľskej verejnosti. Kniha o dávajúcom strome je detskou knihou, ktorá však prekonáva detský aspekt a stáva sa nadčasovou vo všetkých významoch tohto slova. Jednoduchý príbeh svojou hĺbkou prináša mravné posolstvo, ktoré je podávané s ľahkosťou a dokáže sa natrvalo vpísať do vedomia čitateľov bez rozdielu veku.


Knižnica pre mládež mesta Košice podporuje výzvy

Image 39

Futbalista? Tajný agent? Všetko je možné!

"Mami, zostaneme tu už navždy?", spýtal sa 12 - ročný Tomáš svojej mamy počas letného tábora. Tomáš má Duchennovu svalovú dystrofiu, jedno z najvážnejších svalových ochorení. Elektrický vozík mu nahrádza nefunkčné svaly. Ochorenie jemu aj jeho rodine prináša veľa obmedzení a problémov. Na všetky môžu aspoň na chvíľu zabudnúť počas letného tábora pre deti so svalovou dystrofiou, ich rodičov a osobných asistentov. S Vašou podporou ho budeme môcť znova zorganizovať aj počas prázdnin v roku 2013. Potrebujeme preto vyzbierať 1 000 €.

Podporiť výzvu

Image 12

.Pomôžte Paťke k rehabilitácii v Adeli

Paťka Havrilková je 1:1000000 detí, ktorej diagnostikovali alternujúcu hemiplégiu - vzácne neurologické ochorenie, ktoré sprevádzajú striedavé paralizácie polovice tela v trvaní niekoľkých dní a slabosť. Priebeh ochorenia je u každého pacienta iný ako aj stupeň mentálneho a telesného postihnutia.

Podporiť výzvu

Image 22

Darujme zdravie formou liečebno-rehabilitačného pobytu

Hendikep. Postihnutie. Choroba. Dlhodobá. Chronická. A niekedy poúrazová. Mali by sme urobiť všetko pre obnovu, alebo náhradu porušenej funkcie, ktorá v rámci procesu rehabilitácie osoby so zdravotným postihnutím vytvorí základné predpoklady pre jej integráciu. Pre nás – ľudí so zdravotným postihnutím – je rehabilitácia najdôležitejšia. Je to šanca, nádej, ale i tvrdá drina. Posun vpred.

Podporiť výzvu

Image 6

Dominikove neposlušne nôžky - rehabilitácie v Adeli

Ahoj, volám sa Dominik mám šesť a pol roka, narodil som sa v 31 týždni s Detskou mozgovou obrnou. Pre toto ochoreniu neviem chodiť a musím veľa cvičiť, aby som sa mohol postaviť na nôžky, ktoré ma nechcú poslúchať. V tomto veľkom boji s neposlušnými nôžkami mi veľmi pomáhajú rehabilitácie v Adeli centre v Piešťanoch. Je to veľmi drahé liečenie, ktoré stojí 3070 eur.

Podporiť výzvu

Image 1

Bezpečnejšia alternatíva

Mať na výber je dôležité rovnako ako akceptovať a rešpektovať ľudí a ich rozhodnutia. My to vieme. Preto ponúkame našim klientom bezpečie a možnosti ku skvalitneniu svojho života bez prekážok,...

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu