DČR: Miro a Šimon pomohli neznámemu dievčatku s poranenou nohou

V kategórii Pomoc iným ľuďom získali ocenenie v roku 2004 Miro a Šimon. Dvaja kamaráti, ktorí pomohli neznámemu dievčatku so zranenou nohou.

 

„Vlani, po skončení školského roku, som šiel s mamou a otcom na dovolenku na chatu v Štiavnických horách. Chodili sme tam na prechádzky a s mojim kamarátom Šimonom sme behali po lese a zbierali lesné plody. Raz sme sa vybrali do lesa zbierať černice. Keď sme prišli na paseku, videli sme obrovské množstvo černicových kríkov. Začali sme ich zbierať do vedierok. No neboli sme tu len my dvaja. Okrem nás tu boli ešte tri deti, ktoré tiež zbierali černicové plody, ktorých tu bolo veľmi veľa. Zdržali sme sa na dlhšie, lebo sme mali so sebou až tri vedierka, ktoré sme chceli všetky naplniť. Naraz sme počuli bolestný výkrik a plač z neďalekých krovísk. Keď sme pribehli na miesto odkiaľ sme počuli krik a nárek, videli sme asi deväťročné dievčatko, ktoré sedelo na nízkom pníčku, držalo si nohu a plakalo. Keď sme k nej prišli, zistili sme, že v predkolení má hlbokú tržnú ranu, z ktorej jej prudko vytekala krv. Po prvom šoku z tohto pohľadu som poslal Šimona na chatu po pomoc a ja som si spomenul na to, čo sme sa učili v škole na prírodovede. Vytiahol som si remeň, ustlal som jej machom a nohu som jej podložil tak, aby ju mala čo najvyššie. Asi po pätnástich minútach pribehli moji rodičia a naložili Moniku do auta, ktoré už čakalo na okraji lesa a odviezli ju do nemocnice v Banskej Štiavnici. Po odbornom ošetrení a operácii nohy sme sa dozvedeli, že Monika si ostrým konárom napichla nohu a zároveň poškodila žilu. Lekári konštatovali, že prvá pomoc bola perfektne prevedená a aj preto Monika bola už mimo nebezpečenstva. Rodičia Moniky nám poďakovali za pomoc v núdzi a za záchranu ich dievčatka. Ja som bol hrdý na to, čo som urobil a najviac na to, že som si spomenul na učivo zo školy a že som to dokázal použiť v praxi pri záchrane života. Od tej doby som si uvedomil, že sa chcem stať lekárom a pomáhať ostatným ľuďom byť zdravými.“


Detský čin roka podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 20

Pomoc pre Tomáška a jeho rodinu

Pomôžte nám prosím, aby sme zvládli náročnú situáciu pri Tomáškovom zdravotnom stave....

Podporiť výzvu