DČR: Po smrti otca prebral na seba mužské práce v rodine

V kategórii Pomoc v rodine v roku 2001 získal ocenenie Rasťo, žiak 8. triedy ZŠ Tovarné. Po smrti otca prevzal mužskú prácu okolo domu a pomáhal mame aj mladšiemu bratovi. Z bezstarostného dieťaťa sa razom musel stať dospelý muž.

Keď mal Rasťo asi desať rokov, narodil sa mu súrodenec – brat Peter. Po jeho narodení sa Rasťo so svojou rodinou presťahoval do rodinného domu s veľkou záhradou na dedinu.

Peter bol mimoriadne živý chlapec a niet sa čo čudovať, že domov chodil celý poubíjaný. Mama mu stále hovorievala, že to raz zle dopadne. A naozaj. Keď sa raz Peter popoludní vracal zo školy domov, skončil pod kolesami auta. Mal ťažký otras mozgu a zlomených pár rebier. Keď sa po dlhom pobyte z nemocnice vrátil domov, bol na vozíčku. Jeho otec bol veľmi šikovný, porobil bezbariérové úpravy, takže sa Peter mohol pohybovať po celom dome. Rasťovi pribudli starosti. Zvládol to. O pár dní u nich bývalo zase veselo. Život im však udelil ďalší krutý úder. Otec, ten ich mocný a zdravý otec, sa jedného dňa nevrátil domov z práce. Smrteľný pracovný úraz…..Rasťo prebral na seba mužské práce, lebo nemal kto. Aj keď otcovi často pomáhal, nemal to ľahké. Každé ráno musel veľmi skoro vstávať, aby pomohol svojmu bratovi. Keď prišiel domov zo školy, zasa ho čakali domáce práce. Učiť sa mohol len neskoro večer. Žil celkom iným životom ako jeho rovesníci. Veľmi ťažko znášal stratu otca. Veril, že ho otec vidí, a že je s ním spokojný. V tom našiel uspokojenie a radosť.

 


Detský čin roka podporuje výzvy

Image 26

UROBTE AJ VY DOBRÝ SKUTOK-PODPORTE DETSKÝ ČIN ROKA 2013

POMÔŽTE NÁM DOKONČIŤ PROJEKT! UŽ SME TAKMER VO FINÁLE! DETI SI PRÁVE TERAZ V ŠKOLÁCH ČÍTAJÚ PRÍBEHY A UČIA SA POCHOPIŤ, ČO JE DOBRÉ, AKO POMÔCŤ , AKO PODPORIŤ INÝCH, AKO OCHRÁNIŤ LUDÍ I PRÍRODU!

Podporiť výzvu

Image 28

Damiánkov sen

Damiánko sa narodil so vzácnou diagnózou downov syndróm.......

Podporiť výzvu

Image 14

Vrúcna prosba k dobrým ľuďom

Vrúcne prosíme dobrých ľudí o finančnú pomoc pre päť člennu rodinu.Verime že stále dobrý ľudia s veľkým srdcom existujú. Veríme že našu výzvu podporíte s každým eurom....

Podporiť výzvu

Image 51

Terapie pre Filipka

Detský autizmus nám kompletne zmenil život. Ten Filipkov sa však vďaka terapiám začína meniť k lepšiemu....

Podporiť výzvu